Jak pisałem w innym wątku zakupiłem niedawno Z-etkę. Ogłoszenia oglądałem z dwa lata, a prawdziwe poszukiwania to jakieś pół roku. W końcu znalazłem co chciałem. Poniżej fotki z transportu. Teraz szykuje się kompletowanie i remont. Poszukując egzemplarza chciałem taki do odrestaurowania i malowania (żeby było co przy nim robić). Nie chciałem zniszczyć świetnie zachowanego egzemplarza. W moim nieoryginalny lakier, więc nie mam oporów przed rozebraniem i malowaniem.
Na poniższym zdjęciu widać nawet, że ktoś logo zamalował (przyda się do odtworzenia lokalizacji). Oczywiście remont pozostałych podzespołów też, ale wszystko po kolei. Ile czasu na remont - dużo

Trzymajcie kciuki żeby zapał nie zniknął za parę miesięcy.
Wrzucam parę fotek z aktualnego stanu. Na początek mam następujące pytania i wątpliwości. Motocykl ma być odrestaurowany na oryginał.
Oczywiście elementy tylko występujące w tym roczniku i żadnych ulepszeń typu więcej chromu bo ładniej.
1. Pokrywa magneta powinna być dzielona. Pytanie czy powinna mieć logo, a jeżeli tak to jakie, bo widziałem dwa rodzaje takie: i takie: 2. Lampa tył. Typ Junak czy starsza wersja? Z śladu na błotniku to chyba "Junak", ale mógł ktoś zmienić w między czasie.
W literaturze raz tak raz tak. Nie wiem kiedy była zmiana

Błotnik wygląda tak: 3. Stacyjka z kluczykiem też powinna mieć logo (moim zdaniem tak)?
4. Licznik żółta tarcza, długa wskazówka i napis WSK (chyba ok).
5. Kranik powinien być przesuwny (tu jestem pewien).
6. Ślimak prędkościomierza w przednik kole (chyba ok)?
7. Siodło. Dwukolorowe (czarno-czerwone z białą kedrą)? Z paskiem czy bez?
8. Reflektor chyba jest z innego motocykla. Pomijając kolor zielony pod bordo szkło ma napis Ruhla DDR, a ramka jest mocowana za pomocą śruby wkręcanej w obudowę. Jeżeli nie z WSK to z jakiego motocykla może być? No i jaką lamę powinienem kupić?
9. Felgi chrom lub malowane na 9006 (wyczytałem, że były takie dwie opcje). Co polecacie?
Motocykl będzie bordowy. Z tego co wyczytałem na forum to kolor "Mercedes 540" lub RAL 3002.
Ten Ral wydaje mi się za czerwony

10. Czy włącznik świateł może być w chromie? Czy wtedy były tylko te aluminiowe? Ładniejszy chromowany

11. Korek baku mam czarny (wydaje mi się to ok) ale czy nie było wtedy też chromowanych bo lepiej by to wyglądało

12. Kopniak powinien być nieskładany, to na pewno.
13. Dekiel bębna w chromie czy bez? Po moim egzemplarzu to wydaje się, że nie.
Jednak widziałem też w chromie czy to fantazja właściciela czy rzeczywiście takie występowały?
Myślę, że na początek to tyle. Jak znajdziecie coś nie tak, to piszcie co do poprawek.
pozdrawiam,
wetwert