Chcę wam przedstawić moją czerwoną WSK w stanie widocznym jak kupiłem w październiku 2019r.
Nie wiem dokładnie co już wszystko było naprawiane lub odnowiane. Według drugiego i ostatniego właściciela tylko drobiazgi, jak linka gazu, sprzęgła i hamulca przedniego oraz tarcze sprzęgła i opony. Oryginalne opony z 1963r. jeszcze mam.
Według mnie to nie jest wszystko. Nie do wiary, bo w stanie idealnym są obręcze i piasty kół oraz szprychy, pokrowiec siodła, kierownica, układ wydechowy i bagażnik.
Licznik nie działa, bo linka jest przerwana i nadaje się do wymiany. Instalacja elektryczna jest jedną katastrofą, postoju brak, oświetlenia licznika brak, z kablami tak namieszali, że nic nie działa. Ktoś próbował zamontować światło stop. Włącznika brak, ale kabel jest doprowadzony do lampy, dokombinowali dodatkową żarówkę na światło stop.
Na silniku jest jeszcze plomba ZMD, przy obudowie skrzyni nie ma plomby, bo osłona była odkręcana do wymiany tarcz. Źle uszczelniona, bo wycieka olej. W skrzyni był stosowany olej do automatycznej skrzyni biegów do osobówek. Skutek: sprzęgło się ślizgało, więc ponowna wymiana tarcz i przepłukanie całej skrzyni odpowiednim olejem.
Silnik w sumie pracuje pięknie, jest szczelny i nic mu nie brakuje, więc nie będe grzebał.
Motocykl w sumie jest dobrze utrzymany. Kilka usterek mam do zrobienia, ale to jest moją uciechą na ciepłe dni.
Motocykla nie chcę odnowić od podstaw, tzn. kapitalka silnika, chromowanie, lakierowanie itd.
Chcę utrzymać jak najwięcej w oryginale.
Do mojego motocykla WSK M06-L mam kilka pytań ... może macie odpowiedzi?:
1. W zapasie mam czarny korek zbiornika paliwa z miarką oleju i chromowany korek z kluczykami (chyba dokupiony). Ten czarny był stosowany fabrycznie?
2. Z której maszyny jest bagażnik na zbiornik paliwa? M06? Nie jest (był) monowany jak jest pokazano w książkach (przykręcany śrubami). Został przyklejony silikonem i poprostu odleciał. Zbiornik nie ma żadnych wierceń na powierzchni.
3. Bagażnik tylny był do dokupienia jako wyposażenie dodatkowe?
4. Chromowany filtr powietrza oryginał czy zamiennik?
5. Tłumik chromowany chyba nie był montowany w M06-L? Coś czytałem i widziałem kilka maszyn z czarnym tłumikiem.
6. Montowali fabrycznie chlapacze na błotniki (z odblaskiem)?
7. Jest lampa tylna oryginalna?
8. Miał wałek startera o-ring? W osłonie nie ma żadnego rowka na o-ring.
Dzięki i pozdrawiam.
Jestem ciekaw waszych opinii!