mam pomysl:)
jakby tak przerobic ten caly kosz cewek na alternator 12V ??;]
mamy taki pewien pomysl, moze troche jeszcze niedopracowany:
-dwie cewki w tym calym koszu cewek daja 12V -(wywnioskowalem ze schematu instalacji 12v wsk 175)
-jest tam ich 6 sztuk, wiec laczymy po dwie i mamy 3 pakiety po dwie cewki, czyli 3X12V
-laczymy poczatki tych pakietow ze soba, wypuszczamy 3 kable z koncow tych pakietow
na zewnatrz. Mamy juz uzwojenie trojfazowe polaczone w gwiazde- jak w alternatorze:]
-jak juz wypuscimy te trzy plusowe kable to wstawiamy do naszej wski prostownik 9-diodowy od MZ ETZ 150/250
i juz prawie mamy alternator:D brakuje jeszcze regulatora napiecia;/ no z tym mam maly dylemat bo nie wiem czy sie zmiesci wszystko pod pokrywa....
ale pomysl jest;] :
-wyciagamy z magneta magnes i zastepujemy go cewka od alternatora (mozna dac nawinac-raczej nie problem)
-mocujemy na magnecie dwa pierscienie od alternatora - to taki pseudokomutator (mozna kupic w sklepie motoryzacyjnym okolo 20zl)- i tu wlasnie obawiam sie ze bez toczenia sie nie obejdzie i jeszcze nie mam pomyslu jak tego dokonac;/
mniejsza z tym

to jest narazie tylko nie dopracowany pomysl;]
Zakladam ze jakos sie uda te pierscienie zamontowac

potrzebny beda jeszcze szczotki, mysle ze od BIG fiata z alternatora powinny styknac;] mocujemy jakos...
-puszczamy kabel od szczotek do regulatora elektronicznego od BIG fiata, drugim kablem lecimy od regulatora do prostownika i ostatecznie ten sam kabel do kontrolki ladowania;]
mamy alternator jak w ETZ:D tylko co z platynkami???????? gdzie zaplon??????
mysle ze halotron od strego golfa z modulem styknie:] problem z zalozeniem;/ i miejscem pod pokrywa;/
w mz ts 250 wstawilem alternator i zaplon halotronowy od vw;] dziala SUPER to dlaczego nie w wsk?
Prosze nie pisac bzdur, ze to niemozliwe!! ;] pamietajcie "wszystko jest mozliwe " tylko trzeba miec troche wiedzy i dobry pomysl:D (sory za bledy-xp eng)
podkreslam ze to jest tylko pomysl i jak znajde troche czasu to postaram sie w ferie cos takiego skleic w calosc, a nastepnie poinformowac was o wynikach moich badan:D
[ Komentarz dodany przez: ŻbiKu: 2008-01-25, 10:42 ]
Uzupełnij profil.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.