Wzięłem się za remont silnika w swojej WSce. Mimo nikłego przebiegu (6300km) silnik był już trochę zużyty. Oprócz pękniętego karteru i koniecznej jego naprawy również wał wymaga regeneracji (wyczuwalny luz na korbie) a cylinder szlifu (delikatna rysa na ściance cylindra i delikatnie wyczuwalny próg). Od kilku dni przeglądam to forum w wolnych chwilach ale nie znalazłem jeszcze wszystkich informacji na nurtujące mnie pytania. Silnik robię dla siebie, doświadczenie w naprawach silników motocyklowych mam raczej spore i unikam czerwonego silikonu

1. Wał - do tej pory korzystałem z usług Pana Lubińskiego z Iławy ale ten człowiek ma już swoje lata i coraz częściej zdarzają mu się niezłe babole (choć niedawno wał do wsk 125 zrobił świetnie). Przeglądając forum znalazłem kilka pozytywnych opinii na temat jednego z forumowiczów (Baju?) ale raz widzę posty, że wały robi a raz, że już nie podejmuje tego typu napraw. To jest jedno z pytań, komu dać wał do regeneracji - Lubiński, dormar bądź ktoś z polecenia?
Druga sprawa co do korbowodu - regeneracja oryginalnej korby czy wymiana na korbowód Duells z łożyskiem igiełkowym??
2. Tłok - mam dwa tłoki oryginalne gorzyckie z zieloną kropką. Na allegro jak i tu na forum natknęłem się na super tłoki anodowane od Aliena. Pchać się w oryginał czy nowoczesna technologie jednak lepszym rozwiązaniem? Nie znalazłem opinii dotyczących tych tłoków w wsk125
3. Pierścienie - dostępne na allegro wiadomo, że odpadają. Kupując tłoki na jednym z ogłoszeń z olx (gościu miał całkiem sporą kolekcję, cały regał oryginalnych tłoków) kupiłem od tego sprzedawcy również pierścienie - miał starego i nowego typu ale mam podejżenia że sprzedał mi współczesne w cenie oryginalnych, nie wiem czy im zaufać czy kupić nowe. Jak nowe to tylko PRIMA o ile jeszcze produkują - ponoć firmę wykupili amerykanie i likwidują fabrykę bo dla nich istotniejsza jest ziemia.
4. Sworzeń - oryginały pewnie niedostępne, chińskich wyrobów unikam jak ognia, a alien oferuje tłoki razem ze sworzniami.
Prosiłbym o opinie, wymianę informacji