- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
Re: Rejestracja
A kiedy był ostatni przegląd? Rozumiem, że nie ma OC?
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- Gaceczkos
- Kontaktowanie:
Tak, będziesz mógł. Wydawało mi się, że odnośnie sytuacji, gdy zaginęła tablica napisałem wszystko w miarę przejrzyście. Ale jeszcze raz - nie masz tablicy - piszesz w WK oświadczenie, a w nim uwzględniasz, ze nie masz tablicy i dlaczego. To tyle w temacie.175mirek pisze:Nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym co wyzej ale na wszelki wypadek napisze: Mam kupować rame do 175 z dowodem bez oznak wyrejestrowania i ciągłoscią umów.I nie ma do tego tablicy...podobno zgineła gdzies.Czy bede mógł to przerejestrować bez problemów?
Co to ma do rzeczy? Nie ma przeglądu? Trzeba udać sie na stację diagnostyczna i zrobić przegląd. Nie ma OC? Trzeba udać sie do wybranego ubezpieczyciela i wykupić polisę. W przypadku, gdy posiadamy wszystkie niezbędne dokumenty, na prawde nie ma problemów.Wężu pisze:A kiedy był ostatni przegląd? Rozumiem, że nie ma OC?
WSK - Wrócisz Szybciej Koleją
- 175mirek
- GG: 1103489
- Kontaktowanie:
I to sie nazywa mądra wypowiedz !!! Bez gadania ze może tak może nie a może tamto albo to...Konkretnie napisana odpowiedz do pytania.Dzięki Gaceczkos.
Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...
- 175mirek
- Kontaktowanie:
A i jeszcze jedno.Jestem niepełnoletni i na co spisać umowe?potrzebny jest nr dowodu a ja nie mam nawet tymczasowego.legitymacji nie mam i paszportu
normalnie nie lubie papierów
mam tylko karte motorowerową.czyli musze spisać umowe na ojca lub brata?

- Wężu
- Kontaktowanie:
Żbiku miał kiedyś wzór takiej umowy z niepełnoletnim. Ja tak robiłem i było ok. ale ostrzegam płacę ponad 200 zł OC...
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- 175mirek
- Kontaktowanie:
o kurde to wole juz na ojca 

- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
ja swojego Kobuza rejestrowałem na ojca, nie chcę przepłacać
.Ma zniżki 60% wiec ubezpieczenie kosztowało coś około 90zł.
Dodam jeszcze od siebie, że jeżeli nie ma ta rama z papierami przeglądu to nic sie nie dzieje.Ja też przecież kupowałem rame z kwitem i było opłacone ubezpieczenie, przeglądu brak.
pozdr.

Dodam jeszcze od siebie, że jeżeli nie ma ta rama z papierami przeglądu to nic sie nie dzieje.Ja też przecież kupowałem rame z kwitem i było opłacone ubezpieczenie, przeglądu brak.
pozdr.
- Brat
- Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
- Kontaktowanie:
Otóż dziś przerejestrowałem wueske, wykupiłem sobie oc w pzu, i zapytałem ubezpieczyciela czy w przypadku kupna motocykla bez wykupowanego oc (np przez 10lat) czy płaci sie składkę w tył odpowiedział mi że nie płaci się składki w tył, ani ty jako nowy właściciel ani poprzedni ! (oc trzeba wykupić tego samego dnia kiedy spisywana jest umowa K\S)
Mam więc informacje z pewnego źródła, więc Zaległych składek oc nie płacimy i koniec kropka.
Mam więc informacje z pewnego źródła, więc Zaległych składek oc nie płacimy i koniec kropka.
- Brat
- Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
- Kontaktowanie:
Napisałem to co mi tam powiedzieli, wiem że co inne województwo to inne obyczaje, ale pzu to ogólnopolska spółka wiec zasady są chyba wszędzie takie same. Zaznaczyłem wielką czcionką bo tysiąc osób pyta że ten mówi inaczej a inny że inaczej, tą informacje dostałem od ubezpieczyciela w dniu dzisiejszym, wiec chyba wszystko jasne.
- Jarek_kam
- Kontaktowanie:
Ja opłaciłem oc 11 dni od daty na umowie( w sumie to mój ojciec zapłacił za mnie bo ja byłem w pracy) Oc nie było płacone przez poprzedniego właściciela jakieś 4 albo 5 lat i nie czepiali sie niczego.Brat pisze:(oc trzeba wykupić tego samego dnia kiedy spisywana jest umowa K\S)

- wueskajarka
- GG: 5298596
- Kontaktowanie:
Fundusz Gwarancyjny wkońcu dotrze do tego ... kolegę ścignęli za kilka lat na kilka tysięcy z odsetkami.Jarek_kam pisze:Ja opłaciłem oc 11 dni od daty na umowie( w sumie to mój ojciec zapłacił za mnie bo ja byłem w pracy) Oc nie było płacone przez poprzedniego właściciela jakieś 4 albo 5 lat i nie czepiali sie niczego.Brat pisze:(oc trzeba wykupić tego samego dnia kiedy spisywana jest umowa K\S)
Nie chcę kotka, nie chcę pieska - radość sprawi mi ... WUESKA !!
- Jarek_kam
- Kontaktowanie:
Ale za to że nie opłacał OC tak?wueskajarka pisze:Fundusz Gwarancyjny wkońcu dotrze do tego ... kolegę ścignęli za kilka lat na kilka tysięcy z odsetkami.
- wueskajarka
- GG: 5298596
- Kontaktowanie:
1. Za niezapłacone OCJarek_kam pisze:Ale za to że nie opłacał OC tak?wueskajarka pisze:Fundusz Gwarancyjny wkońcu dotrze do tego ... kolegę ścignęli za kilka lat na kilka tysięcy z odsetkami.
2. Za OC opłacone "z poślizgiem" (odsyłam do lektury przepisów)
Przykład.
"Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (OC) jest obowiązkowe dla wszystkich właścicieli pojazdów mechanicznych. Ma na celu zapewnienie wypłaty odszkodowania w przypadku wyrządzenia szkody przez ubezpieczonego innym osobom, za którą ponosi on odpowiedzialność.
W 2005 r. do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego wpłynęło ok. 30 tys. wniosków dotyczących wszczęcia postępowania w związku z niepłaceniem przez właścicieli pojazdów ubezpieczenia OC. My sami wszczęliśmy ok. 5 tys. postępowań w tej sprawie – mówi Hubert Stoklas, dyrektor Wydziału Opłat w Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym.
Właściciele samochodów osobowych, którzy spóźnili się z opłatą za OC do trzech dni, zapłacą w tym roku karę w wysokości 390 zł. Dla tych, którzy ubezpieczenia OC nie wykupili w terminie nie przekraczającym 14 dni od obowiązkowej daty, kara wynosi 970 zł. Najwięcej, bo 1930 zł, będą musieli zapłacić właściciele pojazdów osobowych, którzy nie opłacą ubezpieczenia dłużej niż 14 dni. Pieniądze wpłaca się na konto lub w kasie Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego."
Źródło : motofakty.pl
Nie chcę kotka, nie chcę pieska - radość sprawi mi ... WUESKA !!
- 125 arek
- GG: 6055683
- Moje maszyny: M 06 B1
- Kontaktowanie:
wężu nie znajomy tylko ja
i to jest takj procedura jest długa i skompilowana na zarejestrowanie simsonka poszło już tochę kasy przeglądy są droższe niz te zwykłe ale wyjaśnie to jak już dostane białe tablice
i to jest takj procedura jest długa i skompilowana na zarejestrowanie simsonka poszło już tochę kasy przeglądy są droższe niz te zwykłe ale wyjaśnie to jak już dostane białe tablice
Ekipa Południe®
Panowie potrzebuje pomocy, a dokładniej dwóch. Mam WSK M06B3 84', cały czas zarejestrowana, mam tablicę rejestracyjną, ale nie mam dowodu i umowy K-S. Poprzedni właściciel nie żyje. Czy da się coś z tym zrobić żeby zarejestrować na normalne blachy po normalnych kosztach?
i druga sprawa. Mam także WSK M21W2 Kobuz 78', wyrejestrowana w 96r. posiadam umowę K-S, brak tablicy rejestracyjnej. W WK odmówili mi zarejestrowania jej. ktoś wcześniej mi pisał, że mogę zarejestrować na unikat. opiszcie mi w miarę dokładnie cały proces tej rejestracji począwszy od wyjścia z domu:) i jeśli ktoś wie jakie są obecnie cenniki rzeczoznawców to proszę o umieszczenie takiej wiadomości, a najlepiej jakby ktoś wiedział jakie ceny mają rzeczoznawcy z Sieradza bo tam mam najbliżej. z góry dzięki.
i druga sprawa. Mam także WSK M21W2 Kobuz 78', wyrejestrowana w 96r. posiadam umowę K-S, brak tablicy rejestracyjnej. W WK odmówili mi zarejestrowania jej. ktoś wcześniej mi pisał, że mogę zarejestrować na unikat. opiszcie mi w miarę dokładnie cały proces tej rejestracji począwszy od wyjścia z domu:) i jeśli ktoś wie jakie są obecnie cenniki rzeczoznawców to proszę o umieszczenie takiej wiadomości, a najlepiej jakby ktoś wiedział jakie ceny mają rzeczoznawcy z Sieradza bo tam mam najbliżej. z góry dzięki.
- Wężu
- Kontaktowanie:
viewtopic.php?f=39&t=160&start=20 Maciek to opisał.
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- 125 arek
- GG: 6055683
- Moje maszyny: M 06 B1
- Kontaktowanie:
tylko ze post Macka jest z 2007r. 2 lata to troche moglo sie zmienic i rzeczoznawca mogl zmienic cennik. napiszcie co najlepiej zrobic w pierwszym i co najlepiej zrobic w drugim przypadku.
- maykii
- GG: 6056769
- Moje maszyny: M21W2 74r.
M21W2 83r
M06B3 79r. - Lokalizacja: Piaseczno / Siemiatycze
- Kontaktowanie:
Koszt rzeczoznawcy teraz to około 300zł
, Przegląg 61zł, no i w WK trzea pare złotych zostawić 

(-; Jak to mówią, "Za motórem, panny sznurem". 

- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Jutro pojadę do Sieradza i będę szukał rzeczoznawcy. A późnej wyślę Ci dokładny opis, nazwiska, telefony i cennik. A Ty siedź przed komputerem i sprawdzaj forum...opiszcie mi w miarę dokładnie cały proces tej rejestracji począwszy od wyjścia z domu:) i jeśli ktoś wie jakie są obecnie cenniki rzeczoznawców to proszę o umieszczenie takiej wiadomości, a najlepiej jakby ktoś wiedział jakie ceny mają rzeczoznawcy z Sieradza bo tam mam najbliżej. z góry dzięki.

btw W pierwszym wypadku spróbowałbym dotrzeć do rodziny, przewinąć jak sytuacja wygląda i jak się zgodzą to spisać umowę ze wsteczna datą i podpisem nieboszczyka.