Zmusiła mnie wtedy do tego fatalny stan całego motoru, jak i brak naprawdę podstawowych części w tamtym okresie, i beznadziejna jakość dostępnych... Więc niestety - pożegnałem wieśkę, później tego mocno żałując.
Po sprzedaży motóra, jakiś czas turlałem CZ 175, która niestety nie dawała takiej frajdy z jazdy jak WSK, więc po pewnym czasie ją sprzedałem i zostałem na ponad 2 lata bez żadnego motoru. Ale stara miłość rdzewieje tylko powierzchniowo, więc jak się okazało, że zebrałem kilka złotych, które pozwoliły na zakup sprzętu, i znalazłem ciekawy egzemplarz, co było dla mnie ważne - z zapłonem CDI, pomalowany proszkowo, ale do poprawek - po średnio udanym remoncie, za w miarę rozsądną cenę, zdecydowałem się go kupić. I znowu zagościł u mnie sprzęt, którego już się nigdy nie pozbędę, nauczony błędami przeszłości

Co jest w planach:
-Uszczelnienie silnika, montaż simmeringu w karter
-Pomalowanie proszkowo oryginalnych obręczy kół i centrowanie
-CDI już jest, więc tylko dopracowanie (złamany impulsator), montaż nowego reflektora H4 z wklejonym oryginalnym szkłem
-Dopracowanie/regulacja gaźnika bing 21 który jest w motorze, lub w razie braku możliwości (chińczyk) - powrót do G20,
-Naprawa mechanizmu biegów w silniku (prawdopodobnie złamany wybierak), oraz kopniaka
-Nakręcenie kilku tysięcy kilometrów w sezonie

-Naprawa boczków - lewy ma złamane dolne mocowanie, być może zostaną polakierowane?
-Montaż oryginalnego tłumika - na zdjęciu mamy pusty tłumik od 175

-Weryfikacja części - sprzedający zapewniał, że w silniku siedzi wał duellsa z łożyskiem igiełkowym i tłok (niestety) FSO - pomiar kompresji: 10 barów. Może ten tłok nie będzie taki fatalny?
-Poprawa niektórych elementów motocykla, aby łatwiej było jeździć nim w dalsze trasy - być może gumowe nakładki na manetki, lepsze gumy na podnóżki - aby po dłuższej jeździe nie było czuć przez resztę dnia wibracji w rękach... Mam zamiar zamontować także bagażnik z epoki - nie psujący wizualnie zbyt mocno sylwetki motocykla.
-Naprawić cieknące lagi
-Ogólne dopieszczenie.
Świeżo po zakupie:

Transport:

Po wymyciu: