Akumulator żelowy czy kwasowy?
- ŻbiKu
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
Re: Akumulator żelowy czy kwasowy?
No zobaczymy na ile Ci starczy jak zaczniesz jeździć po mieście (bez kierunków), tydzien - dwa maks. Starcza/nie starcza to nie kwestia akumulatora tylko prądu, a dokładniej jego niedoboru.
- Anzel
- Moje maszyny: Kilkanaście
- Kontaktowanie:
Zacznijmy od tego,że nie jeżdzę po mieście tylko turystycznie poza nim,zwykle raz dziennie na krótkich trasach.Moim zdaniem 8ah to niewiele,ale mając do wyboru wytyrany AQ a nową baterię za darmo wybór jest prosty.Jaką pojemność aq polecacie do M21W2?
""Yes Rico...Kaboom""
Ekipa Południe®
Ekipa Południe®

Moi drodzy. Zamówiłem instalację elektryczną na SD nową do B3, w takim razie jaki akumulator kupić do wsk 125 ?
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
Ja mam 8ah. Zastanawiam się czy alternator od tico w junaku go nie ugotuje
Na razie to taki organ przejściowy - naładuje, starczy na 2 godziny świecenia świateł, wrócę do domu, do prostownika i tak w kółko
Jak alternator zamontuje to wymienie na jakiś większy aqu.

- 125 arek
- GG: 6055683
- Moje maszyny: M 06 B1
- Kontaktowanie:
stary nie ugotuje tylko zrub sobie przyczepe grającą tak z 1000 w i będzie git przynajmniej będzie wiadomokto jedzie heheh 

Ekipa Południe®
- Stary
- Kontaktowanie:
1000W nie wystarczy. Musiałbym ostro wygłuszyć maszynę. Poza tym i tak wiadomo kto jedzie125 arek pisze:stary nie ugotuje tylko zrub sobie przyczepe grającą tak z 1000 w i będzie git przynajmniej będzie wiadomokto jedzie heheh

-
- Kontaktowanie:
nie musisz się obawiać, niczego Ci nie ugotuje.
Pojemność akumulatora ma znaczenie drugorzędne, ważne by regulator napięcia był sprawny .
Regulatory napięcia jak sama nazwa wskazuje, regulują napięcie .
natężenie ładowania zależy zaś zawsze od obciążenia, więc czym niższe obciążenie - czyli mniej odbiorników - tym mniej amper .
Pojemność akumulatora ma znaczenie drugorzędne, ważne by regulator napięcia był sprawny .
Regulatory napięcia jak sama nazwa wskazuje, regulują napięcie .
natężenie ładowania zależy zaś zawsze od obciążenia, więc czym niższe obciążenie - czyli mniej odbiorników - tym mniej amper .
- Stary
- Kontaktowanie:
Regulator jest wbudowany w alternator od TICO. Cała instalka jest nowa na 12V więc już mi się nie chciało bawić w przywracanie wszystkiego na 6V i wsadzanie oryginalnego regulatora z prądnicą 6V. Zakładam na wiosnę alternator i gwiżdżę na P9a - nie mam już czasu na taką zabawę 

- wsk_kolek
- GG: 8837579
Ja tam ma zelowy raz na miesiądz doładuje go a jak jezdziłem we wakacje dzien w dzień to wcale nie musiałem ladowac wiec jestem z niego zadowolony
Ogród wyobraźni sie zadymił
- Anzel
- Moje maszyny: Kilkanaście
- Kontaktowanie:
Eeee to często?? Sory,nie mogłem się powstrzymaćwsk_kolek pisze: raz na miesiądz

""Yes Rico...Kaboom""
Ekipa Południe®
Ekipa Południe®

- wsk_kolek
- GG: 8837579
ale ja moto stoi juz dłuzy czas to raz na miesiądz trzeba go doładowąc tak samo jak w samochodzie.
MIESIĄC !!!
MIESIĄC !!!
Ogród wyobraźni sie zadymił
Witam
Chce zakupic żerówke 6V 11AH, no i mam pytan pare:
1.Jak otrzymam aq żelowy to jest gotowy do pracy, czy muszę go jeszcze ładować ??
2.Czy go się ładuje w ogole ?
Dziekuje za odp i pomoc !
Chce zakupic żerówke 6V 11AH, no i mam pytan pare:
1.Jak otrzymam aq żelowy to jest gotowy do pracy, czy muszę go jeszcze ładować ??
2.Czy go się ładuje w ogole ?
Dziekuje za odp i pomoc !
- Stary
- Kontaktowanie:
1. Powinien być. Jeśli jest wyładowany to odpuść - przeczytaj wcześniejsze posty.
2. Raz na jakiś czas trzeba go ładować. Powszechnie mówi się, że potrzeba do niego ładowarki specjalnej. Taaa jasne
A w motocyklu ma chodzić normalnie? ;P Ja ładuje normalnym prostownikiem do aqu 6-12V i jest git. Raz na jakiś czas trzeba go doładować - monitoruj go amperomierzem i woltomierzem.
2. Raz na jakiś czas trzeba go ładować. Powszechnie mówi się, że potrzeba do niego ładowarki specjalnej. Taaa jasne

No bo mam w domu AQ 12V 12ah żelowy od ups no i to chyba sie nie nada do wsk... Myślę taki zakupić: http://allegro.pl/item595695798_akumula ... od_ss.html