W żadnym wypadku NIGDY nie wyrejestrowywuj! Ponowna rejestracja to droga przez mękę i duże pieniądze.
Ja gdy byłem w Twoim wieku nie zwracałem uwagi na dokumenty. Czas leci szybko, nawet nie wiesz kiedy Ci te 3 lata do 18 przelecą. A przez 3 lata akurat zdążysz dopieścić kosa na 100%. Ten model jest super - zawieszenie gdy masz dobrze zrobione jest wspaniałe jak na motor tej klasy. Miałem kosa ( a w zasadzie mój brat ) przez jakieś 1,5 roku i naprawdę był fun. Niestety poszedł na części bo potrzebowaliśmy kasy na remont innych maszyn.
Kup, zarejestruj na siebie i na ojca jako współwłaściciela. OC będziesz miał niskie. Nie wiem jak jest z OC gdy nie ma się prawka - możliwe, że są duże zwyżki. Ja płace 200zł rocznie

Mam zwyżki za wszystko - wiek, okres posiadania prawka, nigdy nie byłem w PZU itd.
Aha - istnieje możliwość CZASOWEGO WYREJESTROWANIA - np. do remontu. Nie wiem tylko jaki jest potem okres w którym musisz ponownie zarejestrować. Dawno już w tym nie siedziałem i nie pamiętam. Zastanów się co dokładnie chcesz się dowiedzieć i idź do wydziału komunikacji - wszystko Ci powiedzą.