PROSZĘ O POMOC WAS KOLEDZY !!
POMOCY !!- problem z WSK'ą 125 :((
-
OstrYV8
- Kontaktowanie:
POMOCY !!- problem z WSK'ą 125 :((
Witam ! pisze pierwszy raz na tym forum - i licze na pomoc któregoś ze specjalistów od najlepszego sprzęciora na ziemi jakim jest motocykl WSK 125 !!
. otóż - problem jest następujący .... - motocykl pali pięknie z pierwszego - bez zarzutu - instalacje jaką mam taką mam
heh - ale działa tak jak działała
- też dobrze
) - jednak od niedawna zaczeło sie coś dziać - silnik nie osiąga pełnych obrotów
- wchodzi na obroty do pewnego momętu - po czym zaczyna okropnie przerywać - czasem (ale rzadko) nwet strzeli
. problem mam od niedawna - a motocykl jak do tej pory chodził bez zarzutu - maszyna ma ok 45 lat - i miała przeprowadzony tylko jeden remont silnika - który przeprowadzałem sam - i wszystko grało wporządku - minęły ok 2 lata od remontu - i coś nie gra
- myślałem ze to moze kondensatorek na zapłonie - ale RACZEJ nie , myślałem ze moze przewód wysokiego napięcie - ale nie , myślałem ze moze cewka ale też raczej nie - a raczej pisze dlatego ze nie wkładałem nowych części tylko (urzywane - ale w dobrym stanie
) , wymieniłem na nowe platynki - i nic ,odłączyłem wszystkie kable które idą do stacyjki w celu wyeliminowania stacyjki - i też NIC gaźnik przeczyściłęm bardzo dokłądnie kompresorem i w benzynie , został wg. mnie tylko zapłon ale cóż moze być nie tak ??
- konan
- Kontaktowanie:
Re: POMOCY !!- problem z WSK'ą 125 :((
Na to wygląda, że zapłon trzeba odpowiednio ustawić mógł sie przestawić ale ja na twoim miejscu spróbował bym najpierw wyregulować na 100% gaźnik 
miłośnik motocykli WSK-i zwłaszcza
-
OstrYV8
- Kontaktowanie:
Hmm Dzięki Ci konan - ale wiesz - ten motorek jest ustawiony na FABRYCZNYCH znakach
- malo pozostalo takich egzemplaży z tego co wiem - nie wiem do końca czy są to fabryczne ustawienia - czy pierwszy właściciel je sobie zrobił zaraz po kupnie (jestem drugim) - ale do tej pory bylo wszystko ok ... - wiec czemu teraz by moglo byc cos nie tak ? - pozatym - piszesz gaźnik wyregulować ? - wiem ze to pytanie jest głupie - ale co masz na myśli ? - poziom pływaka ? wolne obroty ? - położenie iglicy ? . gaźnik był przeczyszczony sprężonym powietrzem pod ciśnieniem 10 bar - i wydaje mi sie ze doś dobrze nawet ... - ale spróbuje - i dzięki za radę - jeśłi by ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to proszę bardzo - z chęcią spróbuje . pozdro .
- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
z regulacją gaźnika to chodzi o to, żeby ustawić tymi srubami ( jedna jest na tej nakrętce przez którą linka od gazu przechodzi i dwie wkręcone w korpusie, tam z boku).chodzi o to żeby tak nimi kręcić, ustawiać żeby dobrze motorek chodził itd 
pozdr.
pozdr.
- konan
- Kontaktowanie:
No wiesz nic nie jest wieczne i z czasem sie coś wyrobi lub uszkodzi i przestawi.wiec czemu teraz by moglo byc cos nie tak ?
pozatym - piszesz gaźnik wyregulować ? - wiem ze to pytanie jest głupie - ale co masz na myśli ? - poziom pływaka ? wolne obroty ? - położenie iglicy ?
No według mnie te wszystkie regulacje są potrzebne zbyt wysoko uniesiona iglica spowoduje za bogatą mieszankę w paliwo za nisko odwrotnie do tego dojdzie odpowiednie ustawienie obrotów zbyt wolne mogą dusić silnik.
miłośnik motocykli WSK-i zwłaszcza
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
A jak nie pomozę gaźnik to kolega się pobawi zapłonem- ustawi przerwę i przeczyści dla pewności platynki.
Mógł byś to bardziej rozwinąć? Te znaki aby na pewno zostały zrobione w Świdniku?OstrYV8 pisze:ten motorek jest ustawiony na FABRYCZNYCH znakach
-
OstrYV8
- Kontaktowanie:
Platyny były zmieniane na nowe więc nie musze czyścić bo nie mam czego
przerwa ustawiona wg. książki - a znaki są na podstawie zapłonu - karterze - i kole magnesowym - takie miałem i na takie znaki ustawiam
. gaźnik też jak nie był ruszany tak został - od nowości podejrzewam - bo poprzedni właściciel nic nie rozkręcał i nic nie regulował od nowości !! - plomby były jeszcze na śliniku - sam zrywałem
heh - więc nie moze mi to przez myśl przejść jak to możłiwe zeby tak nagle coś sie rozregulowało
- prędzej coś wysiadło ,,,
- silnik pali z pierszego kopa i to mogę zrobić ręką - 1/4 rozruchu i chodzi !! - powaga - a jeździć też jeździ - na każdym biegu - tyle ze nie osiąga pełnych obrotów - poprostu dochodzi do pewnego momętu i zaczyna przerywać - a jak włącze światła - to ta granic obrotów sie zmniejsza
- więc diagnozuje ze to coś z zapłonem .... ma ktoś jeszcze jakieśpomysły ??? pozdro .
- Wężu
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
Już chyba wiem co się stało...

Nowe platynki to największy syf od prywaciarzy!!! Już tłoki są dużo lepsze. Ja osobiście kupuje orginalne przerywacze od SHL są po 10 zł w pobliskim motoryzacyjnymPlatyny były zmieniane na nowe
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®
Ekipa Południe®
-
OstrYV8
- Kontaktowanie:
hmm - no fakt ze dzisiejsze części zamienne są słabej jakości
- a platyny moze i sa lepsze od shl - ale ja ten problem miałęm jeszcze przed zmianą platynek
- heh ... bo włąśnie jak to sie stało - to piersze co zrobiłęm to zmieniłem platynki - bo moje oryginalne - wsk'owe - były już tak zdarte ze niedługo by zrobiłą sie dziura - TOTALNY BRAK !!
- ale jeszcze chodziło
.. - więc niestety ale wydaje mi sie ze to chyba też nie to będzie
( - spróbuje - ale to raczej jeszcze nie to
Dzięki .
- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
no to może właśnie było przyczyną to że te stare plantynki były już zniszczone, a te nowe prywaciarskie są do niczego i problem nie zniknął.
kurde jak ja bym chciał żeby u mnie były w sklepie jakieś oryginalne części a nie tylko ten syf
kurde jak ja bym chciał żeby u mnie były w sklepie jakieś oryginalne części a nie tylko ten syf
-
karol1969
- Kontaktowanie:
Cześć-nic nie piszesz o świecy- wymień,a ten kondensator to wymień na nowy bo stare nawet nie używane tracą po latach elektrolit,zapłon ustaw-na znaki nie patrz.Mateusz pisze:no to może właśnie było przyczyną to że te stare plantynki były już zniszczone, a te nowe prywaciarskie są do niczego i problem nie zniknął.
-
OstrYV8
- Kontaktowanie:
Koledzy ... - mi już ręce opadają
- kupiłem NOWE częsci - platynki , kondensatorek - i cewkę - cewka okazała sie za duża i nie chciała wogóle sięzmieścić - czy to jest możliwe ?? kumpel mówił mi ze mógł mi sie przestawić wał na sworzniu ??? - czy to jest wogóle możliwe ?? hmmm - wg mnie po 2 łożyska z każdej strony wału nie sa na marne wkładane
... propo znaków - to do tej pory było dobrze - wiec czemu by miało coś sie zmienić ?? - tak wogóle to tak zaczęło sie robić po tym jak wlałem trefnego paliwa i dość ostro dawałem mojej wsce po garach :p heh - deszczyk wtedy popadał więc sie zaczęła zabawa
- i po tych 2-óch zdarzeniach zaczęła przerywac - więc albo na to wpływ miało paliwo - albo katusze
- i nie wiem nadal co jest z nią nie tak
.... dzięi wszystkim za pomoc .
-
karol1969
- Kontaktowanie:
Wypłucz zbiornik dobrym paliwem.Nalej dobrego "jedzonka"Zapłon sprawdza się od czasu do czasu-zwłaszcza jak wymienia się platyny-nie oznacza to że jest źle ustawiony.Umyj filtr powietrza(gaźnik to myje się w "nitro"-kompresorem to można kanaliki "syfem" zapchać!).
-
OstrYV8
- Kontaktowanie:
ok - tak zrobię . dzieki - zobaczymy - moze sie uda
..