Kabel "kopie" a nie ma iskry
- mate289
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125
- Kontaktowanie:
Kabel "kopie" a nie ma iskry
jechałem az nagle wsk zgasła.Miałem ten problem juz kilkakrotnie- gdy dotykalem palcem kabla od wysokiego napiecia czułem prąd lecz jeśli podpinałem świece iskry nie było. Za każdym razem wymieniałem cewke zapłonową (miałem ich kilka ze strych iskrowników) i problem znikał. Ale teraz nie chce wydawac 30 zł na nowa cewke.Da sie to jakoś naprawić? albo chociaz przerobic na cewkw butelkowa ale zeby bylo bez aq?
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Re: Kabel "kopie" a nie ma iskry
Jaki to motocykl? Masz te stare cewki które już się popsuły? Spróbuj na nich bo coś mi mówi że one są sprawne. No i wymień kondensator i przewód wysokiego napięcia. Coś mi się wierzyć nie chce że tak masowo padają te cewki.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
-
- Moje maszyny: WSK KOBUZ
- Kontaktowanie:
Domyślam się więc, że za każdym razem używasz cewki dogorywającej, niestety. Stąd powracający problem. Objawy masz takie właśnie jakie daje niepełnowartoścowa cewka: po zagrzaniu przestaje działać. Ja bym radził jednak wydać te 30 zł i kupić nową cewkę... Albo przynajmniej pożyczyć do prób (jeśli masz gdzie pożyczyć).(miałem ich kilka ze strych iskrowników) i problem znikał.
A co do cewki butelkowej: jeśli wahasz się, czy kupić nówkę, to raczej szkoda rozmawiać nad przebudową zapłonu, bo też dość kosztowna sprawa będzie.
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank
- mate289
- Kontaktowanie:
ta moja wsk to 125. mam pytanie czy mozna zrobic tak ? ze na ten rdzen po starej cewce zaplonowej nawinac nowe uzwojenie zeby bylo okolo 6v i wziasc cewke butelkowa z innego motoru tez na 6v i popodlaczac i czy bedzie tak dzialac czy musi byc staly prad ?
-
- Moje maszyny: WSK KOBUZ
- Kontaktowanie:
To nie musi być prąd stały (przecież cewka zapłonowa jest transformatorem, "lubiącym" tylko prąd zmienny). Przewinięcie cewki? Pewnie że można: jak masz taki przewód miedziany, masz cierpliwość i czas to można pobawić się w nawijanie nawet ręczne, bez specjalnych przewijarek. Tylko jakoś trzeba ustalić liczbę zwojów. Prąd z tej cewki będzie wówczas zasilał cewką zapłonową, umieszczoną poza wnęką z kołem magnesowym.
Idea i pomysł jest słuszny... Ale pracochłonny i raczej trudny do zrealizowania w tych twoich "zaporowych" 30 zł.
Idea i pomysł jest słuszny... Ale pracochłonny i raczej trudny do zrealizowania w tych twoich "zaporowych" 30 zł.
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank
- mate289
- Kontaktowanie:
czyli moge zrobic tak ze cewki swietlne podpinam pod cewke wlasciwą ,a kabel od mloteczka podpinam tez do cewki?a i jeszcze czy potrzebny bedzie kondensator i podpiac go gdzie indziej czy tak jak jest do mloteczka ?
-
- GG: 9296900
- Moje maszyny: FSM 126 BIS '89
- Kontaktowanie:
zrób tak jak jest w jawce
pod platynki podłącz cewke świetlną i kondensator i wyprowadx kabel do cewki zapłonowe
[ najlepiej umieśc ja pod bakiem]ten kabel co idzie od platynek do cewki podpinasz pod jeden styk a pod drugi masę
wszystko powinno działać zrobiłem tak w piździorynce
pod platynki podłącz cewke świetlną i kondensator i wyprowadx kabel do cewki zapłonowe
[ najlepiej umieśc ja pod bakiem]ten kabel co idzie od platynek do cewki podpinasz pod jeden styk a pod drugi masę
wszystko powinno działać zrobiłem tak w piździorynce