- Moje maszyny: WSK M06 64
WSK M21W2 - Lokalizacja: Sieradz
- Kontaktowanie:
Re: Rejestracja
takie że jak spiszesz np. umowę na 5 lat do tył a w tym roku zarejestrujesz to musisz zapłacić OC z tych 5 lat
- LukaSS
- GG: 6429228
- Kontaktowanie:
Kolejny bzdury plecie. Rejestrowałem motocykl i to nie jeden zabytek, moi znajomi również. NIKT nie zapłacił żadnego OC wstecz. Nie ma takiego prawa nawet.
Znaczy się jak motocykl nie był opłacony 20 lat to musisz za ten okres zapłacić ubezpieczenie? Pomyślcie logicznie. Ktos durnot Wam naopowiadał kto nigdy zabytku nie rejestrował a Wy to powtarzacie. Tak rodzą sie plotki i szerzy niewiedza.
Znaczy się jak motocykl nie był opłacony 20 lat to musisz za ten okres zapłacić ubezpieczenie? Pomyślcie logicznie. Ktos durnot Wam naopowiadał kto nigdy zabytku nie rejestrował a Wy to powtarzacie. Tak rodzą sie plotki i szerzy niewiedza.
!!! Yamaha XTZ 750 Super Tenere !!!
-
- Kontaktowanie:
Musi być ciągość OC prawda? Takie przepisy są w Polsce. Wiadomo że jak rejestrujesz na żółte tealice to cie to nie dotyczny, albo jak moto było wyrejestrowane (moja wsk była wyrejestrowana ponad 20 lat) i oc zapłaciłem tylko od momentu gdy ją zarejestrowałem(mam białe blachy). Teraz jak mam moto zarejestrowane to może powiesz jak mam nie płacić zimą skoro nie jeżdze(oc płacisz za cały rok, chyba że masz żółte blachy wtedy płacisz tylko kiedy jeździsz). Oc płacisz za cały rok. Gdybym np. w następnym sezonie nie jeździł i nie opłacił oc a za dwa lata bym poszedł zapłacić to by się upomnieli o to oc którego nie zapłaciłem.
- LukaSS
- Kontaktowanie:
Tutaj sie zgadza, jak ja teraz zarejestrujesz to musisz płacic OC. Ale za wcześniejszy czas juz nie.
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
http://forumprawne.org/ubezpieczenia/39 ... -z-oc.html" target="_blank
Nie piszcie bzdur. Jakby samochód stał przez 50 lat to też byśmy płacili OC za tan okres?
Poza tym - jeśli dobrze pamiętam to nie masz obowiązku wyboru tego samego zakładu ubezpieczeń co poprzedni właściciel. Możesz się zrzec jego OC i zarejestrować ponownie. Jak były zaległości to już jego problem.
Nie piszcie bzdur. Jakby samochód stał przez 50 lat to też byśmy płacili OC za tan okres?
Poza tym - jeśli dobrze pamiętam to nie masz obowiązku wyboru tego samego zakładu ubezpieczeń co poprzedni właściciel. Możesz się zrzec jego OC i zarejestrować ponownie. Jak były zaległości to już jego problem.
-
- Kontaktowanie:
Stary zgadza się. Tylko że masz np. sytuaje że gość miał WSK z papierem i sprzedał ją sąsiadowi tamten jej nie opłacał przez 10lat i teraz gdy ktoś ją kupi i spisze umowe z tym drugim właścicielem to wszystko jest ok bo jak by co to ten drugi właściciel będzie musiał płacić. ALE jeżeli spiszemy umowe na 5lat do tył z 1 właścicielem to jak wtedy sprawa wygląda? Zapłacimy najwyżej za 1 rok?
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
ALE jeżeli spiszemy umowe na 5lat do tył z 1 właścicielem to jak wtedy sprawa wygląda? Zapłacimy najwyżej za 1 rok?z-tomek pisze:Tylko że masz np. sytuaje że gość miał WSK z papierem i sprzedał ją sąsiadowi tamten jej nie opłacał przez 10lat i teraz gdy ktoś ją kupi i spisze umowe z tym drugim właścicielem to wszystko jest ok bo jak by co to ten drugi właściciel będzie musiał płacić. ALE jeżeli spiszemy umowe na 5lat do tył z 1 właścicielem to jak wtedy sprawa wygląda? Zapłacimy najwyżej za 1 rok?
1) Kombinuj więcej, dłużej posiedzisz.
2) Czytaj ze zrozumieniem.
- Lopez_92
- GG: 9912702
Jak spiszesz umowe pięć lat wstecz, to teraz zrzucasz winę zapłacenia zaległych składek na siebie! bo koleś niby sprzedał ci "opłaconą" ale to TY nie opłaciłeś OC i mamy ZONKz-tomek pisze:Stary zgadza się. Tylko że masz np. sytuaje że gość miał WSK z papierem i sprzedał ją sąsiadowi tamten jej nie opłacał przez 10lat i teraz gdy ktoś ją kupi i spisze umowe z tym drugim właścicielem to wszystko jest ok bo jak by co to ten drugi właściciel będzie musiał płacić. ALE jeżeli spiszemy umowe na 5lat do tył z 1 właścicielem to jak wtedy sprawa wygląda? Zapłacimy najwyżej za 1 rok?
MoTór nie umiera nigdy!-MoTór jest wieczny!
- ŻbiKu
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
Myślę że zamiast tych kilkunastu stron wystarczy ten artykuł 
Automobilista 1/2009
Sprawa prosta nie masz dowodu rejestracyjnego, piszesz oświadczenie że zaginął idziesz do Wydziału Komunikacji rejestrujesz na zabytek
A jak masz już dowód to olej te umowy kupna nikt się nie będzie czepiał skoro nawet dowodu nie wymagają.
Te poprawki w prawie to duży postęp dla naszego zacnego kraju, w końcu któryś z tych u góry (a może na dole?
) zaczął ruszać mózgiem, zakładając że drogą ewolucji zaczną myśleć w rządzie wszyscy to za 10 lat powinna nastąpić znaczna poprawa warunków życia. 

Automobilista 1/2009
Sprawa prosta nie masz dowodu rejestracyjnego, piszesz oświadczenie że zaginął idziesz do Wydziału Komunikacji rejestrujesz na zabytek

Te poprawki w prawie to duży postęp dla naszego zacnego kraju, w końcu któryś z tych u góry (a może na dole?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
czy jeżeli spiszę umowe z pierwszym właścicielem, mam blache do motoru, to mogę zarejestrować na białą blache WSKe ?
nie zależnie od tego czy jest zarejestrowana jeszcze ( bez przeglądu i ubezpieczenia ) czy wyrejestrowana ?
niestety brak dowodu.
nie zależnie od tego czy jest zarejestrowana jeszcze ( bez przeglądu i ubezpieczenia ) czy wyrejestrowana ?
niestety brak dowodu.
- ŻbiKu
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
z artykułu wynika że tylko na żółte, raz wydasz więcej siana a potem za to bedziesz płacił OC kiedy chcesz.
- LukaSS
- Kontaktowanie:
Moja WSK B1 miała 3 właścicieli. Ponieważ nie znałem drugiego a trzeci umarł, to spisałem umowę z pierwszym właścicielem który był w dowodzie. Oczywście umowa wstecz o jakieś 40 lat. Nie zapłaciłem żadnego OC za zaległy czas. Rejestrowałem w Warszawie w Centrum. I co niedowiarki?
Mój Łobuz jest gdzie indziej zarejestowany i na kogo innego. Umowę spisałem w dniu kupna czyli w zeszłym roku. Też żadnego zaległego OC nie zapałaciłem.
Niektórzy z WAs powinni chyba ochłonąć i pójść zarejestrować sprzeta, pod warunkiem że maja prowojazdy...
Mając dowód bez obcietego rogu, bez pieczątki Unieważniono", bez otworów żadnych, spokojnie moga zarejestrowac na białe tablice. Nie majac dowodu lub majac go "patrz wyzej" zarejestruja go tylko na żółte blachy. Proste.
Mój Łobuz jest gdzie indziej zarejestowany i na kogo innego. Umowę spisałem w dniu kupna czyli w zeszłym roku. Też żadnego zaległego OC nie zapałaciłem.
Niektórzy z WAs powinni chyba ochłonąć i pójść zarejestrować sprzeta, pod warunkiem że maja prowojazdy...
Mając dowód bez obcietego rogu, bez pieczątki Unieważniono", bez otworów żadnych, spokojnie moga zarejestrowac na białe tablice. Nie majac dowodu lub majac go "patrz wyzej" zarejestruja go tylko na żółte blachy. Proste.
- Lopez_92
- GG: 9912702
Bo w takiej sytuacji z jakiej paki miałeś płacić zaległe OC nie za siebie!?Nie zapłaciłem żadnego OC za zaległy czas
Chodzi o to że kiedy pojazd jest sprzedawany musi mieć opłacone OC i niema bata, jeśli spisałeś umowę k-s z właścicielem normalnie "poszedłem i spisałem" obowiązek uregulowania składek powinien mieć sprzedający który sprzedał pojazd bez OC..
Każdy pojazd wyrejestrowany przed 1990r. da się ponownie zarejestrować.. a po roku 1990, w gre wchodzą zabytki itp..
MoTór nie umiera nigdy!-MoTór jest wieczny!
- Wężu
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
Przed 1997 da się po 1997 już nieKażdy pojazd wyrejestrowany przed 1990r. da się ponownie zarejestrować.. a po roku 1990, w gre wchodzą zabytki itp..

Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- Mateusz WSK
- Kontaktowanie:
no w sumie tak Żbiku, ale wole jakoś białą blache.na zabytek nie widzi mi sie to gdzieś.
jutro ojciec ma odwiedzić WK i dowiedzieć sie co i jak, zna tego głównego gościa tu w WK więc może da sie coś załatwic
jutro ojciec ma odwiedzić WK i dowiedzieć sie co i jak, zna tego głównego gościa tu w WK więc może da sie coś załatwic

- Anzel
- Moje maszyny: Kilkanaście
- Kontaktowanie:
Żółta blacha > All
Jak dla mnie,to jestem gotów poświęcić trochę więcej czasu i pieniędzy i zarejestrować w ten sposób mojego Lelka i Bąka,w końcu te motocykle traktuje jako eksponaty którymi nie jeżdze na codzień
Choć wiadomo że jeśli ktoś ma 60% zniżek na OC to składka roczna na kaliber 125/175 jest raczej symboliczna 

""Yes Rico...Kaboom""
Ekipa Południe®
Ekipa Południe®

- Mateusz WSK
- Kontaktowanie:
jeszcze mam jedno pytanie, czy jeżeli mam dowód rejestracyjny z WSKi to mogę ją wyrejestrować pomimo tego ze jest zarejestrowana na wujka ? ile kosztuje takie wyrejestrowanie ? nie chcę żeby kolejne lata narastały te opłaty itd, więc pasowało by wyrejestrować. i czy nie będe miał jakichś kłopotów przy ponownej rejestracji ?
pozdr.
pozdr.
- KoSzU
- GG: 8813802
- Kontaktowanie:
Już niemożna nic wyrejestrować jedyne co można zrobić to zezłomować
Lub sprzedac komuś z forum 

- LukaSS
- Kontaktowanie:
A czy Twój wujek opłaca jadalej? Jak nie to zostaw to w spokoju.
Nie wyrejestrowuj!!!! Zrobisz błąd i bedziesz miał problemy z późniejszą rejestracją. Zamiast szybko na białe to bedziesz wywalał kase na żółte.
Nie wyrejestrowuj!!!! Zrobisz błąd i bedziesz miał problemy z późniejszą rejestracją. Zamiast szybko na białe to bedziesz wywalał kase na żółte.
- KoSzU
- GG: 8813802
- Kontaktowanie:
Jeśli jest zarejestrowana na wujka to niech tak zostanie. Jak będziesz chciał ją przywrucić na drogi to spiszesz umowe z wujkiem zarejestrujesz na siebie i będziesz płacił oc od dnia spisanej umowy. A stare oc niebędzie cię obchodzić