Skąd bierze się te dzwonienie?
- zawisza154
- GG: 0
- Kontaktowanie:
Skąd bierze się te dzwonienie?
Witam
Samodzielnie robiłem remont mojej WSK-i 125, wymieniłem łozyska korbowód tłok pierscienie, a ze starego zapłonu tylko magneto zostało. Mam mianowicie taki problem że tak dzwoniło w silniku(zapodaje link z dzwiekiem) ze pomyślałem że to tłok w głowice stuka, założyłem podkładke pod głowiće i nic sie nie zmieniło nadal tak stukało. Na tłoku i na głowicy nie było żadnych nie pokojacych śladów. A stukało nadal, więc postanowiłem rozebrać silnik i zobaczyć co źle złożyłem. Jak rozbierałem silnik nic niepokojącego nie zauważyłem, łancuszek sprzegła nie ma duzych luzów, jedynie zembatka na wale była troszke podtarta i taką załozyłem ale mam nową. Teraz jak mam silnik w czesciach nic niepokojącego nie widze, jednynie jedno łozyko na wale mogło sie obracać. Jak myslicie co mogło tak stukać?? cylinder mógł tak dzwonić?
pozdr
http://www.wrzuta.pl/audio/aHb3asnDDG/wsk_bruuum_dzwoni
Samodzielnie robiłem remont mojej WSK-i 125, wymieniłem łozyska korbowód tłok pierscienie, a ze starego zapłonu tylko magneto zostało. Mam mianowicie taki problem że tak dzwoniło w silniku(zapodaje link z dzwiekiem) ze pomyślałem że to tłok w głowice stuka, założyłem podkładke pod głowiće i nic sie nie zmieniło nadal tak stukało. Na tłoku i na głowicy nie było żadnych nie pokojacych śladów. A stukało nadal, więc postanowiłem rozebrać silnik i zobaczyć co źle złożyłem. Jak rozbierałem silnik nic niepokojącego nie zauważyłem, łancuszek sprzegła nie ma duzych luzów, jedynie zembatka na wale była troszke podtarta i taką załozyłem ale mam nową. Teraz jak mam silnik w czesciach nic niepokojącego nie widze, jednynie jedno łozyko na wale mogło sie obracać. Jak myslicie co mogło tak stukać?? cylinder mógł tak dzwonić?
pozdr
http://www.wrzuta.pl/audio/aHb3asnDDG/wsk_bruuum_dzwoni
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
Re: dzwoni jak cho.....
Możliwe, może ma już duży luz. Szlifowałeś go może(zrobiłeś szlif)?zawisza154 pisze:Witam
cylinder mógł tak dzwonić?
pozdr
Off Topic: Po ile płaciłeś za łożyska?
- soltys_16
- GG: 1961551
- Kontaktowanie:
Pierścienie dzwonią w cylindrze, wymieniłeś tłok, pierścionki a cylek został pewnie bez szlifu i teraz dzwoni
może jak dotrzesz to będzie mniej to słychać, ale wątpie. Jak masz go w częściach zrób szlif, kup nadwymiarowy tłok (zależy który to szlif), dla spokojności zmień zębatke na koszu, wale i łańcuszek jak mówisz, że jest już wytarta, łożyska na klej do łożysk "Loctice" bodajże, jeśli sie pomyliłem to poprawcie
Po tym wszystkim będziesz spokojnie mógł pare tysiączków zrobić 

- zawisza154
- Kontaktowanie:
Łożyska mam firmy QL i płaciłem cos koło 10zł za sztuke.
w cylindrze mam ułamany kawałek tulei, tłok mało uzywany 2 (wczesniejszy tez był 2 ale wytarty) piwrscienie na 3 szlif dopasowałem pilnikiem. Progi są tylko w niektórych miejscach, a jak jest to mało zauważalny, ledwo co da sie go wyczuć. W cylindrze mam wyłamane żeberka(wszystkie pierwsze od góry). zembatke juz sobie załatwiłem, zebatka w koszu i łancuszek sprzegła nie budzą podejżen. Jak jest z tymi szlifami na poprzednim tłoku pisało 2.
Ten dzwiek co tak dzwoni jest charakterystyczzny dla pierscieni??
w cylindrze mam ułamany kawałek tulei, tłok mało uzywany 2 (wczesniejszy tez był 2 ale wytarty) piwrscienie na 3 szlif dopasowałem pilnikiem. Progi są tylko w niektórych miejscach, a jak jest to mało zauważalny, ledwo co da sie go wyczuć. W cylindrze mam wyłamane żeberka(wszystkie pierwsze od góry). zembatke juz sobie załatwiłem, zebatka w koszu i łancuszek sprzegła nie budzą podejżen. Jak jest z tymi szlifami na poprzednim tłoku pisało 2.
Ten dzwiek co tak dzwoni jest charakterystyczzny dla pierscieni??
- soltys_16
- Kontaktowanie:
Tak, charakterystyczny metaliczny dźwięk. Jak to "progi są w niektórych miejscach" ? pewnie masz rysy wzdłuż całej tulei, próg sprawdzasz palcem od góry cylindra pare mm od styku z głowicą. Zrób może zdjęcie tulei. Cylek pewnie do wymiany albo conajmniej do szlifu, jeśli mówisz, że tłok "był wytarty" to pewnie próg jest.
- Wężu
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
Skąd ja znam ten dzwięk... U mnie w B3 z 1974 jest to samo tylko nie wiem przez co albo ktoś źle ją dotarł albo silnik już prosi się o remont którego teraz nie zamierzam robić (pozostałe 2 B3 są w częściach i znowu został bym bez motocykla). Zauwałyłem, że jak leje więcej oleju to ciszej dzwonią.
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- zawisza154
- Kontaktowanie:
Tak nowy dałem stworzen, ale tłok miał luz na boki na stworzniu, znaczy sie było 1milimetr szpary. Jak bym jutro zrobił fotki to zapodam, ale wątpie.
- Xabi
- Kontaktowanie:
Czyli jednak przez ten luz pieprzy. Nie powinno mieć takiego luzu na boki. Powinien być spasowany ciasno, ale nie za bardzo. Powinien dać się wsadzic palcem. Bez większych problemów. A jak Ty masz taki luz to tak jakbyś wsadził z powrotem stary. Widocznie za bardzo rozwierciłeś go i z tąd ten problem.
->>.¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸ < O.S.T.R. >.¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸.<<-
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
Ręce opadają ... pierścienie na 3 szlif do tłoka na 2 szlif ... poharatajcie mnie ...
I co z tego że doszlifowane? One nigdy nie będą uszczelniały tak jak powinny. Poza tym ten silnik tłucze się tak jakby był zajechany wał ... w każdym razie to układ korbowód - tłok, bo nie wygląda mi to na ocieranie magneta o cewki.
I co z tego że doszlifowane? One nigdy nie będą uszczelniały tak jak powinny. Poza tym ten silnik tłucze się tak jakby był zajechany wał ... w każdym razie to układ korbowód - tłok, bo nie wygląda mi to na ocieranie magneta o cewki.
- zawisza154
- Kontaktowanie:
Myślicie że jestem ciemny jak 1 w nocy. Tłok sie przesuwał na stworzniu, tak jak koraliki na liczydłach a nie że że stworzen miał taki luz w główce korbowodu czy w tłoku...
- zawisza154
- Kontaktowanie:
Wał jest po regeneracji, nowa luleja korbowód łożysko.
i nie rozwiercałem tulei na stworzen tylko leciutko podpiłowałem papierem wodnum na wężyku bo wcale nie wchodził.
i nie rozwiercałem tulei na stworzen tylko leciutko podpiłowałem papierem wodnum na wężyku bo wcale nie wchodził.
- soltys_16
- Kontaktowanie:
A kto Ci robił regeneracje? Weź cylek do fachowca, zrób szlif, dopasuj tłok i pierścienie pod odpowiedni szlif, złóż wszystko powoli i porządnie, musi dobrze chodzić.
- zawisza154
- Kontaktowanie:
Regenaeracje robił mi taki dziedek, co kiedys chyba w fabryce pracował czy coś. Jak poprzedni tłok miał napis 2 to ile szfów miał ten cylek??
- soltys_16
- Kontaktowanie:
A weź troche pomyśl...z resztą ciekawe czy tłok był dobrze dobrany, idź do fachowca, zrobi Ci szlif i powie jaka jest średnica i powie jaki tłok masz kupić.
- rezik
- GG: 667778
- Moje maszyny: WSK 175 Kobuz
- Kontaktowanie:
a przypadkiem jakies "coś" ci sie nie telepie po komorze korbowej??
Piszę poprawnie po polsku!
-
- Moje maszyny: WSK KOBUZ
- Kontaktowanie:
Akurat dokładnie odwrotnie się to robi: to dziurę dopasowuje się do tłoka (nie odwrotnie!). Jak ustalisz już na który szlif będzie robiony cylinder, to na taki kupujesz tłok i z tym tłokiem (i cylindrem oczywiście) trzeba wybrać się do szpeca od szlifu.zrób szlif, dopasuj tłok i pierścienie pod odpowiedni szlif,
e-kiosk FENIXa ==> http://fenix.nextpress.pl" target="_blank
- zawisza154
- Kontaktowanie:
nie czaje o co Ci chodzi....rezik pisze:a przypadkiem jakies "coś" ci sie nie telepie po komorze korbowej??
Jak wczesniejszy tłok miałem 2 to teraz kupić 3??
- rezik
- Kontaktowanie:
chodzi mi o to czy jakis kawalek pierscienia albo czegos podobnego nie obija sie w komorze o wał i to może to tak dzwoni
- konan
- Kontaktowanie:
rezik coś ty taki dźwięk to świadczy o najwyższym czasie na szlif.
miłośnik motocykli WSK-i zwłaszcza
- rezik
- Kontaktowanie:
kolega sie pyta to odpowiadam co mysle - niekoniecznie moj "wymysł" musi byc trafiony
co najwyzej prawdopodobny
co najwyzej prawdopodobny