WSK Trial : MR16 T, 2.66; 175 i 250
- Alien
- GG: 0
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Re: YAMAHA TY 250 TRIAL (WSK MR16T)
Nie interesuja mnie rajdówki, ale mogę powiedzieć trochę na temat budowy maszyn w tamtym czasie bo mam znajomego, który był inżynierem w pionie konstrukcyjnym Politechniki Krakowskiej która w tamtym czasie dla Dęby robiła właściwie wszystko.
Schemat był prosty: załóżmy że Dęba zamawia sobie na polibudzie silnik spalinowy do kosiarki. W związku z tym kupuje wszystkie dostępne na rynku egzemplarze kosiarek (innych firm) w podobnej klasie. Silniki idą w drobny mak i tworzona jest dokumentacja techniczna każdego. Później burza mózgów - łączenie najlepszych rozwiązań konstrukcyjnych z różnych egzemplarzy. A na końcu powstaje z tego zupełnie odmienny silnik bo ze względu na ograniczenia materiałowo-technologiczne polski nowy silnik do kosiarki wychodził dwa razy cięższy niż japoński.
Gadanie o tym że ktoś od kogoś zerżnął jest bez sensu bo właśnie na tym polega konstruowanie maszyn. Nie wyważa się otwartych drzwi, jeśli pomysłu nie chronią patenty to trzeba z nich korzystać, zamiast cofać się na silę w rozwoju. Wystarczy popatrzeć na poszczególne ery japońskich motocykli - w danym okresie każdy z "czwórki" miał motocykl o zbliżonym charakterze, bo to było na topie.
Schemat był prosty: załóżmy że Dęba zamawia sobie na polibudzie silnik spalinowy do kosiarki. W związku z tym kupuje wszystkie dostępne na rynku egzemplarze kosiarek (innych firm) w podobnej klasie. Silniki idą w drobny mak i tworzona jest dokumentacja techniczna każdego. Później burza mózgów - łączenie najlepszych rozwiązań konstrukcyjnych z różnych egzemplarzy. A na końcu powstaje z tego zupełnie odmienny silnik bo ze względu na ograniczenia materiałowo-technologiczne polski nowy silnik do kosiarki wychodził dwa razy cięższy niż japoński.
Gadanie o tym że ktoś od kogoś zerżnął jest bez sensu bo właśnie na tym polega konstruowanie maszyn. Nie wyważa się otwartych drzwi, jeśli pomysłu nie chronią patenty to trzeba z nich korzystać, zamiast cofać się na silę w rozwoju. Wystarczy popatrzeć na poszczególne ery japońskich motocykli - w danym okresie każdy z "czwórki" miał motocykl o zbliżonym charakterze, bo to było na topie.
- Sebastian440
- Administrator
- Moje maszyny: .
www.mr16bp.blogspot.com - Lokalizacja: Thorn Kupie polskie motocykle sportowe seba440t2@wp.pl
- Kontaktowanie:
Re: WSK Trial MR16T, 2.66
Postaram się zasięgnąć u źródła i rozwiać co nieco domysłów. 

-
- Moje maszyny: Komar
TY250
GT-Super Six - Lokalizacja: Wrocław
- Kontaktowanie:
Re: WSK Trial: MR16 T, 2.66
Auto Moto Klub Wrocławski
http://amkwroclawski.pl
I tak ginie polska motoryzacja.Wyjezdzic ile się da i na przetop.
-
TY250
- Kontaktowanie:
Poszła poszła... zlikwidowano sekcję młodych w TUR-MOT w której jeździli na WSKach...
Fotki czerwonej MR16T sprzed kilku lat, którą widział w Miękini kolega glutek21
Fakt faktem że to jest moje zdjęcie zrobione w 2005 roku w Szklarskiej Porębie... Na motocyklu L. Liszki Mistrz Świata w Extreme-Enduro - Tadeusz "TADDY" Błażusiak
Fotki czerwonej MR16T sprzed kilku lat, którą widział w Miękini kolega glutek21
Fakt faktem że to jest moje zdjęcie zrobione w 2005 roku w Szklarskiej Porębie... Na motocyklu L. Liszki Mistrz Świata w Extreme-Enduro - Tadeusz "TADDY" Błażusiak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sebastian440
- Administrator
www.mr16bp.blogspot.com - Lokalizacja: Thorn Kupie polskie motocykle sportowe seba440t2@wp.pl
- Kontaktowanie:
Re: WSK Trial : MR16 T, 2.66; 175 i 250
W latach 60. i 70. sekcja rajdowa Avii Świdnik była potęgą. Motocykliści tego klubu byli stałymi bywalcami zawodów organizowanych w byłej Czechosłowacji. Świdniczan zapraszano chętnie także do innych krajów. Avia była wtedy rajdową potęgą a nazwiska Jana Szczerbakiewicza, Eugeniusza Rechula, Zbigniewa Matysiaka i wielu innych znane były w całej Europie. Na archiwalnym zdjęciu świdnicka ekipa w drodze na kolejne zawody. Na zdjęciu trzeci od prawej Wiesław Doroba, ponad nim Edward Pranagal. Może ktoś z moich Czytelników rozpozna pozostałych.
Tekst i zdjęcia skopiowane z : http://www.akwiek.pl
Tekst i zdjęcia skopiowane z : http://www.akwiek.pl
WSK Trial chyba 2,66 stoi we Wrocławiu.
Miło ,ze jest ich jednak troche wiecej
Miło ,ze jest ich jednak troche wiecej
- Sebastian440
- Administrator
- Kontaktowanie:
Rama nie jest od 2.66, raczej samoróbka. Żaden z elementów ramy nawet nie podchodzi do 2.66. Nadwozie kopia Yamahy TY. Jedynym elementem z WSK trial, jest kierownica z lagami.
Czyli taka "klubówka" ,ale widac gaxnik Bing ciekawe jak reszta silnika,niestety nie mogłem sie jej przyjżeć z bliska bo własciciel zestresowany
- Sebastian440
- Administrator
- Kontaktowanie:
Dokładnie "klubówka". p.Krzysztof wporzo facet.
Poruszam znowu temat ilości wyprodukowanych trialówek wszystkich 3 serii.
Seria pierwsza, oznaczona jako Mr16t wyprodukowana w ilości ok. 15 sztuk jak podaje Załęski. Do dziś wiadomo o zachowaniu jedynie 2 sztuk tych motocykli. Seria druga, również nazwano Mr16t. Ilość wyprodukowanych egzemplarzy nieznana. Najwyższy znany nr ramy to motocykl termina21 o nr MR16T0069. Serie trzecią, oznaczenie 2.66, również wyprodukowana w nieznanej ilości motocykli. Njwyższy znany nr ramy to motocykl jednego z użytkowników naszego forum Marcina.fr o nr ramy 2.66*000.0.053. Dziwi mnie, że słyszy się o liczbie wyprodukowanych około 300 sztuk tych motocykli. Powiedzmy wprost, gdyby wyprodukowano serii 2 i 3 choćby po 100 sztuk to znali byśmy również wyższe nr ram. Serii MR16T to na dzień dzisiejszy 69 nr ramy. Gdy podliczymy wszystkie modele znane dziś:
15 sztuk 1 serii
69 sztuk 2 serii
53 sztuk 3 serii
Razem 137 sztuk
Oczywiście policzyłem to po najwyższych znanych do dziś numerach ram. Jednak wątpię, aby motocykli wyprodukowano więcej jak 150-170 sztuk. Aby nie być gołosłownym moje przypuszczenia wysnułem na bazie nr ram motocykli których zdjęcia mam na komputerze, a jest to blisko 38 motocykli. Jeżeli ktoś wie o jakimkolwiek nawet wyższym od tych podanych przeze mnie będę wdzięczny za info. Tyma samym Trial staje się bardzo rzadkim motocyklem
(jakby nim niebył).
Poruszam znowu temat ilości wyprodukowanych trialówek wszystkich 3 serii.
Seria pierwsza, oznaczona jako Mr16t wyprodukowana w ilości ok. 15 sztuk jak podaje Załęski. Do dziś wiadomo o zachowaniu jedynie 2 sztuk tych motocykli. Seria druga, również nazwano Mr16t. Ilość wyprodukowanych egzemplarzy nieznana. Najwyższy znany nr ramy to motocykl termina21 o nr MR16T0069. Serie trzecią, oznaczenie 2.66, również wyprodukowana w nieznanej ilości motocykli. Njwyższy znany nr ramy to motocykl jednego z użytkowników naszego forum Marcina.fr o nr ramy 2.66*000.0.053. Dziwi mnie, że słyszy się o liczbie wyprodukowanych około 300 sztuk tych motocykli. Powiedzmy wprost, gdyby wyprodukowano serii 2 i 3 choćby po 100 sztuk to znali byśmy również wyższe nr ram. Serii MR16T to na dzień dzisiejszy 69 nr ramy. Gdy podliczymy wszystkie modele znane dziś:
15 sztuk 1 serii
69 sztuk 2 serii
53 sztuk 3 serii
Razem 137 sztuk
Oczywiście policzyłem to po najwyższych znanych do dziś numerach ram. Jednak wątpię, aby motocykli wyprodukowano więcej jak 150-170 sztuk. Aby nie być gołosłownym moje przypuszczenia wysnułem na bazie nr ram motocykli których zdjęcia mam na komputerze, a jest to blisko 38 motocykli. Jeżeli ktoś wie o jakimkolwiek nawet wyższym od tych podanych przeze mnie będę wdzięczny za info. Tyma samym Trial staje się bardzo rzadkim motocyklem

. Dowód z MR16T o czym świadczy rok prod 75 i poj silnika 250ccm.
Numer ramy 0071 co jednak sugeruje ,że powstało o kilka sztuk wiecej.
Numer ramy 0071 co jednak sugeruje ,że powstało o kilka sztuk wiecej.
- Sebastian440
- Administrator
- Kontaktowanie:
Faktycznie wyższy od twojej o 2 sztuki, ale nadal krążymy w okolicach 70 sztuki w przypadku MR16T drugiej serii.
To dowód od triala, czy całe moto. Bo nie wiem czy dopisywać do bazy ? Swoją drogą możemy sie domyślać po twoim dowodzie, że początek produkcji 2.66 to lata bodajże 1975 lub 1976 do 1977 ?
ps. Jakby ktoś nie łapał o co chodzi z seriami, to poprawiłem mój pierwszy post w tym temacie i podpiłem nowe zdjęcia.
To dowód od triala, czy całe moto. Bo nie wiem czy dopisywać do bazy ? Swoją drogą możemy sie domyślać po twoim dowodzie, że początek produkcji 2.66 to lata bodajże 1975 lub 1976 do 1977 ?
ps. Jakby ktoś nie łapał o co chodzi z seriami, to poprawiłem mój pierwszy post w tym temacie i podpiłem nowe zdjęcia.
Krążymy, ale przynajmniej wiadomo ,że jest wyższy numer niż 0069 ,motocykl 0071 w 2006roku został zezłomowany,razem z ogromnym zapsaem części rajdową Pannonią i innymi WSK nikt nie walczył o ich ocalenie ;/
Mam też dokumenty świadczące o wyższych numerach ,jak odnajde to wrzuce foty,bo ten dowód w nocy wygrzebałęm zianspirowany Twoimi liczbami.
Swoją drogą z tym dopisywaniem do bazy to już kilka msc temu prosiłem o dodanie nowego zdjecia mojego Triala i WSK FA
Mam też dokumenty świadczące o wyższych numerach ,jak odnajde to wrzuce foty,bo ten dowód w nocy wygrzebałęm zianspirowany Twoimi liczbami.
Swoją drogą z tym dopisywaniem do bazy to już kilka msc temu prosiłem o dodanie nowego zdjecia mojego Triala i WSK FA

- Sebastian440
- Administrator
- Kontaktowanie:
Było by ciekawie, czekam na więcej. Może coś w końcu ruszy w tym temacie 

- fazerofz6y
- Moje maszyny: WSK BAK
S1EX GB
S1EX USA
S1 EX Canada
S2EX USA I inne - Lokalizacja: scotland
- Kontaktowanie:
- fazerofz6y
- Moje maszyny: WSK BAK
S1EX GB
S1EX USA
S1 EX Canada
S2EX USA I inne - Lokalizacja: scotland
- Kontaktowanie:
Tak czulem ze gosciu z PL przyjechal na wyspe . Niezle go tam zaniemoglo 

- Sebastian440
- Administrator
- Kontaktowanie:
Termin jak tam z tymi nr ram ? Udało się już coś ustalić ?
-
TY250
- Kontaktowanie:
Kolejne znalezione w archiwum 
od lewej: Marek Kozłowski (WSK MR16T 175), Franciszek Panek (WSK MR15 SARENKA), Ryszard Bryk (WSK MR16T 175)
1973

od lewej: Marek Kozłowski (WSK MR16T 175), Franciszek Panek (WSK MR15 SARENKA), Ryszard Bryk (WSK MR16T 175)
1973
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 20:59 przez BlacK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebastian440
- Administrator
- Kontaktowanie:
Z prawej i lewej strony WSK MR16 BP modele 71, w środku chyba wczesny model MR16 lata 1965-68r. Zdjęcia w kolorze ! Więcej takich, może wiekszesza rozdzielczość ? 

-
TY250
- Kontaktowanie:
Nie umiałem za bardzo ich rozkminić. Za to środkowa to jest SARENKA na 100% (ojciec wie chyba czym jeździł) a tymi dwoma to masz rację Seba
Niedopatrzenie