papierowy filtr powietrza dla WSK
- gabste
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk 175
636B 04 - Lokalizacja: Rzeszów
- Kontaktowanie:
papierowy filtr powietrza dla WSK
Mam pytanie, czy te filtry od Jawy 50 i 350 podejdą do WSK????
http://moto.allegro.pl/item316659852_fi ... wa_50.html
http://moto.allegro.pl/item316660895_fi ... 50_cz.html
http://moto.allegro.pl/item316659852_fi ... wa_50.html
http://moto.allegro.pl/item316660895_fi ... 50_cz.html
- 125 arek
- GG: 6055683
- Moje maszyny: M 06 B1
- Kontaktowanie:
Re: Wsk filtr powietrza
musisz znać ich wymiary jak będą podobne do oryginału to spróbuj ale od cz350 lub jawy 350 wydaje mi się że są większe podobnie też ja mam w mz spróbuj z tym jawa 50
Ekipa Południe®
- ŻbiKu
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
Re: Wsk filtr powietrza
proponuję, przejść się po sklepach motoryzacyjnych i dobrać sobie filtr 
Jeżeli są jakieś dedykowane do Gazeli, to na pewno będzie pasować do WSK, ponieważ ta sama puszka, z tym, że Gazela miała już papierowy.

Jeżeli są jakieś dedykowane do Gazeli, to na pewno będzie pasować do WSK, ponieważ ta sama puszka, z tym, że Gazela miała już papierowy.
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Re: papierowy filtr powietrza dla WSK
Niekoniecznie..Jeżeli są jakieś dedykowane do Gazeli, to na pewno będzie pasować do WSK, ponieważ ta sama puszka, z tym, że Gazela miała już papierowy.
Gazela miała bardziej finezyjny kształt filtra - poniżej fotka pochodząca ze stron Fenixa.

- ŻbiKu
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
O sory, pamięć mnie zawiodła 

-
- Kontaktowanie:
http://www.allegro.pl/item319647525_tun ... _jawa.html
a co powiecie o takim filtrze?? ma to jakis sens dzaiłania w wuesce??(chodzi o osiągi
)
a co powiecie o takim filtrze?? ma to jakis sens dzaiłania w wuesce??(chodzi o osiągi

Od dnia, w którym strzałą trafił we mnie Amor,
w sercu mam tylko Motor, w żyłach płynie metanol...
w sercu mam tylko Motor, w żyłach płynie metanol...
- Mateoma
- Kontaktowanie:
Osiągów nie da jedynie lepsze wkręcanie się na obroty,inny dźwięk i wygląd 

- Wojtek
- Kontaktowanie:
Co to znaczy lepsze wkręcanie się na obroty? Bo może spróbuje 

Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
Przy szybkim przekręceniu manetki gazu silnik szybciej wejdzie na wysokie obroty, czyli trochę lepsze przyśpieszanie, i prędkość 

- Alien
- Kontaktowanie:
crazy655 pisze:Przy szybkim przekręceniu manetki gazu silnik szybciej wejdzie na wysokie obroty, czyli trochę lepsze przyśpieszanie, i prędkość
Weź sie nie ośmieszaj..Taki filtr daje jedynie specyficzne warczenie i jako gratis syf w cylindrze, o możliwości przedostania sie wody nie wspomnę. Jakby to było takie cudo jak piszesz to każdy z forum miałby go zamontowanego

Ja nie napisałem że ten filtr to da, tylko co to znaczy że silnik szybciej się wkręci na obroty, bo kolega wyżej nie wiedziałAlien pisze:crazy655 pisze:Przy szybkim przekręceniu manetki gazu silnik szybciej wejdzie na wysokie obroty, czyli trochę lepsze przyśpieszanie, i prędkość
Weź sie nie ośmieszaj..Taki filtr daje jedynie specyficzne warczenie i jako gratis syf w cylindrze, o możliwości przedostania sie wody nie wspomnę. Jakby to było takie cudo jak piszesz to każdy z forum miałby go zamontowanegoposzukaj tematów o stożku to zobaczysz jaką ma opinie.

Jak założysz zwykły papierowy to będzie wt, jak już coś to zainwestuj w stożkowy, przynajmniej jakoś wygląda

- Wężu
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
to będzie wt

Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- gabste
- Moje maszyny: wsk 175
636B 04 - Lokalizacja: Rzeszów
- Kontaktowanie:
sorki ja niechce robic wt
chce zeby jakis filter orginalny byl bo ten stary to juz...

-
- Moje maszyny: WSK KOBUZ
- Kontaktowanie:
Ja kiedyś miałem w swoim Kobuzie filtr od malczna: najtańszy na rynku, ale trzeba co nieco przeróbek.
Chyba raczej odwrotnie: ja założysz taki "stożkowy" to jest dopiero WT!! A te papierowe są już zupełnie przyzwoitej jakości.Jak założysz zwykły papierowy to będzie wt, jak już coś to zainwestuj w stożkowy, przynajmniej jakoś wygląda
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank
- severnaya
- Moje maszyny: 175M21w2b-1981
OGAR-200
Junak(w rozsypaniu) - Lokalizacja: Gliwice
- Kontaktowanie:
z tymi filtrami to jest tak ze zatrzymuja syf ale i piowetrze najlepsze moim zdaniem sa filtry z pianki syntetycznej takie jak w gaznikawch malych pil motorowych na stihl takie piosiada fitry tani i skuteczne a taka pianke mozna kupic w sklepach budowlanych to takze jest izloator cieplny sosowany po podlogi
Piorun bije w sosny,bije w dęby niech p... szefa w zęby
-
- Kontaktowanie:
Każdy filtr hamuje dopływ powietrza: i papierowy, i piankowy, i siatkowy, itd. Dlatego filtr powinien mieć jak największą powierzchnię roboczą!! Stożkowy filtr dlatego czasami jest używany w sporcie, że najmuje w silniku tyle samo miejsca, co np. filtr papierowy, ale ma dużo większą powierzchnię filtrowania... Innych - a zwłaszcza cudownych - właściwości nie ma.
Nie tylko w piłach spalinowych - bo i we współczesnych skuterach są filtry piankowe. Ale to wynika raczej z kosztów produkcji i eksploatacji skuterka, niż z jakich rewelacyjnych cech tej pianki. Przecież taniej jest co jakiś czas wymyć piankę i ponownie nasączyć ją ponownie olejem, niż kupić nowy filtr.
A teraz co do pianki budowlanej = no tu akurat nie sprawdzałem, ale myślę że ona ma trochę inną budowę wewnętrzną (jest raczej zagęszczona), dlatego może jeszcze bardziej tłumić przepływ powietrza.
Te tzw. stożkowe filtry z allegro mają tą cechę, że zatrzymują jedynie... cegły i kamienie! Pyłu raczej nie zatrzymają.
Nie tylko w piłach spalinowych - bo i we współczesnych skuterach są filtry piankowe. Ale to wynika raczej z kosztów produkcji i eksploatacji skuterka, niż z jakich rewelacyjnych cech tej pianki. Przecież taniej jest co jakiś czas wymyć piankę i ponownie nasączyć ją ponownie olejem, niż kupić nowy filtr.
A teraz co do pianki budowlanej = no tu akurat nie sprawdzałem, ale myślę że ona ma trochę inną budowę wewnętrzną (jest raczej zagęszczona), dlatego może jeszcze bardziej tłumić przepływ powietrza.
Te tzw. stożkowe filtry z allegro mają tą cechę, że zatrzymują jedynie... cegły i kamienie! Pyłu raczej nie zatrzymają.
- Alien
- Kontaktowanie:
Jako że wiele razy słyszałem już o filtrze dopasowanym do puszki, a nie widziałem takiego rozwiązania ani razu postanowiłem w końcu wprowadzić to w czyn i zakupiłem filtr papierowy od Trabiego 601. Poprosiłem sprzedawce o zmierzenie średnicy i pasuje idealnie
teraz czekam na przesyłkę...Jak tylko dojdzie wrzucę fotkę. Pozdrawiam!

-
- Kontaktowanie:
Jakieś 3-4 lata temu w necie była jeszcze jedna silna strona wueskowa. Prowadził to Wonski, chłopak z łodzi. I to chyba on opisywał taki myk, ja ty przedstawiłeś: filtr papierowy, chyba właśnie z Trabanta. Tyle że trzeba go było skrócić, przeciąć w połowie długości, wtedy mieścił się w puszce wueski bez problemów. Coś jeszcze się doklejało - nie pamiętam już szczegółów...i zakupiłem filtr papierowy od Trabiego 601.
- Wojtek
- Kontaktowanie:
http://www.wueska.pl/search.php?keyword ... mit=Szukaj
Widać tutaj że już 2 razy pisałem o tym pomyśle. W czerwcu i w lutym zeszłego roku. Ponadto ze dwa razy na polmocie, gdzie zresztą o tym przeczytałem ze dwa lata temu.
Filtr od trabanta jest długi. Około 2 razy dłuższy niż filtr w WSK. Tak na marginesie to używam takiego w mojej CZ 380. Ma on wymiary oryginału.
Do wsk trzeba go rozciąć i zaprawić silikonem aby dało się osiągnąć szczelność.
Alien, ile pesos zażądał gość za ten filtr? Jeśli można wiedzieć ofkors.
Widać tutaj że już 2 razy pisałem o tym pomyśle. W czerwcu i w lutym zeszłego roku. Ponadto ze dwa razy na polmocie, gdzie zresztą o tym przeczytałem ze dwa lata temu.
Filtr od trabanta jest długi. Około 2 razy dłuższy niż filtr w WSK. Tak na marginesie to używam takiego w mojej CZ 380. Ma on wymiary oryginału.
Do wsk trzeba go rozciąć i zaprawić silikonem aby dało się osiągnąć szczelność.
Alien, ile pesos zażądał gość za ten filtr? Jeśli można wiedzieć ofkors.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
-
- Kontaktowanie:
Ta dyskusja z lutego 2006 (do której podałeś link) jest moim zdaniem bardzo dobra. I jak ktoś szuka rozwiązania problemu z filtrem, to koniecznie powinien zapoznać się z tamtymi zapisami.
Mnie się na przykład podoba pomysł Sobiego z harmonijkową gumą od pralki automatycznej. Spełnia co najmniej dwa zadania: daje możliwość elastycznego zawieszenia filtra i nie wymaga docinania plastikowej rurki. No i chyba trochę jednak wycisza szmery ssania.
Mnie się na przykład podoba pomysł Sobiego z harmonijkową gumą od pralki automatycznej. Spełnia co najmniej dwa zadania: daje możliwość elastycznego zawieszenia filtra i nie wymaga docinania plastikowej rurki. No i chyba trochę jednak wycisza szmery ssania.