witam wszystkich kupilem tydzien temu kobuza i chcialbym sie dowiedziec ile mozna na temat tego motocykla . z checia kupie jakas ksiazke na temat WSK KOBUZ. poczytalem troche postow ale juz sam nie wiem co sadzic na temat niektorycz informaji.
WSK KOBUZ 175 rok 1978,nr ramy S07804793,nr silnika 206295 i pod spodem 060,nie mam kirunkowskazow ,plastikowa obudowa lampy przedniej czarna, boczki plastikowe pomaranczowe, bak pomarancz z dwoma opaskami gumowymi po bokach,blotniki szare ,obrecze kol pomalowane na czarno ale doskrobalem sie do chromu, amorki tylne cale odkryte. I mam pytanko do bardziej zaawansowanych z tematu KOBUZ.Co jest w tym motorku orginalne a co podmienione czego brakuje.postaram sie wrzucic jakies foto w miare mozliwosci.
Pozdrawiam
KOBUZ 1978
-
- GG: 0
- Moje maszyny: xjr1300 WSK KOBUZ
- Kontaktowanie:
KOBUZ 1978
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- irek
- GG: 7348413
- Moje maszyny: Komar, WSK 175
- Kontaktowanie:
Re: KOBUZ 1978
Bardzo mi się kolor podoba. Co do oryginalności to nie jestem w tym dobry ale zastanawia mnie brak emblematów na baku, pewnie był już malowany razem z boczkami. Błotniki oryginał. Zastanawiają mnie koła. Często były malowane na szary kolor, rzadziej chrom.
Co do reszty niech się spece wypowiadają.
Co do reszty niech się spece wypowiadają.
Spawanie TIG Stal zwykła, nierdzewna i aluminium
- Karlicek
- GG: 7162090
- Moje maszyny: M21 W2
M06 B3 - Lokalizacja: Gniezno
- Kontaktowanie:
Raczej S01804793. Z tego co widzę, to otwory na kierunki są, więc ich brakuje tutaj przede wszystkim. Poza tym brak gum na baku i jak Irek pisał - emblematów.wysy78 pisze:nr ramy S07804793
Ja się z panem zgadzam. Oczywiście, że jest to ukartowana robota określonych kół.
-
- Moje maszyny: MZ ETZ 251
- Kontaktowanie:
"KBF" to moto z byłego woj. katowickiego 
na tym zdjęciu ten Kobuz wygląda ładnie

na tym zdjęciu ten Kobuz wygląda ładnie
Nie wiem co wy z tymi kierunkami jak są tak paskudne.Wska najlepiej bez nich wygląda.Kobuzik bardzo ładnie się prezentuje na focie.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Bak nieoryginalny. Powinien być łezka najprawdopodobniej z malowanym logiem "WSK", tak jak np. w garbuskach. Myślę, że silnik i obręcze są oryginalne. 060 wszedł jakoś w tym roku, a obręcze zaprzestano chromować właśnie w 1978, ale jak widać - Twój kobuz miał farta i jeszcze się załapał
.
Reszta jest oryginalna. Ogólnie to ładna wueska, siedzenie dobrze się zachowało (duży plus), są kremowe odblaski (również plus), więc do szczęści wiele nie brakuje.
Nie jestem obeznany w kobuzach, ale w B3 już troszkę lepiej, a zmiany ogólnie rzecz biorąc następowały we wszystkich modelach, toteż myślę, że mogę Ci pomóc

Reszta jest oryginalna. Ogólnie to ładna wueska, siedzenie dobrze się zachowało (duży plus), są kremowe odblaski (również plus), więc do szczęści wiele nie brakuje.
Nie jestem obeznany w kobuzach, ale w B3 już troszkę lepiej, a zmiany ogólnie rzecz biorąc następowały we wszystkich modelach, toteż myślę, że mogę Ci pomóc

-
- Moje maszyny: xjr1300 WSK KOBUZ
- Kontaktowanie:
Witam ponownie.Dzieki za szybkie odpowiedzi. jeszcze mi te boczki nie daja spokoju ,powinny byc plastikowe czy metalowe. jak czyscilem moto to byly slady kleju w koleczkach na baku ,gomy na baku sa tylko ich prawdopodobnie na zdjeciu nie widac chyba ze sa jeszcze inne gomy gdzies na baku.Pomiedzy tymi gumami na baku jest czarny pasek ze skai lub dermy a na tym pasku sa slady po jakims szwie ,wyglada jakby cos bylo oderwane i zostaly slady po nitce.Czy ktos wie co tam moglo byc przyczepione,postaram sie dodac jakies inne zdjecie.Karlicek masz racje z tym numerem ramy S01804793,a nie S07 jak napisalem wczesniej.A i jeszcze ta lampa raz obudowa metalowa raz plastik tak jak u mnie ,od czego to zalezy? Na kierownicy nie mam zadnego przelacznika do kierunkow ale pod bakiem obok cewki jest cos waskiego prostokatnego tak mi sie wydaje czy to przerywacz do kierunkow.CZY KTOS Z WAS MA KSIAZKE DO KOBUZA Z CHECIA ODKUPIUE NAWET KSERO.Chcialbym doprowadzic mojego kobuza do jak najbardziej orginalnego stanu,ale potrzebuje wiecej wiadomosci i zdjec.chce kupic kopke bo jest zaspawana na stale i jest ciagle otwarta.jak macie jakies ksiazki ,kserowki i kopke dajcie znac z checia kupie.DZIEKI WIELKIE
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Boczki powinny być plastikowe. Trudno powiedzieć co powinno być na baku, ale myślę że możesz to zostawić. Oryginalnie występowały sakiewki (np. Dudek, Sporta 2), brama w Lublinie (rocznik coś koło 1978 dla Gila i B3) i właśnie taki pasek dermy czy skóry, dokładnie nie wiem. Podstawą wg mnie byłoby teraz wymienić bak
.
Z chęcią udostępnię Ci wszystkie książki jakie mam, napisz mi najlepiej PW.

Z chęcią udostępnię Ci wszystkie książki jakie mam, napisz mi najlepiej PW.