WSK KRASKA - legendy i mity.
-
- GG: 0
- Moje maszyny: m06b1
mz es250/2 SW
komar 2330 - Kontaktowanie:
Re: WSK KRASKA - legendy i mity.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- krajdomini
- Moderator
- Moje maszyny: WSK M06 B3 Kos 1985
- Kontaktowanie:
Sprawdziłem teraz w książce A. Zielińskiego "Polskie motocykle 1946-1985", i jest tam trochę informacji o Krasce (niestety bez zdjęcia).
Ciekawe są ostatnie zdania:
"Kraska miała wejść do produkcji w czwartym kwartale 1979 roku, lecz nie wszystkie nowe zespoły zostały wdrożone do produkcji. Zrezygnowano ze stosowania zestawu wskaźników i przełączników na kierownicy. Motocykl bez tych elementów otrzymał nazwę Kos i wszedł do produkcji pod koniec 1979 roku."
"Kraska miała wejść do produkcji w czwartym kwartale 1979 roku, lecz nie wszystkie nowe zespoły zostały wdrożone do produkcji. Zrezygnowano ze stosowania zestawu wskaźników i przełączników na kierownicy. Motocykl bez tych elementów otrzymał nazwę Kos i wszedł do produkcji pod koniec 1979 roku."
Mój Kos 1985r: viewtopic.php?f=71&t=30326
-
mz es250/2 SW
to by się zgadzało z tymi informacjami które zdołałem pozbierać oraz z tym enigmatycznym zdaniu w "motorze" o kosie zamiast kraskikrajdomini pisze: ↑2024-09-25, 14:11Sprawdziłem teraz w książce A. Zielińskiego "Polskie motocykle 1946-1985", i jest tam trochę informacji o Krasce (niestety bez zdjęcia).
- CZESIO1958
- Moje maszyny: Junak (w trakcie)
MBK Evolis 80 - Lokalizacja: Mysłowice
- Kontaktowanie:
Kolejny ptaszek ujawnia się 🤩
- Sebastian440
- Administrator
- Moje maszyny: .
www.mr16bp.blogspot.com - Lokalizacja: Thorn Kupie polskie motocykle sportowe seba440t2@wp.pl
- Kontaktowanie:
Takie foty mogę dorzucić. Lata 2010-2013. Nie mam pojęcia czy to Kraski ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Moje maszyny: Posiadam wsk 175 oraz dwie 125
- Kontaktowanie:
Tak i to jest oryginalna kraska i perkoznorek pisze: ↑2024-09-18, 21:27Witam, na tym filmie YT, od chyba 7 minuty Perkoz i Kraska.
https://www.youtube.com/watch?v=1c9T6AK ... nEasyRider
-
mz es250/2 SW
co do tych zdjęć:
A: błotnik od kosa (kraskowy był albo z uchwytami wchodzącymi pod błotnik albo prosty do kwadratowych coś jak w perkozie)
b: lagi od kosa
c: jak dobrze widze to tam nawet jest na boczku logo od kosa(albo po prostu tak to widać)
d: przełączniki zespolone były w perkozie, nie w krasce, tak samo kierunkowskazy
e- taka stacyjka nie występowała ani w jednej ani w drugiej wersji kraski które opisywałem wcześniej.
f- zbiornik jest od kosa (wąski niski wlew) a na obu zdjęciach kraski widać korek co znaczy, że wlew był wysoki
g- znaczek pzl montowali jak już na kosach w końcówce produkcji a na zdjęciach kraski z gazety widać "ptaka"
zdjęcie z opisem kraski jest orginalne to fakt. ale reszta to po prostu kos
jedynie konsola jest kraskowo/perkozowa
co do tych z youtube: tak to są dwa orginały
A: błotnik od kosa (kraskowy był albo z uchwytami wchodzącymi pod błotnik albo prosty do kwadratowych coś jak w perkozie)
b: lagi od kosa
c: jak dobrze widze to tam nawet jest na boczku logo od kosa(albo po prostu tak to widać)
d: przełączniki zespolone były w perkozie, nie w krasce, tak samo kierunkowskazy
e- taka stacyjka nie występowała ani w jednej ani w drugiej wersji kraski które opisywałem wcześniej.
f- zbiornik jest od kosa (wąski niski wlew) a na obu zdjęciach kraski widać korek co znaczy, że wlew był wysoki
g- znaczek pzl montowali jak już na kosach w końcówce produkcji a na zdjęciach kraski z gazety widać "ptaka"
zdjęcie z opisem kraski jest orginalne to fakt. ale reszta to po prostu kos
jedynie konsola jest kraskowo/perkozowa
co do tych z youtube: tak to są dwa orginały
Ostatnio zmieniony 2024-09-30, 11:46 przez jariwino, łącznie zmieniany 4 razy.
-
mz es250/2 SW
tu na tym forum znalazłem zdjęcie które ktoś wstawił w 2008 roku
tak wygląda błotnik od kraski ( akurat był do sprzedania razem ze zbiornikiem od sokoła) być może i w sokole próbowali ten błotnik na początku wsadzić, bo w sumie ten z muzeum ma błotnik kwadratowy, czyli taki jak opisywania przeze mnie kraska w drugiej konfiguracji
link do zdjęcia
https://wueska.pl/download/file.php?id=5164&mode=view
tak wygląda błotnik od kraski ( akurat był do sprzedania razem ze zbiornikiem od sokoła) być może i w sokole próbowali ten błotnik na początku wsadzić, bo w sumie ten z muzeum ma błotnik kwadratowy, czyli taki jak opisywania przeze mnie kraska w drugiej konfiguracji
link do zdjęcia
-
- Moje maszyny: Posiadam wsk 175 oraz dwie 125
- Kontaktowanie:
Dokładnie taki błotnik występuje w krasce ze, zwykłym wąskim zbiornikiem paliwa. Jest jeszcze parę charakterystycznych rzeczy dla tego egzemplarza. Np stacyjka.....jariwino pisze: ↑2024-09-30, 11:36tu na tym forum znalazłem zdjęcie które ktoś wstawił w 2008 roku
link do zdjęcia