proszę o pomoc, brak przedniego światła :(

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Mateusz WSK
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
Kontaktowanie:

proszę o pomoc, brak przedniego światła :(

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-07, 20:40

Witam :)
problem polega na tym, że nie mam przedniego światła.ani krótkiego, ani długiego.prędzej to było lecz tylko z akumulatorka.nie wiem co jest nie tak.wszystko podłączyłem według schematu, te wszystkie usczelki dałem przy silniku itd, wiec tam jest wszystko ok.mam jedną nową cewke świetlną oraz ładowania, obydwie oryginalne i sprawne.ze wszystkich kabli dochodzi prąd tam do styków przy silniku, prędzej nie dochodziło od czerwonego kabelka czyli od świateł, lecz teraz już jest.do stacyjki też dochodzi, wszystko podłączyłem według schematu.akumulator jest naładowany, stop,klakson, postojówka, podświetlenie licznika działa ( jedynie klakson i stop przestaje gdy skręce w prawo kierownicą nie wiem czemu tak :( ).więc co jest nie tak ? mam nową unitre.podłączyłem go tak: kable od bieguna dodatniego do nr 52 w stacyjce, kabel od minusa oraz ~ tego znaku ze sobą złączyłem, a drugi kabel ~ z tym oznaczeniem złączyłem z kablem niebieskim od ładowania który idzie do silnika. stacyjkę mam oryginalną, gaszenie jest i ładowanie na 99% też.instalacja jest oryginalna w 100% oprócz jednego dodatku, sąsiad elektryk dodał mi kabel, który dodał tam do podświetlenia licznika ( są tam dwa) a drugi jego koniec idzie do styku przedniej postojówki.czy to coś może przeszkadzać ?
na schemacie mam że obok czerwonego kabla pod nr 16, obok ma być niebieski chyba 55, a następnie 54 brązowy który powinien iść do przedniej lampy. tak podłączyłem, lecz nie mam tego kabla i styk 54 bodajże ( tam gdzie ma być ten brązowy kabel) jest wolny, no i własnie dodany jest ten kabel. mi się wydaje że to nic nie ma do rzeczy, ale nie znam się i pytam :|.
po za tym wszystko jest ok.nie wiem co jeszcze mogę dopisac.celu tego dodatkowego kabla to ja nie wiem po co go dodał bo zapomniałem :P. czy on może mieć wpływ i to że ten styk w stacyjce jest wolny ?
proszę was drodzy forumowicze o pomoc bo ja już nie wiem co z tym zrobić. oraz chcę zapytać czy prostownik dobrze podłączyłem ?
proszę o jakieś odpowiedzi itd, będe wdzieczny.dzisiaj dodatkowo lutowałem na nowo kabel od cewki zapłonowej bo sie kiepsko trzymał.teraz pali za pierwszym kopem na zimnym silniku nawet, czego jeszcze nigdy nie mialem.wyregulowałem także przerwe.prędzej miałem problem przez ten kabel że mi nie chciała palić ani na zimnym ani na ciepłym.już nie będe dodawał nic i zmieniał tematu.sorki że tak długo ale tak wyszło.proszę o propozycję jak rozwiązać ten problem :)
pozdr.
pozdrawiam

regis440
GG: 0
Moje maszyny: WSK 175
Kontaktowanie:

Re: proszę o pomoc, brak przedniego światła :(

Post autor: regis440 » 2008-06-08, 00:01

Mateusz pisze:Witam :)
problem polega na tym, że nie mam przedniego światła.ani krótkiego, ani długiego.prędzej to było lecz tylko z akumulatorka.nie wiem co jest nie tak.wszystko podłączyłem według schematu,

pozdr.
pozdrawiam

nie napisaleś najważniejszej rzeczy, jaki motocykl masz :), ale patrząc na Twoje posty wnioskuje że 125, chociaż to co napisze jest jednakowe w przypadku wszystkich wsk

tak więc:

światła drogowe i mijania nie są zasilane z obwodu z akumulatorem , tylko z tek drugiej cewki, która właśnie do świateł jest i działają tylko na włączonym silniku

jaką masz obudowe lampy, jeżeli plastik to czy połączyłes klosz do masy?

jeżeli chodzi o zaniknie stopu przy skrecie, to pewnie jest problem z połączeniem gdzieś, w okolicy kierownika, przy skręcie kabelek się naciąga i traci połączenia

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-08, 09:40

miałem napisać na końcu lecz zapomniałem. tak mam 125.
no własnie wiem o tym że światło przednie idzie z cewek i działa ono tylko przy włączonym silniku :)
żarówka jest ok napewno bo miałem podłączone że z aku mi szedł prąd to świeciła nawet na zgaszonym silniku.
tak więc co może być nie tak ?
trochę namieszałem w tamtym poście bo sie śpieszyłem no i tak wyszło :-/
pozdrawiam

regis440
Kontaktowanie:

Post autor: regis440 » 2008-06-08, 13:32

styk 54 jest od światła pozycyjnego przedniego, na światła mijania nie powinien mieć wpływu

jeżeli mowisz, że prad do stacyjki cochodzi to nie ma duzo do sprawdzania

ja wzorowalem sie na tym schemacie http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 42bf494490" target="_blank

albo nie ma masy na lampie

albo stacyjka nie laczy(sprawdz czy jest prad na wyjściu styk 55)

albo nie laczy przelacznik dlugie/krótkie (sprawdz czy dochodzi do niego prad i czy wychodzi)

no i ostatni kawałek czy jest połączenie miedzy przełącznikiem dlugie/krótkie i zarówka

sprawdz tez czy nie ma gdzie zwarcia do masy, zwlaszcza w stacyjce i przelaczniku dlugie/krótkie(tu jest malo miejsca miedzy stykami i kierownikiem, dobrze jest podlozyc pod niego kawalek gumy abo papieru)

wiec miernik w dłoń i do dzieła
Ostatnio zmieniony 2008-06-08, 13:49 przez regis440, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-08, 13:46

przełącznik kiedyś rozbierałem w celu wyczyszczenia.kable dałem tak samo jak były.on działa bo gdy miałem przednie światło to normalnie przyłączał ;)
mase mam podłączoną tam pod tym uchwytem kierownicy, omiędzy dwoma nakrętkami.zawsze miałem problemy z innymi żarówkami, z tym przednim światłem nigdy nic, aż teraz coś...
obudowe lampy mam plastikową :)

niestety miernika żadnego nie mam, więc będe próbował kablami i żarówką, wczoraj tak sprawdzaliśmy.sąsiad mi też sprawdzał miernikiem ale w niedziele nie będe pożyczał bo nie wypada :P

posprawdzam jak pisałeś i się odezwę
dzięki za odpowiedzi pozdr. ;)

regis440
Kontaktowanie:

Post autor: regis440 » 2008-06-08, 13:53

Mateusz pisze:przełącznik kiedyś rozbierałem w celu wyczyszczenia.kable dałem tak samo jak były.
to ze działał, to nie oznacza ze jest nadal ok, światła tez wczesniej dzialaly ;-)

sprawdz czy nie ma w nim zwarcia

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-08, 21:55

rozebrałem go dzis ponownie. on działał mi po jego złożeniu ;)
posprawdzam jeszcze czy jest prąd prymitywną metodą, czyli będe kabel pchał do wsówki i do ramy i zobaczymy :P
napiszę jutro gdy posprawdzam ;)
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-10, 09:29

problem co nie co rozwiązany, do styku 21 w stacyjce daje sie dwa kable od masy połączone ze sobą, jeden z nich tam odpadł.więc dałem nową końcówke, także tą od masy co sie przykręca do ramy.tamten kabel co miałem dodany usunąłem go i dałem tak jak powinno być czyli od nr 54 do przedniej lampy. jak sie okazało światło jest, lecz... dalej z akumulatora :|
nie wiem już co mam zrobic zeby było normalnie :|
proszę o pomoc. podpięte zgodnie ze schematem.jedynie nie mam pewności czy Unitra jest dobrze bo nie mam do tego schematu, no ale wydaje mi sie że dobrze.

regis440
Kontaktowanie:

Post autor: regis440 » 2008-06-10, 19:26

Mateusz pisze:do styku 21 w stacyjce daje sie dwa kable od masy połączone ze sobą, jeden z nich tam odpadł.więc dałem nową końcówke, także tą od masy co sie przykręca do ramy.
No to tu masz problem rozwiazany., chociaż skoro pisałeś, że siatło z akumulatora swieci, to pewnie jest dobrze

proszę o pomoc. podpięte zgodnie ze schematem.jedynie nie mam pewności czy Unitra jest dobrze bo nie mam do tego schematu, no ale wydaje mi sie że dobrze.
prostownik (unitra) tak jak napisałeś powinien byc ok, ale te stare prostowniki mogly dostać jakiegoś zwarcia, ze starości,
chociaż, on ma wpływ tylko na ładowanie akumulatora, jeżeli masz wszystko podlaczone jak na schemacie

Teraz sprawdz czy jak wlaczysz silnik, i przekrecisz kluczyk w pozycje w ktorej powinny świecic światła nadal masz napięcie na pinie 16 w stacyjce,

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-11, 23:33

narazie nie mam jak sprawdzić, pojechałem nad rzeke stała z 3h i nie zapaliła, iskra znikła, nie wiem czy może mieć coś z tym wspólnego uszkodzony gwint gdzie sie dokręca kowadełko przerywacza.z newrów uszkodziłem cewke ładowania ;]
narazie silnik rozebrałem bo nie dało sie jeździć na trójce,załatwie cały zapłon żeby były wszsytkie cewki sprawne i dam go a tego to do kosza ( żart :P ). zobaczymy co będzie z tymi światłami wtedy.gdy jakoś pokombinowałem że z cewek szło na postojówke t wtedy wyraźnie było to widać że przy większych obrotach lepiej świeciła, a na dużej żarówce nie dało sie tak.moze tylko jedna cewka dobra jest i nie dawało rady zasilić żarówke...
nie wiem nie znam sie na tym, zobaczymy co będzie gdy złoże i dam inne cewki ;)
pozdr. odezwę sie jeszcze,dzięki za rady Regis ;)

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-27, 22:18

no to teraz jest światło ale z akumulatora. wszystko podłączyłem według schematu.nie wiem już co jest nie tak, siły do tego nie mam już :|
można jakoś sprawdzić czy cewki są dobre ? bo przykładam do styku tego przy silniku co są kable i do cylindra czy silnika to iskrzy lecz troszke słabiej niż gdy to robie z stykiem od kabla ładowania.więc chyba cewki są dobre, jedna jest nowa oryginalna a na drugiej widać co pisze na tej takiej metce, no to też nie jest jakiś szajs.jak je moge sprawdzić? co może być w ogóle źle że idzie z akumulatora zamiast z cewek ? gdy przełącze w położenie nr 3 to jest tylko jedno światło, chyba długie ale nie wiem nawet, pstrykam przełącznikiem i nic, ale dobry on jest bo zawsze mi działał.w położeniu nr 1 nic skolei nie świeci z przodu.co mam zrobić, pomuszcie mi drodzy forumowicze :(
czy kabel UNITRY od + może być podłączony pod styk 52 w stacyjce ? co z resztą kabli ? od - gdzie ma być ? do kabla od cewki ładowania czy gdzie ? a co z tymi dwoma ~ ? czepiam sie tego bo już nie wiem co robic z desperacji a denerwuje mnie to ze mi to nie działa, gdy nie miałem akumulatora to światło pieknie świeciło, niewiele gorzej niż w Jawie, a teraz to niczym komar, no nie będe przesadzał aż tak.lubię mieć wszystko sprawne, inaczej to zaraz mnie denerwuje.chciałbym robić wieczorne wypady gdy jest fajna pogoda, ale co z tego jak problem z tym światłem, aż sie jechać nie chce :(

jeszcze jest jeden kłopot, mianowicie odkręca mi się śrubka od cewki zapłonowej, ta od strony cewki ładowania.była to już druga śrubka, podczas jazdy, aż ją zgięło gdy i sie przyczepiła do magneta.dlaczego tak sie moze dziać ? żadna inna sie jeszcze nie odkręciła, jest tam napewno dobry gwint, teraz dałem śrubkę od tylnego klosza i troche z oporem wchodziła no to moze sie skończy, bo tamte śrubki skończyły się.ale dlaczego tak sie dzieje ? boję sie jechać z większą prędkością, bo nie wiadomo kiedy to sie stanie.zacznie bzyczeć no i panika.

chcę jeszcze o jedno zapytać, czy jeżeli nadłamie sie ten brązowy izolator co jest w każdej cewce to cos przeszkadza ? bo przez tą śrubke kawałeczek się odkłamał, z drugiej strony też jest ułamany ale pali ładnie, a gdy przy dokręcaniu magneta odłamał mi się izolatorek w cewce śwetlnej to była do wyrzucenia.

PROSZę WAS BARDZO O ODPOWIEDZI, SUGESTIE, CO MAM DALEJ ROBIć ITD BO JA NIE MAM POJęCIA JUż :(
Pozdrawiam

regis440
Kontaktowanie:

Post autor: regis440 » 2008-06-28, 11:44

chcę jeszcze o jedno zapytać, czy jeżeli nadłamie sie ten brązowy izolator co jest w każdej cewce to cos przeszkadza ? bo przez tą śrubke kawałeczek się odkłamał, z drugiej strony też jest ułamany ale pali ładnie, a gdy przy dokręcaniu magneta odłamał mi się izolatorek w cewce śwetlnej to była do wyrzucenia.
jeżeli izolacja na drucie ktorym cewka jest nawinieta nie jest uszkodzona, to cewka bedzie dzialac, ale to trudno jest obadac na oko, srubka w iskrowniku w czasie jazdy mogła(ale nie musiala) narobic kłopotu

masz zbyt prymitywne metody sprawdzania przytykajac kabelek do masy, nic nie sprawdzisz, potrzebujesz najlepiej mierika, w ostatecznosci probnik zroiony z zarowki i kabelka(wazne jest zeby kable byly dobrze przylutowane), polcam kupienie multimetru, nawet jakis chinczyk ci wystarczy, a to nie jest duzy koszt, na allegro za 10pln cos znajdziesz, zrobisz pomiary i nie trzeba bedzie wrozyc co jest nie tak.

zeby sprawdzic cewke, wez jakas zarowke, np 21w od stopu, jeden koniec do wyprowadzenia cewki(jak piszesz styku) drugi do obudowy silnika, jezeli zarowka swieci(oczywiscie na wlaczonym silniku) to cewka jest ok

jezeli chodzi o odkrecajace sie srubki, czy uzyles podkladek, najlepiej sprezynowych ??

o ile dobrze kojarze to w wsk swiatlo drogowe/mijania nie dziala z akumulatora w zadnej pozycji, wiec Twoja instalacja nie jest w 100% zgodna ze shematem,
a to że swieci tylko w jednej pozycji przelacznika dlugie/krotkie sugeruje ze albo on jest uszkodzony, albo nie ma polaczenia na kablu po stronie przelacznika albo zarowki(do przelacznika zasilanie dochodzi jednym przewodem i tam jest rodzielane na dlugie/krotkie w zaleznosci od polozenia przelacznika)

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-28, 21:29

tak teraz wziąłem schemat do ręki i pomyślałem sobie nad tym.a więc mam pytanie:
jest sobie styk 46 w stacyjce.powinien iść z tąd krótki kabelek do styku obok czyli 11. i tu mam pytanie: czy przy styku 11 mają sie złączać dwa kable ? ten drugi to od + prostownika.tak wnioskuje ze schematu, mam tak ze idzie krótki kabel od 46 do 11.
drugie co chce zapytać, czy od - prostownika ma iść kabel do cewki ładowania ? tak jest na schemacie.
i co z tymi dwoma kablami ~ ?
czy styk 52 ma być wolny ?
w tej chwili mam tak zrobione:
+ prostownika do styku 52, - razem z ~ złączone z sobą albo wolne są, a ten drugi ~ łączy sie z kablem od cewki ładowania.
czy któreś z tych rozwiązań są dobre ? co jest nie tak w tym ?

cewek nie tknęło oprócz tej izolacji co jest na cewce zapłonowej, ale nie zauważyłem żeby sie zmieniło coś w odpalaniu motoru czy coś takiego.

aktualnie mam konto zablokowane na allegro ponieważ nie zapłaciłem rachunku bo nie mam pieniędzy, więc wybiorę metodę z tą żarówką :)

podkładki po śrubki mam wszędzie te oryginalne takie, co nie są okrągłe tylko tak wystają "kolce".żadna sie nigdy nie odkręciła, jedynie poluzowała troszke, ale nie żeby aż wyskoczyła.co najgorsze to że to drugi raz z tego samego miejsca :|

przełącznik zawsze działał od samego początku, wiec to bym wykluczył.to wiem że nie działa z akumulatora światło przednie w żadnej pozycji. wszystko podłączałem wedlug schematu dwa razy.nie wiem co jest nie tak.myśle zrobić tak jak myśle z tym schematem z tym kablem, co o tym sądzisz Regis ?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-29, 14:31

zapomniałem dodać, że na schemacie jest selenowy a zastosowałem UNITRE ;)
proszę o odpowiedzi.

regis440
Kontaktowanie:

Post autor: regis440 » 2008-06-30, 11:53

zeby nie bylo niejasnisci ja korzystam z tego schematu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 94490.html" target="_blank
na tym ktory uzywasz moga byc niewielkie roznice

tak jeszcze sie upewnie, rozmawiamy o tym że nie swiecą długie/krotkie

wedlug schematu ten obwod jest nastepujacy cewka-> styk 16 stacyjki -> styk 55 stacyjki -> przzelacznik dlugie/krotkie -> zarowka w lampie -> no i zamyka sie z cewkami poprzez rame do ktorej sa podlaczone cewki jak i zarowka

ta czesc jest niezalezna od reszty instalacji w podlaczeniu jak na schemacie czyli nie ma zbyt duzo miejsc do szukania usterki

czy na pewno podlaczyles lampe pod wlasciwa cewke, czyli ta od swiatel a nie od ladownia, na cewce od ladowania nie bedzie swiecic bo ma ona zbyt mala moc zeby zarowka zaczela swiecic
zapomniałem dodać, że na schemacie jest selenowy a zastosowałem UNITRE ;)
proszę o odpowiedzi.

nie ma znaczenia jaki prostownik zastosujesz dopuki jest sprawny, mnie by bylo szkoda kasy i czasu na kombinowanie selenowego czy unitry, poszedl bym do sklepu elektronicznego i kupił jakis pierwszy lepszy prostownik, zreszta o prostownikach jest temat na forum
drugie co chce zapytać, czy od - prostownika ma iść kabel do cewki ładowania ? tak jest na schemacie.
i co z tymi dwoma kablami ~ ?
jezeli chodzi o podlaczenie prostownika- do czego on służy - zmnienia prąd przemienny, wytwarzany przez cewki na stały czyli zgodzie z oznaczeniami pod wyprowadzenia ~~ podlaczamy wyprowadzenia z cewki czyli jeden koniec to zacisk wyprowadzony na zewnatrz silnika a drugi jest wewnetrznie podlaczony do masy , czyli jeden z ~ idzie do masy, nastepnie + i - podlaczamy do odpowiednich zaciskow akumulatora(oczywiscie nie bezposrednio , po drodze jest bezpiecznik, stacyjka) - idzie do masy + do odpowiedniego styku stacyjki i powinno dzialac
w tej chwili mam tak zrobione:
+ prostownika do styku 52, - razem z ~ złączone z sobą albo wolne są, a ten drugi ~ łączy sie z kablem od cewki ładowania.
prawie dobrze - i ~ razem i do masy, reszta moze byc tak jak piszesz, chociaz + podpiety jest pod 11 na schemcie ktory przytoczylem, ale to nie ma znaczenia poniewaz 46a, 11 i 52 maja polaczenie wewnetrzne w stacyjce, czyli mozna je traktowac tak jak jeden styk, na orginalnym schemacie do 11 wchodza 2 kable, ale moze zostac tak jak masz(o ile koncowka jes dobrze przylutowana i jest przejscie)

BTW nie wiem dlaczego masz takie problemy , ogolnie diagnoza nie powinna zajac wiecej niz 15 min

sprawdzasz czy jest napiecie na cewkach jezeli jest to albo nie ma gdzies na jakims styku przejscia albo jest zwarcie do masy i tyle.

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-06-30, 18:28

no to jest śmieszne, niby pare kabelków a mam z tym jakieś kłopoty :|.
własnie Regisie chodzi mi o to że + prostownika powinien iść pod styk 11 i tam łączyć się z kablem który idzie właśnie od 11 do 46a.
ja mam identyczny schemat tylko że na kartce który mam razem z książką gwarancyjną do swojej WSKi ;)

może napisz do mnie na gg (514342) bo troche nie zrozumiałem wszsytkiego co napisałeś, a nie chce tu już spamować za bardzo :P.
odezwij się.dzięki za dotychczasową pomoc.mam nadzieję że rozwiążę ten głupi problem :)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2008-07-02, 11:36

problem został rozwiązany, światła są już cewek krótkie/długie no i wszystko super działa.
po drodze robienia tego zadziwiło mnie wiele rzeczy związanych z cewkami, powiem to tak "wymogi" żeby światło było, ale na szczęście udało się. oczywiście gdyby nie pomoc Regisa to wątpie żebym dał rade zrobić to.dzięki Ci wielkie ;)
pozdrawiam.

aha, jeszcze dodam, że na schamacie orygialnym albo jest błąd albo musze tak jakoś mieć.chodzi o to, iż musiałem zmienić brązowy kabel z biały przy przedniej lampie, nie wiem czemu tak, w innym wypadku nie miałbym nadal światla.tak to jest :)
pozdr.

Odpowiedz