blokowanie tylnego koła
-
- GG: 0
- Kontaktowanie:
blokowanie tylnego koła
Mam problem z moją wiesią, właściwie to dwa.
Pierwszy: nie da się wyregulować sprzęgła, cały czas jest bieg choćbym nie wiadomo jak ustawiał to jest bieg, daje jeden naciskam sprzęgło i nie ma luzu:| co to może być?
Drugi: jak popycham wskę do tyłu to coś jakby blokowało tylnie koło i nie chce się tulać do tyłu;|
Pierwszy: nie da się wyregulować sprzęgła, cały czas jest bieg choćbym nie wiadomo jak ustawiał to jest bieg, daje jeden naciskam sprzęgło i nie ma luzu:| co to może być?
Drugi: jak popycham wskę do tyłu to coś jakby blokowało tylnie koło i nie chce się tulać do tyłu;|
Ostatnio zmieniony 2007-11-15, 20:15 przez wolfram, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawe86
- Kontaktowanie:
- master_26
- Kontaktowanie:
Re: blokowanie tylnego koła
popracuj troszeczkę nad pisowniąwolfram pisze:mam problem z moją wiesią właściwie to dwa
pierwszy to nieda sie wyregulować sprzęgła cały czas jedy bieg choćbym jka ustawiał to jest bieg daje jeden naciskam sprzęgła i niema luzu:| co to może być a drugito jak popycham wske do tyłu to coś jakby blokowało sie tylnim kole i niechce sie tulać do tyłu;|
- soltys_16
- GG: 1961551
- Kontaktowanie:
- rezik
- GG: 667778
- Moje maszyny: WSK 175 Kobuz
- Kontaktowanie:
niezgodze sie z toba-jakby sie okrecil kosz to motor bylby za czas na LUZIE a nie na biegupawe86 pisze:co do sprzegla to byc moze kosz sie odkrecil a co do blokowania kola to mysle ze to przez silnik....
bycmoze tylko linka sie przerwala albo jakos spadla wiec najpierw spojrz pod prawy dekiel a ja to nie bedzie to to dopiero rozpolawiaj silnik-najpierw lewy dekiel a jak to nie to wiec popychacz moze...
co do kola to ja mam podobnie w rowerze

![:]](./images/smilies/splash.gif)
zycze powodzenia

Piszę poprawnie po polsku!
- Firewall
- Kontaktowanie:
- master_26
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
- rezik
- GG: 667778
- Moje maszyny: WSK 175 Kobuz
- Kontaktowanie:
no to jak u mnie w rowerzewolfram pisze:niechce "podwarzać" waszych rad ale cos mi sie wydaje że to nie wina skrzyni czy silnika jak popycham wieśke do tylca to słychać jak mi kwiczą hamulce ;/

sa zbyt mocno nacianiete - nie bralem sie nigdy za to ale chyba wystarczy jakas nakretke poluzowac od tej "wajchy" na hamulcu
Piszę poprawnie po polsku!
-
- Kontaktowanie:
- Klaudek
- Moje maszyny: Kobuz
- Kontaktowanie:
- czochu
- Kontaktowanie:
- Marcin
- Moje maszyny: WSK M21W2S1
BARRON 125
WFM M06
M-72 - Lokalizacja: Adelnau
- Kontaktowanie:
Także mam problem z tylnim hamulcem ( daje ten post tu gdyż nie chcę robić nowego tematu o problemie z hamulcem itp.) więc problem wygląda tak : gdy używam tylniego hamulca - koło się momentalnie blokuje, raz jechałem 60km/h to po naciśnięciu hamulca tak motocyklem zarzuciło ze koło się przegięło a naciągacze wszystkie szlak trafił - jaka to może być przyczyna, tylko nie piszcie ze mam dobre hamulce ( wszystko zostało wymienione w kole - bęben po piaskowaniu, nowe szczeki, łożyska itp. ), wrzucam fote jak wygląda cięgno stabilizatora hamulca po ostatniej przejażdżce .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Masz po prostu dobre hamulce.
Robiłeś już jakieś oględziny po tym zdarzeniu? Wstępnie podnieś tylne koło oprzyj na czymś, rozpędź je i zahamuj. To wszystko na podstawce centralnej naturalnie. Może coś zauważysz, usłyszysz jakieś stuki czy hałasy.
Druga możliwość to jakieś ogromniaste zadziory na powierzchni roboczej bębna. Ja bym każdy mechanizm wymontował i na sucho w rękach sprawdzał czy nic dziwnego nie występuje przy jego działaniu. Dosyć niebezpieczne zjawisko, można żywot stracić.
Czy przy lekkim naciśnięciu koło blokuje się zupełnie? Stało się to z dnia na dzień czy stopniowo? A może po jakiejś wymianie?

Robiłeś już jakieś oględziny po tym zdarzeniu? Wstępnie podnieś tylne koło oprzyj na czymś, rozpędź je i zahamuj. To wszystko na podstawce centralnej naturalnie. Może coś zauważysz, usłyszysz jakieś stuki czy hałasy.
Druga możliwość to jakieś ogromniaste zadziory na powierzchni roboczej bębna. Ja bym każdy mechanizm wymontował i na sucho w rękach sprawdzał czy nic dziwnego nie występuje przy jego działaniu. Dosyć niebezpieczne zjawisko, można żywot stracić.
Czy przy lekkim naciśnięciu koło blokuje się zupełnie? Stało się to z dnia na dzień czy stopniowo? A może po jakiejś wymianie?
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
- Wężu
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
Masz farta, że nic się ne stało... U mnie takie coś skończyło się pękniętym kołem. Okładzina pękła i je zaklinowała.
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- Jarek_kam
- Kontaktowanie:
ale kręci sie czy sie nie kręci??wolfram pisze:Mam problem z moją wiesią, właściwie to dwa.
cały czas jest bieg, moze po prostu trójka wskoczyła i cięzko popchnać wske bo koło stoi w miejscu??