WSK M06B3 Pak 125
- Savier
- Administrator
- GG: 0
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Re: WSK Pak
Na pewno bak (jedna, druga strona), korek baku, konsola, obręcze, błotniki, kierownica.
EDIT: Czy kierownice miały poprzeczkę z widocznym spawem, czy niewidocznym? Zdjęcie spawów kierownicy, które znalazłem w tym temacie: Damian, sądzę, że warto byłoby też zrobić zdjęcie tego miejsca spawu. Nie pamiętam teraz gdzie, ale wyczytałem że kierownicy bez widocznego połączenia montowano w wersjach exportowych. Nie chcę siać zamentu - może ktoś to potwierdzić?
EDIT: Czy kierownice miały poprzeczkę z widocznym spawem, czy niewidocznym? Zdjęcie spawów kierownicy, które znalazłem w tym temacie: Damian, sądzę, że warto byłoby też zrobić zdjęcie tego miejsca spawu. Nie pamiętam teraz gdzie, ale wyczytałem że kierownicy bez widocznego połączenia montowano w wersjach exportowych. Nie chcę siać zamentu - może ktoś to potwierdzić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kapiii
- Założyciel
- GG: 2256655
- Moje maszyny: .
WSK MR16T
WSK 2.66
Promot NC125
MTX 3-03
SKM 250 - Lokalizacja: Toruń
- Kontaktowanie:
W jakim celu zdjęcia baku, obręczy? Kierownica powinna być z poprzeczką, i tyle. Co do spawów, tylko WojtkaW miała gładkie sapwy z tego, co kojarze po moim, wueskajarka i dwóch kolejnych. Wstaw najpierw zdjęcia poglądowe całego motocykla, a opis Paka masz chyba na 2 stronie, porównaj wszystko. Konsola na załączonym zdjęciu przez Saviera jest nie oryginalna.
Warto, zanim zacznie się pisać o jakiś modelu zapoznać się z tematem. Uwierzcie mi, że w każdym z nich zostało dużo rzeczy wyjaśnionych i zostały pokazane części typowe dla danego modelu.Kapiii pisze:Czym się różnił? TO zaczynamy od przodu. Zawieszenie zwykłe B3, jednak błotniki chromowane płytkie na podkładzie miedziowym (przedni z mocowaniem pod tabliczkę), takie jak w Dudzie, chormowane felgi, opony Stomil typu D-54, licznik w milach, puszki stacyjki w chromie, stacyjka 4-o stopniowa (przynajmniej w moim, w reszczie widze 3 stopniową), kierunki z małą gumeczką wewn., taka jak w plastykach, kierownica z poprzeczką, bak łezka - jak w kobuzie, osłony boczne szerokie (z wycięciem pod kranik i blokade), siedzenie ala s1, przeszyte poprzecznie nicia na całej długości, kierunki tyle gięte w górę, następnie w bok mocowane pod dwie śruby, nie takie jak w Dudku, lampa Gazelowska (u mnie z aluminową ramką), tylne amortyzatory SHL-owskie, duża ilość chromu: wybieraki, korek paliwa, kompletny tłumik chromowany z kolankiem typu Gilowskiego. Jak narazie spotkałem się z czterema Pakami, wszystkie w malowaniu Yellow-Bahama. Co do mojego Paka, mam dużą pewność co do jego oryginalności po rozmowie z byłym włascicielem. Co jeszcze ciekawe, wszystkie które znam, są z rocznika 1975, więc prawdopodobnie szły one w krótkiej serii. Po tym co zasugerował pan Steć (Paki i Pice były produkowane dla pewnego biznesmena z Turcji, który był zainteresowany zakupem tych motocykli na ich rynek), jestem przekonany co do Tureckiej wersji. Podczas remontu w domu i zrywania podłogi, znalazłem "Gazete Toruńską" z piątku 3 maja 1973r., w której jest mała ramka na temat "Milionowego egzemplarza z wytwórni w Świdniku", gdzie piszą, że fabryka planuje zwiększyć eksport motocykli do USA, Kanady i Turcji (roczny przyrost eksportu wynosi około 14%). Patrząc na lata produkcji Paków (1975) bardzo możliwe, że chodzi o tą partie motocykli. A róznica między Pakiem i Picem? To tyle co ze zdjęć można opisać, bo nie słyszałem aby ktoś go posiadał, to tyle że ma błotnik Lelkowski/S-2, uchwyty linek od MR/S2, plastykowy korek paliwa, kolor to bedzie chyba czerwień meksykańska no i inny napis..
- Sebastian440
- Administrator
www.mr16bp.blogspot.com - Lokalizacja: Thorn Kupie polskie motocykle sportowe seba440t2@wp.pl
- Kontaktowanie:
I jak z tymi fotami damian ?
- DamianWSK
- GG: 4538279
- Kontaktowanie:
Motocykl mam na działce, póki co przy tym mrozie nie bardzo mam jak się tam dostać. Porobię zdjęcia jak tylko pogoda się poprawi.
- Chota
- Moje maszyny: Kilka
- Kontaktowanie:
WTF ?
Polish motorcycles never die !!!
- Szczepan
- Moje maszyny: B3 Promot
- Kontaktowanie:
Chodzi Ci nazwę modelu ? Wydaje mi się, że pisze tam m06b3e.
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
- Sebastian440
- Administrator
www.mr16bp.blogspot.com - Lokalizacja: Thorn Kupie polskie motocykle sportowe seba440t2@wp.pl
- Kontaktowanie:
O co chodzi w twoim poście? Pisz jasno i na tomat.Chota pisze:WTF ?
Skrót WTF naprawdę dużo mówi...
- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Oj Sebasebastian440 pisze:O co chodzi w twoim poście? Pisz jasno i na tomat.Chota pisze:WTF ?
Skrót WTF naprawdę dużo mówi...

Chota, otóż - tabliczki nigdy od Paka nie widziałem, w ogóle dla mnie nie spotykane jest bicie E. W wueskowych exportach zazwyczaj jest EX, więc bardzo prawdopodobne, że, tak jak wspominałeś na SB, jest to składak.
Numer ramy to rocznik '74.
- Tukan
- Moje maszyny: .....
- Kontaktowanie:
Nie widzicie X? 

- Chota
- Moje maszyny: Kilka
- Kontaktowanie:
Chodziło mi o to ,że tak jak Savier nie spotkałem się z samym "E". WSK z której jest ta tabliczka rzeczywiście przypomina Paka lecz szybciej jest to składak tylko zastanawiające jest "E". Wiem ,wiem powinienem od razu napisać ale chciałem sprawdzić czy admini nadal czujni 

Polish motorcycles never die !!!
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
- jarek
- GG: 7482920
- Moje maszyny: WSK M06-64
- Kontaktowanie:
Ja widzę Ex i to wyraźnieTukan pisze:Nie widzicie X?

- Pablo_Picasso
- GG: 40694177
- Moje maszyny: Komar 2350 75r.
Simson S51 Enduro 84r.
Tajfun 87r. - Lokalizacja: Gdańsk/Gdynia
- Kontaktowanie:
[quote][/quote]Ja widzę Ex i to wyraźnie 
Ja też !!!

Ja też !!!
GKS Wybrzeże Gdańsk 1945-2012
http://www.facebook.com/ZielonyCustomGarage
http://www.facebook.com/ZielonyCustomGarage
- wueskajarka
- GG: 5298596
- Kontaktowanie:
Stary, a propos "piernika" - był taki jeden starszy user, który by dzisiaj pewnie napisał, że to E to ECONOMY i model o obniżonym zużyciu paliwa, na 100% :>Stary pisze:Nie wywołuj piernika z lasu!
Nie chcę kotka, nie chcę pieska - radość sprawi mi ... WUESKA !!
- Kapiii
- Założyciel
- GG: 2256655
WSK MR16T
WSK 2.66
Promot NC125
MTX 3-03
SKM 250 - Lokalizacja: Toruń
- Kontaktowanie:
Informacja potwierdzona rozmową telefoniczną z byłym pracownikiem zakładu 

-
- Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350 - Lokalizacja: Gliwice
- Kontaktowanie:
Re: WSK M06B3 Pak 125
Odgrzeję trochę kotlet. Mam pytanie dotyczące konsoli w PAKu. W różnych miejscach pojawiają się wzmianki, że blacha konsoli w PAKu nie miała rantu na około, tylko była zwykłą ordynarnie wyciętą blachą. W tym wątki informacji jednoznacznej na ten temat nie znalazłem. Ze zdjęciami jest różnie, na niektórych rant widać (półka konsoli taka sama jak w Bąku/Lelku/Dudku...), zaś na innych nie widać, a na jeszcze innych w ogóle nic nie widać. Jak to było naprawdę
Kolejne pytanie dotyczy kontroli (jak mniemam kierunkowskazów) - czy była w konsoli, a jeżeli była to od czego dokładnie - na pewno kierunkowskazy
Jaki był kształt otworów w blasze konsoli - takie same "fikuśne" jak np. dudku czy zwykłe okrągłe dziury
Na zakończenie jeszcze jedno pytanie - gdzie montowano przerywacz kierunkowskazu i prostownik selenowy
Zakładam, że prostownik tak jak w późniejszych ptakach pod bakiem, ale czy na pewno 
Dzięki za uzupełnienie informacji ....

Jaki był kształt otworów w blasze konsoli - takie same "fikuśne" jak np. dudku czy zwykłe okrągłe dziury

Na zakończenie jeszcze jedno pytanie - gdzie montowano przerywacz kierunkowskazu i prostownik selenowy

Dzięki za uzupełnienie informacji ....
- marwsk
- GG: 7969515
- Kontaktowanie:
Zdjęcie przedstawia jak dokładnie powinno być. Wszystkie inne rozwiązania w PAKu to druciarstwo. Większość motocykli tego modelu jakie widzałem posiadało taką konsolę.
''Wielki Motórze. Swoja Przenajświetszą Benzynę zamień w wino ... aby pragnienie nasze ugasić''
-
- Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350 - Lokalizacja: Gliwice
- Kontaktowanie:
Dzięki. Proszę jeszcze o odpowiedź na pozostałem moje pytania 

- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Czy grubość blachy konsoli jest taka sama jak w seryjnych sportach?
Np. w lelku konsola jest z blachy 2mm.
Np. w lelku konsola jest z blachy 2mm.
- marwsk
- GG: 7969515
- Kontaktowanie:
Nie mam w tej chwili dostępu do motocykla. Mogę się tym zająć po części przez święta ponieważ nie chcę strzelać z kapelusza.
''Wielki Motórze. Swoja Przenajświetszą Benzynę zamień w wino ... aby pragnienie nasze ugasić''