EDIT:
Informacja od starego wojskowego: tak, kiedyś można było robić to na książeczkę wojskową, bo to pełnoprawny dokument identyfikacyjny. Także już wiem

Sprawdź proszę!Texas Ranger pisze:Kurcze Charlotta miałem Ci dziś sprawdzić jakie w 1990 r. były dokumenty potwierdzające tożsamość, czy była wymieniona książeczka wojskowa. To ważne, bo jeśli w tamtym czasie dopuszczona była książeczka wojskowa, to "pani w okienku" może mieć humory, a zarejestrować będzie musiała bez łaski. W przeciwnym wypadku jej humor będzie miał znaczenie. Z drugiej jednak strony czy WK ma możliwość weryfikacji numeru dowodu osobistego, czy też danych w dowodzie osobistym? Ważne aby dane sprzedającego na umowie zgadzały się z danymi z dowodu rejestracyjnego.
Jako ciekawostkę to powiem Wam, że obecnie dokumentem potwierdzającym tożsamość oprócz dowodu osobistego i paszportu jest karta żołnierza (a nie książeczka wojskowa) oraz patent żeglarski, albo jakoś tak.
Jeśli chcesz to mogę Ci to sprawdzić w przyszłym tygodniu w poniedziałek, bo LEX'a mam w pracy, a jutro urlop.
Wielkie dzięki!Texas Ranger pisze:No i oczywiście wczoraj zapomniałem, ale sprawdziłem to dzisiaj. W ustawie o powszechnym obowiązku obrony RP, w brzmieniu obowiązującym w 1990 r., zawarty jest przepis, który mówi, że książeczka stanowi wojskowy dokument osobisty, chyba jest to art. 54 - aktualna wersja http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9670440220
Także humorki pani z okienka mogą mieć znaczenie, ale w razie czego ja był udawał głupa, że to jest przecież dokument tożsamości, skoro z art. 54 ust. 1d pkt 4 wynika, że dokument ten okazuje się na żądanie starosty, a więc organu uprawnionego do rejestracji pojazdów. Dlaczego nie spróbować?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości