Nowe tłoki ze Skuter Dębica
- man on the WSK
- Moje maszyny: M06B3 1985
DUDEK 1976
KOBUZ 1979
KOBUZ 1983 - Lokalizacja: Iwonicz-Zdrój
- Kontaktowanie:
Nowe tłoki ze Skuter Dębica
Czy ktoś wie coś na temat jakości tych tłoków, które się ostatnio pojawiły. Podaję link: http://skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=4789 . Do 175 też są.
- Filip518
- GG: 0
- Moje maszyny: M21W2 Kobuz '76
M06B1 '68
Komar 2330 '74
Suzuki RG80 '92 - Lokalizacja: Wartkowice
- Kontaktowanie:
Re: Nowe tłoki ze Skuter Dębica
Też jestem ciekaw i czekam na wypowiedzi. ;P
- Muciek
- Moderator
- Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
- Kontaktowanie:
Te do 175 (rozmiar od N do 62,50) to prawdopodobnie CX, bo oni tylko robią takie nad wymiary http://www.cross-impex.pl/advanced_sear ... ok&x=0&y=0
-
- Moje maszyny: KILKA ŚWIDNIKÓW, RESZTA NIEWAŻNA
- Kontaktowanie:
Nie to nie jest CX. Dziś byłem w skuterdębica z mikromierzem i tak:
-Kształt i wymiary tłoka prawidłowe,
-Dostępne od Nominału do R6
-Waga tych ostatnich nadwymiarów za duża
-jest to wyrób tajwański za wzór oryginalnych( od wewnątrz mamy napisy WSG G ,051, AK12, oraz plamkę selekcji otworu piasty sworznia)
-Pierścienie dosyć dobrej jakości jeśli chodzi o wykonanie ,sprężystość prawidłowa
-sworzeń wymiarowo prawidłowy, w zestawie do Wiatra zdecydowanie za ciężki( gruby)
Tłoki tego producenta są do S01, S09, S32 i W2.
Jeśli ktoś chętny przetestować mogę za friko przeszlifować komuś cylinder pod ten tłok.
-Kształt i wymiary tłoka prawidłowe,
-Dostępne od Nominału do R6
-Waga tych ostatnich nadwymiarów za duża
-jest to wyrób tajwański za wzór oryginalnych( od wewnątrz mamy napisy WSG G ,051, AK12, oraz plamkę selekcji otworu piasty sworznia)
-Pierścienie dosyć dobrej jakości jeśli chodzi o wykonanie ,sprężystość prawidłowa
-sworzeń wymiarowo prawidłowy, w zestawie do Wiatra zdecydowanie za ciężki( gruby)
Tłoki tego producenta są do S01, S09, S32 i W2.
Jeśli ktoś chętny przetestować mogę za friko przeszlifować komuś cylinder pod ten tłok.
Ostatnio zmieniony 2015-01-16, 22:39 przez franq87, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontaktowanie:
A tłok za ile? Mam cylek nominał, chętnie sprawdzę jak to śmiga.
-
- Kontaktowanie:
Tłok jak w cenniku, tam za komplet tłok, pierścienie, sworzeń, zabezpieczenia jest 49zł.
Potrzebuję informacji po zamontowaniu i uruchomieniu:
-hałas i jego rodzaj
-sprężanie po kilku minutach pracy
-spostrzeżenia po wstępnym dotarciu
-zakładam, że tłok nie będzie stawał dęba po kilku minutach jazdy, jednak interesuje mnie jak zachowuje się po dłuższej jeździe na wyższych obrotach (oczywiście, że po przebiegu co najmniej 500km)
-chciałbym aby silnik był eksploatowany na mieszance 1:20 z olejem mineralnym, który zapewniam lub po uzgodnieniu jego rodzaju ze mną
-jeśli była by możliwość po przebiegu ok 1000km chciałbym sprawdzić stan tłoka ,pierścieni, oraz sworznia - jeżeli nie nic się nie stanie.
Próba tłoka zostanie opisana w osobnym wątku przez użytkownika, lub zrobię to ja.
Ze względu na zbliżoną konstrukcję ,oraz kształt tłoka do gorzyckiego zakładam pasowanie na 0,04-0,05mm.
Jeżeli Ty jannex ,lub ktoś inny jest chętny wystarczy przysłać cylinder na adres ,który podam na pw, tłok kupię sam .
Po naprawie cylinder odeślę za pobraniem( koszt tłoka) lub można będzie wysłać przelew.
Z racji ,że zależy mi na tym doświadczeniu wymagania są aby komplet był prawidłowo docierany ,nastawy silnika wg. instrukcji, pałowanie na dzień dobry nic mi nie powie i cały test diabli wezmą.
Potrzebuję informacji po zamontowaniu i uruchomieniu:
-hałas i jego rodzaj
-sprężanie po kilku minutach pracy
-spostrzeżenia po wstępnym dotarciu
-zakładam, że tłok nie będzie stawał dęba po kilku minutach jazdy, jednak interesuje mnie jak zachowuje się po dłuższej jeździe na wyższych obrotach (oczywiście, że po przebiegu co najmniej 500km)
-chciałbym aby silnik był eksploatowany na mieszance 1:20 z olejem mineralnym, który zapewniam lub po uzgodnieniu jego rodzaju ze mną
-jeśli była by możliwość po przebiegu ok 1000km chciałbym sprawdzić stan tłoka ,pierścieni, oraz sworznia - jeżeli nie nic się nie stanie.
Próba tłoka zostanie opisana w osobnym wątku przez użytkownika, lub zrobię to ja.
Ze względu na zbliżoną konstrukcję ,oraz kształt tłoka do gorzyckiego zakładam pasowanie na 0,04-0,05mm.
Jeżeli Ty jannex ,lub ktoś inny jest chętny wystarczy przysłać cylinder na adres ,który podam na pw, tłok kupię sam .
Po naprawie cylinder odeślę za pobraniem( koszt tłoka) lub można będzie wysłać przelew.
Z racji ,że zależy mi na tym doświadczeniu wymagania są aby komplet był prawidłowo docierany ,nastawy silnika wg. instrukcji, pałowanie na dzień dobry nic mi nie powie i cały test diabli wezmą.
- Muciek
- Moderator
- Kontaktowanie:
Wiadomo co tam jeszcze z Tajwanu przypłynie? 

-
- Moje maszyny: wsk m06-150
- Kontaktowanie:
mógłby kolega wyjaśnić to "zbliżenie konstrukcji" i wskazać przesłanki do "założenia"Muciek pisze:Ze względu na zbliżoną konstrukcję ,oraz kształt tłoka do gorzyckiego zakładam pasowanie na 0,04-0,05mm

najgłośniej pewnie będzie w okolicach wylotu tłumikaMuciek pisze:hałas i jego rodzaj

to tak pół żartem pół serio, bez obrazy proszę

a na poważnie to co dokładnie kolega chce osiągnąć ( sprawdzić , udowodnić , obalić ) za pomocą tego przedsięwzięcia?
- qpa
- Moje maszyny: mustang ttr
- Kontaktowanie:
czy tłok się nadaje do użytku
-
- Kontaktowanie:
Tak mógł bym:bartosz1907 pisze:mógłby kolega wyjaśnić to "zbliżenie konstrukcji" i wskazać przesłanki do "założenia"Muciek pisze:Ze względu na zbliżoną konstrukcję ,oraz kształt tłoka do gorzyckiego zakładam pasowanie na 0,04-0,05mm![]()
-tłok odlewany z siluminu( stop aluminium z krzemem) o zawartości 12% krzemu (bynajmniej takie są zapewnienia)
-kształt tłoka : owalny równolegle do osi sworznia, stopniowana stożkowatość głównie w stronę części pierścieniowej z wyróżnieniem części prowadzącej płaszcza tłoka ,oraz w stronę górnej części płaszcza zaczynająca się 3mm przed jego krańcem czyli tzw "beczka"
-podobne grubości ścianek, piast ,denka
-taki sam wcisk sworznia
To producent tłoków określa pasowanie tłok-cylinder ,więc skoro Nowa Dęba zalecała 0,04-0,06mm ,bo taki bezpieczny luz zalecały gorzyckie zakłady dla swoich tłoków ,ja dla tego obrałem 0,04-0,05 w celu sprawdzenia jak będzie się w tych warunkach sprawował. Naprawiam niekiedy cylindry do WSK i w przypadku gdy właściciel cylindra nie posiada oryginalnego tłoka, ja stosowałem tłoki almot. Ponieważ pojawił się nowy produkt ,chciałbym się dowiedzieć o jego jakości.
-
- Moje maszyny: szukam WSK Lelek
- Kontaktowanie:
Czy test w silniku S32 by Cię interesował?
-
- Moje maszyny: WSK 175 '80;
HondaXR600R '93; Varadero 125, Junaki - Lokalizacja: Jablonna
- Kontaktowanie:
ode mnie 2 pytania:franq87 pisze:Naprawiam niekiedy cylindry do WSK i w przypadku gdy właściciel cylindra nie posiada oryginalnego tłoka, ja stosowałem tłoki almot. Ponieważ pojawił się nowy produkt ,chciałbym się dowiedzieć o jego jakości.
jaka mase powienien miec kompletny tlok (jaka mialy tloki fabryczne) - ze sworzniem i pierscieniami ?
czy wygrzewales te almoty w oleju przed pasowaniem i zalozeniem czy montowales takie "saute"?
Troche o naszym Wieslawie: viewtopic.php?f=72&t=18728
-
- Kontaktowanie:
Wartości w gramach:
Tłoki WSK Poznań: 114-124( w zależności od nadwymiaru)
Tłoki WSG Gorzyce: 118-132( jw)
Sworznie: 20-24
Pierścienie 2szt: 10
Nie wygrzewałem nigdy almotów ,mają one w miarę dobry kształt (jako jedyne z polskich rzemieślniczych nie są okrągłe) i jakoś nikt nie reklamował , ale wiem że przy długiej ostrej jeździe zacierają się w części pierścieniowej(podejrzewam, że z powodu dość grubego denka i samej części pierścieniowej a jak wiadomo rozszerzalność cieplna jest proporcjonalna do ilości materiału).
Tłoki WSK Poznań: 114-124( w zależności od nadwymiaru)
Tłoki WSG Gorzyce: 118-132( jw)
Sworznie: 20-24
Pierścienie 2szt: 10
Nie wygrzewałem nigdy almotów ,mają one w miarę dobry kształt (jako jedyne z polskich rzemieślniczych nie są okrągłe) i jakoś nikt nie reklamował , ale wiem że przy długiej ostrej jeździe zacierają się w części pierścieniowej(podejrzewam, że z powodu dość grubego denka i samej części pierścieniowej a jak wiadomo rozszerzalność cieplna jest proporcjonalna do ilości materiału).
Tak, zwłaszcza że nie ma dobrych zamienników do S32 ,co nie zmienia faktu że w WSK nadal chciałbym je sprawdzićTexas Ranger pisze:Czy test w silniku S32 by Cię interesował?
-
- Moje maszyny: szukam WSK Lelek
- Kontaktowanie:
A które chciałbyś przetestować w silniku S32?
Te: http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=4773 ?
Czy te: http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=630 ?
Z braku innego wyboru w silniku mojej SHL-ki stosowałem tłok CX, ale równo po 5 km się zacierał, a jeździłem naprawdę spokojnie, bogata mieszkanka, itd..., jednym słowem szajs. Potem dorwałem gdzieś tłok taki jak z drugiego linka i jest super, ale pracuje on w cylindrze aluminiowym, a w mojej M11 powinien być żeliwny.
Te: http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=4773 ?
Czy te: http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=630 ?
Z braku innego wyboru w silniku mojej SHL-ki stosowałem tłok CX, ale równo po 5 km się zacierał, a jeździłem naprawdę spokojnie, bogata mieszkanka, itd..., jednym słowem szajs. Potem dorwałem gdzieś tłok taki jak z drugiego linka i jest super, ale pracuje on w cylindrze aluminiowym, a w mojej M11 powinien być żeliwny.
-
- Kontaktowanie:
Ten z drugiego linka, ponieważ ten pierwszy już w trakcie testów przez znajomego i narazie pokazuje na dobry tłok. (pomimo fabrycznie luźnego pasowania sworznia).
Na temat wyrobów firmy Cross Impex już się w którymś wątku wypowiedziałem i starczy.
Na temat wyrobów firmy Cross Impex już się w którymś wątku wypowiedziałem i starczy.
-
- Kontaktowanie:
Ja się wycofuję, nie jestem w stanie zagwarantować terminu kiedy rozpocząłbym testy. Ponadto najpierw chcę dać cylek tokarzowi na naprawę gwintu wydechu.
-
- Moje maszyny: WSK 125 1980
- Kontaktowanie:
Jaką pojemność osiąga WSK przy 6 nadwymiarze ? 

- Muciek
- Moderator
- Kontaktowanie:
Rower ma astronomiczne 130,4ccm na tłoku 53,5 a czwórka 182,5 na 62,50 

-
- Kontaktowanie:
Ma taką moc że jak nie ukręci wałka sprzęgłowego to łańcuch na pewno pęknie. Próbowałem u siebie i zdjąłem, strach na moto wsiadać. 

- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
Nie ma chętnych żeby przetestować ten tłok
?
Szlif za darmo, praktycznie wystarczy kupić tłok...
Tyle ludzi płacze, że te dzisiejsze badziewia do niczego się nie nadają a nie ma komu przetestować tłoka, który wygląda na dobry zamiennik.
Żebym miał 125 do jazdy to bym sam spróbował.

Szlif za darmo, praktycznie wystarczy kupić tłok...
Tyle ludzi płacze, że te dzisiejsze badziewia do niczego się nie nadają a nie ma komu przetestować tłoka, który wygląda na dobry zamiennik.
Żebym miał 125 do jazdy to bym sam spróbował.