Bez regulatora napięcia niczego nie zrobisz, możesz tylko powrócić do oryginału.
O! Dajesz mi teraz iskierkę nadziei - tylko czy mógłby to być regulator od mz ts ? Czy trzeba postawić jakieś wymagania dla tego regulatora ? Oprócz oczywiście napięcia ...
Przy ładowaniu nie można robić niczego na "oko" najlepiej w tej chwili powróć do tego co było lub zrób połączenia takie jak na 12V( ewentualnie kup oryginał) , ale wtedy trzeba zainwestować w nowy akumulator , cewkę i wymienić żarówki .
No właśnie ... znam zalety instalacji 12V, ale moja kieszeń nie pozwala na nagłą zmianę akumulatora na 12V.
Jedno mogę powiedzieć w tej chwili komuś kto chce jeździć WSK 175 i nie chce mieć problemów z ładowaniem czy brakiem prądu , trzeba jak najszybciej zmienić lub przerobić instalację na 12 V .
Racja, ja na wszelki wypadek założyłem mniejszą żarówkę z przodu 25W tak na zapas .. jak by co ....
Na początku moich eksperymentów z tym altkiem myśląłem dokładnie w tym samym kierunku co Ty, czyli połączyć wszystkie cewki szeregowo i z 36 V regulatorem od skutera zejść do 12Volt jednak z tymi cewkami co są jest to bezcelowe, pomyśl tylko po co kombinować i na końcy uzyskać tylko 45Watt kiedy sama żarówka w przedniej lampie mojego kobuza ma tyle?
Przednia żarówka to 35W oryginalnie

Te 45W już w jakimś sensie mnie zadowala - nienawidze takich popapranych instalacji jak w oryginale. A też chce wnieść coś swojego.
Muszę Cię jednak tutaj pochwalić za wytrwałość w eksperymentach, gdyby było na tym forum wiecej takich zapaleńców jak Ty którzy potrafią przelutować prądnicę dla samego sprawdzenia, wtedy nie mysiałbym przez pól roku pisać tego samego o tym samym .
Dziękuje ! Nie wyobrażasz sobie jaki Ty masz u mnie autorytet swoją wytrwałością na tym forum.
Pozdrawiam!
PS. Przepraszam za cytowanie pod postem, ale jakoś tak lepiej i czytelniej mi się odpisuje.
[ Dodano: 2007-09-01, 16:45 ]
Po krótkiej rozmowie z kolegą elektronikiem dowiedziałem się, że ... sami zobaczcie:
michal 16:51:30
dwa kable teraz ;]
michal 16:51:40
skoro wszystko połączyłem równolegle
xxx 16:51:46
i to jest źle
xxx 16:51:52
musisz z kazdej wyprostowac prąd
xxx 16:51:56
i dopiero mozesz to sobie łaczyc
xxx 16:52:12
a dokładniej napięcie dla ścisłości...
michal 16:52:30
aha czyli 12 kabli wyjdzie mi z prądnicy i potem będę 6 mostkami to prostował ?
xxx 16:52:42
tak
Zastanawia mnie czy on ma racje ? Andi co ty na to ?