Problem czy nie??
- gabste
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk 175
636B 04 - Lokalizacja: Rzeszów
- Kontaktowanie:
Problem czy nie??
Witam mam pytanie czy moga byc jakies problemy z przerejestrowaniem motocykla jesli posiada 3 umowy k-s w tym ze w dowodzie widnieje pierwsza osoba a poprzednie czyli 2 nie przerejestrowaly motorka na siebie i drugi wlasciciel na podbil umowy w uzedzie a trzeci podbil czy mzoe byc jakis problem??? Oraz czas na rejestracje jak by byl przekroczony czy to tez moze byc problemem ??
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
Re: Problem czy nie??
Dla Ciebie nie powinien bo Ty obowiązek rejestracji w ciągu 30 dni od daty zakupu dopełniasz. Gdybyś miał jakiekolwiek problemy, grzecznie poinformuj Panią w okienku by odmowę rejestracji podała Ci na piśmie z podaniem artykułów na które się powołuje. Jeśli będą opory złóż podanie o rejestracje na piśmie - wtedy odpuszczą. Jednak nie powinno być większych problemów.
- adimen2007
- GG: 9967305
- Moje maszyny: ________
WSK M06B3"KOS"1982 r. - Lokalizacja: Lublin
- Kontaktowanie:
Witam
Przepraszam że odkopuje temat ale nie chce zakładać podobnego tematu.
Mój przypadek jest nastepujący. Pierwszy właściciel wyrejestrował motocykl w 1989r. Sprzedał drugiemu właścicielowi. Drugi właściciel posiada umowe kupna-sprzedaży lecz nigdy jej nie zarejestrował.
I tu moje pytanie.
Jeżeli odkupie od niego ten motocykl i spisze umowe kupna-sprzedaży to czy jest cień szansy na zarejestrowanie jej.
Pozdrawiam
Przepraszam że odkopuje temat ale nie chce zakładać podobnego tematu.
Mój przypadek jest nastepujący. Pierwszy właściciel wyrejestrował motocykl w 1989r. Sprzedał drugiemu właścicielowi. Drugi właściciel posiada umowe kupna-sprzedaży lecz nigdy jej nie zarejestrował.
I tu moje pytanie.
Jeżeli odkupie od niego ten motocykl i spisze umowe kupna-sprzedaży to czy jest cień szansy na zarejestrowanie jej.
Pozdrawiam
- wujcio
- Kontaktowanie:
jak pierwszy właściciel wyrejestrował motocykl a kolejni są tylko na umowach (nie przywrócili motocykla do statusu zarejestrowanego) pozostaje CI jedynie rejestracja na Zabytek albo unikat, chyba że w WK zgodzą się na rejestracje na zwykłe blachy ale w co wątpię.
Najprościej to podejść do WK z wszystkimi umowami dowodem, tablicą i niech CI powiedzą co masz robić
Najprościej to podejść do WK z wszystkimi umowami dowodem, tablicą i niech CI powiedzą co masz robić
-
- Moje maszyny: WSK M06 64
WSK M21W2 - Lokalizacja: Sieradz
- Kontaktowanie:
Jeśli pojazd wycofany przed rokiem 1997 to możesz go normalnie zarejestrować na zwykłe blachy. Moja WSK ma zwykłe blachy mimo że przez ponad 20 lat była wyrejestrowana. Problem w tym że w WK siedzą barany które nie znają przepisów. Prawo wstecz nie działa więc na jakiej podstawie mogą odmówić rejestracji? Skoro motocykl był wyrejestrowany gdy były przepisy o tym że można było wyrejestrować a później zarejestrować to problemów ma nie być. A to jak WK działają to sami wiecie. Rejestracja na żółte tablice to tylko szpan na mieście i duży wydatek. Ktoś zaraz powie że jak ma żółte blachy to nie robi przeglądu i że sobie wykupi OC tylko wtedy gdy jeździ. OC z a rok na moją 64 to wydatek 70zł a gdy chciałem ją ubezpieczyć na 2 miesiące to usłyszałem że to będzie koszt 100zł 

- adimen2007
- Kontaktowanie:
Kolego wujcio sprawa jest następująca. Pierwszym właścicielem jest mój zmarły dziadek. Mój dziadek spisał umowe K-S ze swoim synem. Jego syn miał zarejestrować WSK lecz tak się nie stało. Jeżeli faktycznie jest tak jak mówisz a wierze Ci to z prawnego punktu widzenia umowa jest g**** warta gdyż pojazd nie został zgłoszony do ewidencji czy nie.
- wujcio
- Kontaktowanie:
Skąd wiesz ze motor został wyrejestrowany? Masz przekreślony/obcięty dowód?
- adimen2007
- Kontaktowanie:
Posiadam wszystkie kwity potwierdzajace opłate rejestracyjną. Począwszy od 1983 do 1989r. Na pierwszym kwicie jest adnotacja że motocykl jest nowy zaś na ostatniej czyli tej z 1989r jest napisane iż motocykl jest wycofany dnia tego i tego. Również jest pieczatka z Urzędu Gminy. Dowodu jak i tablicy nie posiadam gdzyż jak sie dowiedziałem trzeba było zdać.
- xradusx
- Moje maszyny: TT600R
AWO425T - Lokalizacja: Münster
- Kontaktowanie:
Dokładnie był okres że zabierali dowody ja również nie mam dowodu do mojej B1 tylko stare umowy i wcześniejszy dowódadimen2007 pisze:Dowodu jak i tablicy nie posiadam gdzyż jak sie dowiedziałem trzeba było zdać.
- Stary
- Kontaktowanie:
Idź do WK i zapytaj. Umowa nie jest gówno warta. Wszystko jest na legalu, nic się nie stanie jeśli w praktyce przekroczysz ustawowe 30 dni na zarejestrowanie.
- adimen2007
- Kontaktowanie:
Ok. wybiore się do WK dopiero w przyszłym tygodniu gdyż jest o 80 km oddalony. Dodam również, że posiadam kwit z GS o badaniu technicznym zrobionym 3 lata po rejestracji i fakture zakupu lecz jej stan jest dopuszczający. Widnieje na niej imie, nazwisko, adres zamieszkania oraz pieczątka z gminy z nr rejestracyjnym. Co najgorsze nr silnika jest ciężko przeczytać a o nr ramy nie wspomne bo akurat w tym miejsu papier jest przerwany. Powiedzcie co jest najlepszym rozwiązaniem. Umowa zawarta z drugim właścicielem która nie została zgłoszona do ewidencji czy faktura w stanie dopuszczającym + kwity.
P.S. Oczywiście dokładniej dowiem się w WK lecz jak wspomniałem wyżej jest troche daleko.
P.S. Oczywiście dokładniej dowiem się w WK lecz jak wspomniałem wyżej jest troche daleko.
- Stary
- Kontaktowanie:
- Maniekk
- GG: 2028919
- Kontaktowanie:
To czy będzie problem zależy od ludzi w WK, sytuacja jest czysta jak masz umowę z osobą która widnieje w dowodzie. Jak nie to masz pół na pół szans czy zadadzą to pytanie czy nie : A gdzie pozostałe umowy? .
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE
- adimen2007
- Kontaktowanie:
Tak byłem ale będe musiał pojechać do WK w którym była rejestrowana. Przy takich sprawach urzędnicy rozkładają ręce tym bardziej, że trafiłem na młodego urzędasa któremu wyrecytowałem przepis z 1997 roku. Trzeba uzbroić się w cierpliwość bo walka z urzędnikami będzie długa. Narazie skupiam się na odrestaurowaniu. W najgorszym przypadku (finansowym) zostaje rejestracja na zabytek.Stary pisze:Adimen czy byłeś w WK?
- piotrek7533
- GG: 8916094
- Moje maszyny: WSK M06B3 125 1981r
MZ ETZ 250 1983r
Polonez Caro 1.4GLI - Lokalizacja: Jarosław\Mielec
- Kontaktowanie:
Kupiłem rok temu MZ jestem 4 właścicielem, nikt jej nie przerejestrował, miałem dowód z pierwszym właścicielem ciągłość umów motor przerejestrowałem 5 miesięcy po kupnie i nikt do niczego się nie przyczepił.
Ps.A co do umowy to jedna była tylko podbita

- shlmatis
- GG: 12412133
- Kontaktowanie:
No widzisz. Spotkałeś się tu z przypadkiem "normalnego" urzędnika, a nie urzędasa, którego trzeba przekonywać siłą.piotrek7533 pisze:Kupiłem rok temu MZ jestem 4 właścicielem, nikt jej nie przerejestrował, miałem dowód z pierwszym właścicielem ciągłość umów motor przerejestrowałem 5 miesięcy po kupnie i nikt do niczego się nie przyczepił.
Ja jak dotąd w Sądeckim WK nie mam problemów. Rejstrują motocykle i samochody jak im podyktować

Grono motorków rośnie jak na drożdżach 
Ekipa Południe

Ekipa Południe
- xradusx
- Moje maszyny: TT600R
AWO425T - Lokalizacja: Münster
- Kontaktowanie:
Nie wiedziałem że niepełnoletni może zarejestrować na siebie samochód możesz coś więcej o tym powiedzieć ?shlmatis pisze:No widzisz. Spotkałeś się tu z przypadkiem "normalnego" urzędnika, a nie urzędasa, którego trzeba przekonywać siłą.piotrek7533 pisze:Kupiłem rok temu MZ jestem 4 właścicielem, nikt jej nie przerejestrował, miałem dowód z pierwszym właścicielem ciągłość umów motor przerejestrowałem 5 miesięcy po kupnie i nikt do niczego się nie przyczepił.
Ja jak dotąd w Sądeckim WK nie mam problemów. Rejstrują motocykle i samochody jak im podyktować
piotrek7533 nie zawsze jest tak kolorowo ale zdarza się u mnie w wk siedzi jedna męda i gościu co kij połknął i mają ego większe niż wiedza i wykształcenie. Gdyby człowiek nie miał układów to jest tragedia
- piotrek7533
- GG: 8916094
- Moje maszyny: WSK M06B3 125 1981r
MZ ETZ 250 1983r
Polonez Caro 1.4GLI - Lokalizacja: Jarosław\Mielec
- Kontaktowanie:
Motor jest na mnie i na brata,przyszedłem do WK i usłyszałem że nie mam 18lat i nie przerejestrują.Więc wziąłem mame do WK i przerejestrowali:) WSK mam na siebie i na mame już 2lata.