wyskakuje 3 bieg
-
- GG: 0
- Moje maszyny: 2 suwy
- Kontaktowanie:
wyskakuje 3 bieg
wyskakuje mi 3 bieg. Mam wszystkie podkładki tak jak trzeba. Problem w tym że wałek zdawczy chodzi cały z łożyskiem 1-2 mm w gnieździe, nawet próbowałem to powstrzymać dając podkładkę pod simmering pod dociskiem z prawej strony kartera i nic to nie dało. Trochę się tylko polepszyło ale bieg wyskakiwał dalej. Mam na wałku zdawczym a łożyskiem podkładkę dystansującą 0.5 mm. 0.5 mm wystaje mi łożysko z prawej strony. Każda podkładka dystansująca w skrzyni jest 0.5 mm prócz tej pod wałkiem zdawczym z podtoczeniem. Zęby wałka zdawczego w połowie zazębiają się z kołem pośrednim (? chyba tak te kolo się zwie).
1) Ile mm mają mieć podkładki dystansujące?
2) ile mm ma mieć kulka pod automatem? 6 czy 8?
3) co zrobić by te zęby dobrze się zazębiały? czy to tak ma być?
4) co zrobić by łożysko nie pływało w gnieździe? (klej do gwintów już używałem i nie zdał egzaminu)
1) Ile mm mają mieć podkładki dystansujące?
2) ile mm ma mieć kulka pod automatem? 6 czy 8?
3) co zrobić by te zęby dobrze się zazębiały? czy to tak ma być?
4) co zrobić by łożysko nie pływało w gnieździe? (klej do gwintów już używałem i nie zdał egzaminu)
-
- Moje maszyny: Wsk 125
- Kontaktowanie:
Re: wyskakuje 3 bieg
Trzeci bieg możne wyskakiwać z różnych powodów, Podkładka dystansowa między wałkiem zdawczym a trybem trójki.
Może też być że masz już zużyte kły na Wałku zdawczym lub na trybie zazębiającym się z nim. Wymień łożysko na nowe a jeżeli klej do gwintów nie pomaga to ( Przynajmniej ja tak zrobiłem) Zmień kartery na jakieś w lepszym stanie, Podeślij jakieś zdjęcia kłów na wałku zdawczym i na trybie zazębiającym się z nim
Może też być że masz już zużyte kły na Wałku zdawczym lub na trybie zazębiającym się z nim. Wymień łożysko na nowe a jeżeli klej do gwintów nie pomaga to ( Przynajmniej ja tak zrobiłem) Zmień kartery na jakieś w lepszym stanie, Podeślij jakieś zdjęcia kłów na wałku zdawczym i na trybie zazębiającym się z nim

W Trakcie renowacji B3.
-
- Kontaktowanie:
Caniek skrzynia jest nówka sztuka nie ma zużycia bo dopiero 450 km zrobiła no i podkładka z podtoczeniem jest nowa.
- mistrzunioss
- Moje maszyny: M06B3 125 Bąk 75'
M06B3 125 Kos 85'
M06B3 73' Garbuska - Lokalizacja: WLKP
- Kontaktowanie:
Skrzynia ZDM czy współczesna?
-
- Kontaktowanie:
jsiu18-18 Podam ci przykład z życia, było to 5 miesięcy temu, dostałem wsk sąsiada do remontu wymienił skrzynię na nową współczesnej produkcji, Wszystko zrobiłem było elegancko po ok 150 km skrzynia padła nie ma trójki
Mogę nie mieć racji może być że masz kartery już Dojechane i nadają się tylko na cyrkle. Dlatego najlepiej dodaj jakieś zdjęcia wtedy ocenimy 

W Trakcie renowacji B3.
-
- Kontaktowanie:
mistrzunioss nie wiem czy zmd czy współczesna bo jak kupilem wsk ta skrzynia juz byla cała nowa i zdrowa wiec ciezko powiedziec... podkładki dystansujące były 0.5 po jednej sztuce w wyznaczonym miejscu pod zdawczym byla podkladka z podtoczeniem. Bieg wyskakuje zaraz po zlozeniu skrzyni a nie po przejechaniu jakiegos tam dystansu. Oto foty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Kontaktowanie:
Podkładka dystansowa ta z podtoczeniem którą stroną była założona ? Jak byś mógł dodać zdjęcia kłów wałka zdawczego i trybu który się z nim zazębia tak od boku chciałbym zobaczyć czy kły nie są zjechane 

W Trakcie renowacji B3.
-
- Kontaktowanie:
Caniek ta podkładka była założona i do lewego karteru podtoczeniem i do prawego karteru a było cały czas to samo... żadnej różnicy. Problem ten jest na 2 różnych skrzyniach biegów. Obie skrzynie są w takim samym stanie czyli wyglądają jak nowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Kontaktowanie:
Te koło zębate Ma trochę kły zjechane... Wymień to najlepiej
A Powiedz mi jak tuleje siedzą w karterach, w jakim stanie łożyska? Być może otwory w karterach są już bardzo wyjechania i całość ma duże luzy 

W Trakcie renowacji B3.
-
- Kontaktowanie:
łożyska, tulejki nowe, położone na kleju. Moim zdaniem gniazdo łożyska wałka zdawczego jest wyjechane albo za grube dystansiaki bo 0.5 mm ma każda. Kulka ma byc 8 czy 6 mm ? Ta część w automacie co ma za zadanie przesuwac koło zębate ma duze luzy i sie obraca. Ono tak ma mieć?
-
- Kontaktowanie:
Nowe nie znaczy dobre, Jak masz łożysko wałka zdawczego wyjechane to je najlepiej wymień, przez to inne koła zębate się zużywają
Polecam zakupić lepsze kartery 

W Trakcie renowacji B3.
-
- Kontaktowanie:
wiec kartery zamówione. wszystko przerzuce i zrobie tak jak byc powinno, tulejki łożyska nowe beda
no i opisze co i jak 

-
- Moje maszyny: WFM M06 1962,
Junak M10 1961, - Lokalizacja: Jarocin
- Kontaktowanie:
Witam
Tak na marginesie w jaki sposób powinna być założona podkładka.
Podtoczeniem w którą stronę ?
Tutaj autor strony moim skromny zdaniem jest w błędzie ...
http://xabingo.prv.pl/skrzynia.htmm
Tak na marginesie w jaki sposób powinna być założona podkładka.
Podtoczeniem w którą stronę ?
Tutaj autor strony moim skromny zdaniem jest w błędzie ...
http://xabingo.prv.pl/skrzynia.htmm
- Jarro 80
- Moje maszyny: Bandit1200, WSK M06 B3, Komar2375, Jawa 50 Mustang,
- Kontaktowanie:
U mnie dla odmiany wyskakuje 1-szy bieg, ale wydaje mi się, że ożeniłem moją skrzynię z jednym trybem chińskim, teraz mam jazdę a raczej jej nie mam. 3 mi nigdy nie uciekała.
motocykle WSK tanie ekonomiczne idealne w turystyce