Łożysko rolkowe wałka zdawczego.
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Re: Łożysko rolkowe
Jedyne dane jakie mam to liczba rolek które wyjąłem przy rozbiórce silnika i ta liczba się zgadza. Dwa rzędy po 33 rolki.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
-
- GG: 0
- Kontaktowanie:
dzięki Ci wielkie Wojtku za wysiłek, myślałem o tym od pewnego czasu, rozbierałem ostatnio kilka silników i tylko w jednym była cała ilość 33 szt . To utwierdza mnie tylko w przekonaniu że te silniki niektórzy traktowali i nadal traktują jak piąte koło u wozu, bo cóż to za problem powyrzucać podkładki ze skrzyni lub też igiełki z łożyska .
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Czy zna ktoś z was oznaczenie katalogowe tego łożyska? Chcę je kupić razem z innymi w hurtowni a nie w motoryzacyjnym a w literaturze nie wspominają że to łożysko w ogóle tam jest.
Bynajmniej i przynajmniej to dwa słowa o kompletnie różnym znaczeniu. Nie używa się ich zamiennie!!!!!!!!!
-
- GG: 0
- Moje maszyny: wsk 175
- Kontaktowanie:
Ja bym podał wymiary i typ łożyska. Powinni coś dobrać. Większy problem będzie że w oryginalnych łożyskach występowało przedłużenie bieżni które współpracowało z simmeringiem. Trzeba będzie dorobić odpowiednią tulejkę np. ze starego łożyska.
- Magnum
- GG: 8098788
- Kontaktowanie:
Na wstępie przepraszam za odkop tematu, ale uznałem, że nie ma sensu zakładać nowego. Otóż mój problem zaczął się przy rozkładaniu silnika. Omawiane łożysko rozsypało się. No i jest problem ze złożeniem. Igiełki się nie mieszczą. Moje łożysko jest dwurzędowe. Zarówno w dolnym jak i górnym rzędzie nie mieści się po jednej igiełce. Czyżby różniły się one średnicami? W czym może tkwić problem? Po ułożeniu zostaje jakieś 3/4 miejsca, jeśli tak to mogę określić.
- Wojtek
- Kontaktowanie:
Oczyściłeś łożysko z ewentualnego syfu, który mógł się przykleić do igiełek po rozsypaniu? Nie ma możliwości żeby wcześniej się mieściły a teraz nie. Albo jest tam sporo zanieczyszczeń albo zbierając igiełki zgarnąłeś coś czego wcześniej nie było w łożysku. Ile sztuk upychasz w każdym rzędzie? A tak na marginesie w jakim rejonie Warszawy mieszkasz?
- Magnum
- GG: 8098788
- Kontaktowanie:
Hmm... szczerze to nie liczyłem ile ich tam wchodzi. W sumie ich nie czyściłem, więc teraz wymyje je w benzynie ekstrakcyjnej i zobacze. Ale nie wydaje mi się, by przez zanieczyszczenia, których gołym okiem nie widać, rolka nie chciała wejść. Mieszkam na Jelonkach (Bemowo).
- kamil104
- GG: 9447750
- Moje maszyny: WSK M21W2 1977
- Kontaktowanie:
Przepraszam za odkop, mam pytanie: można gdzieś jeszcze zdobyć podkładke osłaniającą łożysko od strony zębatki napędowej? Czy jest ona utwardzana? Niestety zniszczyła się i tylko jej brakuje mi do złożenia skrzyni; żaden tokarz nie chce się podjąć dorobienia tej podkładki