Witam,
Dzisiaj albo jutro będę ściągał koło zamachowe i grzebał w całym magnecie. Udało mi się na weekend załatwić ściągacz więc od razu chciałbym wiedzieć co jeszcze moge tam sprawdzić, poprawić, zakonserwować.
Z założenia miałem tylko kondensator dokręcić i platynki wymienić, ale jak już to całe ściągam to co jeszcze mogę sprawdzić?
Rozbieram magneto- co można odświeżyć?
- Jezus
- GG: 5315407
- Moje maszyny: M06B1 '70
- Kontaktowanie:
- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
Re: Rozbieram magneto- co można odświeżyć?
hmm, moze nasącz 1-2 kroplami oleju filc 
ja bym ogólnie przyczyścił wszystkie cewki itd, podokręcać wszystkie cewki itd, zobaczyć czy jakiegoś przebicia nie ma na przerywaczu czy tam przy tych 3 kabelkach, ale pewnie to wszystko masz dobrze
no i może ustaw extra zapłon i przerwe jeżeli nie chodzi jak trzeba

ja bym ogólnie przyczyścił wszystkie cewki itd, podokręcać wszystkie cewki itd, zobaczyć czy jakiegoś przebicia nie ma na przerywaczu czy tam przy tych 3 kabelkach, ale pewnie to wszystko masz dobrze

no i może ustaw extra zapłon i przerwe jeżeli nie chodzi jak trzeba

- Wojtek
- Kontaktowanie:
Nasmarować oś przerywacza i listek filcowy. Magneto to potoczne określenie koła magnesowego a nie całego iskrownika z cewkami 

Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
Skoro już rozbierasz to przeczyść całą podstawę iskrownika żeby syfu nigdzie nie było.
- ŻbiKu
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
Jeżeli magnesy są powierzchniowo skorodowane to przetrzyj je delikatnie drobnym papierem ściernym. Podobnie z "bieżniami" cewek. Ogólnie cały iskrownik wymyj w rozpuszczalniku NITRO (super szybko paruje). Rób to w dobrze wentylowanym pomieszczeniu albo na dworze bo nieźle się naćpasz 

- krzysiek-gdansk
- Kontaktowanie:
Rozpuszczlnikiem idzie sie ncpac ;P... co do magneta... one prawie zawsze są brzydkie(obdrapane) mam fajną srebrzankę więc z zewnątrz bym je pomalował coby ladnie wygladało....
Patrzcie! Motórzysta!
Urodzony z kluczem w ręku....
Urodzony z kluczem w ręku....