Obręcze WFM / WSK - takie same?

Odpowiedz
Awatar użytkownika
yahoo
Moje maszyny: .....
Kontaktowanie:

Obręcze WFM / WSK - takie same?

Post autor: yahoo » 2009-02-22, 21:39

Hej.

Mam w Sarnie tylne koło 18" na półbębnie, wydaje mi się, że w dwuramówkach jest identyczne. Chciałbym zmienić obręcz - ta, którą mam jest już mocno zeżarta przez korozję, zamiast bawić się w jej renowację wolałbym kupić jakąś w lepszym stanie, z młodszego rocznika. Poczytałem inne wątki i zakup nowych felg z Agmotu, Skutera, czy z Allegro - nie wchodzi w rachubę. No ale teraz w związku z tym pytanie: czy 18" obręcze od ostatnich wyprodukowanych WSK będą takie same jak w tych z 1962? Takie od "współczesnych" WSK nie tak trudno kupić w ładnym chromie:) Z góry dzięki za info:)
--
yahoo
http://sarenka666.blogspot.com/
Kupię nowe obręcze 18" i szeroką kierownicę

Awatar użytkownika
Marcin
GG: 0
Moje maszyny: WSK M21W2S1
BARRON 125
WFM M06
M-72
Kontaktowanie:

Re: Obręcze WFM / WSK - takie same?

Post autor: Marcin » 2009-02-23, 23:32

musiałbyś zmierzyć suwmiarką ile ma szer. ta twoja obręcz 18" - a ze Skutera bym nie radził kupować - choć jak chcesz bo podobno sa szersze od oryginalnych czy vice versa już nie pamiętam ;) ale mierz, mierz może ja coś znajde to dam Ci znać :cool: a masz jakies foto tego koła :?:

Awatar użytkownika
Stary
GG: 3029753
Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
Kontaktowanie:

Post autor: Stary » 2009-02-24, 01:01

Niestety skos otworów na nyple może być inny. Kupno samej obręczy może wtedy być problemem. Kupno szprych również - jeśli masz półbęben są one inne niż normalne 18 calówki, a dorabia się tylko 19 calówki tego typu.

Awatar użytkownika
yahoo
Moje maszyny: .....
Kontaktowanie:

Post autor: yahoo » 2009-02-24, 09:35

Stary pisze:Niestety skos otworów na nyple może być inny. Kupno samej obręczy może wtedy być problemem. Kupno szprych również - jeśli masz półbęben są one inne niż normalne 18 calówki, a dorabia się tylko 19 calówki tego typu.
Dzięki za info. Da się ten skos jakoś wiarygodnie pomierzyć w warunkach garażowych, albo jakoś inaczej to sprawdzić? Szprych nawet nie próbowałem kupić - od razu zleciłem dorobienie. No ale jak chodzi o felgę - chciałbym mieć tylną w chromie, a moja jest w stanie raczej kiepskim, szkoda kasy na jej chromowanie.
--
yahoo
http://sarenka666.blogspot.com/
Kupię nowe obręcze 18" i szeroką kierownicę

Awatar użytkownika
Stary
Kontaktowanie:

Post autor: Stary » 2009-02-24, 10:14

Pisz do Jacka Tomaszewskiego. Nick z allegro "pakin". Facet potrafi dorobić wszystko. Musisz mu tylko dać tą obręcz do przymiarek. Koszt dorobienia tylko jednej sztuki to pewnie koło 400zł, ale facet jest jednym z najlepszych (i najdroższych). Ja w każdym razie obręcze do M07 kupuje u niego.

Ale zanim zaczniesz cokolwiek załatwiać, sprawdź czy zwykła obręcz 18 cali nie podejdzie - załatw gdzieś stare koło za 30zł, rozszprychuj i spróbuj zapleść na tych zamówionych szprychach. Jak będzie ok to nie ma problemu.

Awatar użytkownika
wueskajarka
GG: 5298596
Kontaktowanie:

Post autor: wueskajarka » 2009-02-24, 10:58

Stary pisze:Pisz do Jacka Tomaszewskiego. Nick z allegro "pakin". Facet potrafi dorobić wszystko. Musisz mu tylko dać tą obręcz do przymiarek. Koszt dorobienia tylko jednej sztuki to pewnie koło 400zł, ale facet jest jednym z najlepszych (i najdroższych). Ja w każdym razie obręcze do M07 kupuje u niego.

Ale zanim zaczniesz cokolwiek załatwiać, sprawdź czy zwykła obręcz 18 cali nie podejdzie - załatw gdzieś stare koło za 30zł, rozszprychuj i spróbuj zapleść na tych zamówionych szprychach. Jak będzie ok to nie ma problemu.
Najlepiej połóż oba koła obo siebie i zobacz czy otwory na nyple wychodzą w zgodnym kierunku w obu obręczach (po co rozszprychowywać niepotrzebnie ?).
Każdy otwór wychodząc z felgi ma swój kierunek (góra-dół, prawo-lewo ; jak w dżojstiku :>). Sprawdzę zaraz jak się ma 19-calowe na półbębnie koło od WFM względem 18-calowego WSK na pełnym bębnie.
Nie chcę kotka, nie chcę pieska - radość sprawi mi ... WUESKA !!

Awatar użytkownika
Stary
Kontaktowanie:

Post autor: Stary » 2009-02-24, 13:02

Jaro, tylko te różnice czasami są minimalne nie do zauważenia gołym okiem. Tak jest w przypadku przedniej i tylnej felgi w Junaku M07, które tylko z pozoru są takie same, dopiero podczas szprychowania wychodzi na jaw czy masz dobrą obręcz czy nie. Różnice są minimalne - a jednak! Dobre dopasowanie obręczy do piasty to również większa wytrzymałość konstrukcji - i tak wszystko wychodzi dopiero w "praniu" - podczas szprychowania.

Awatar użytkownika
shlmatis
GG: 12412133
Kontaktowanie:

Post autor: shlmatis » 2009-02-26, 01:05

Tak naprzykład porównywując obręcze shlki i wski 18". Niby takie same tylko jak się poprzyglądać to jest inny kąt tychdziurek w obręczy i nie ma szans założyć obręczy wueskowej do shlki. Bo jakim cudem miały by pasować jeżeli bęben shlki jest prawie dwa razy większy a szprych y prawie takie same dlugie jak w wsk :? Ale teraz z tym jest problem. Handlarze w takich małych sklepikach nie mają tego co potrzeba . Czasami u mnie nawet jest problem z obręczą do wski . Są jednak tacy co dorabiają ale ceny są kosmiczne, a jeszcze teraz kryzys dochodzi :/ Cieszyć się że wueski na wartości nie tracą pozostaje ;)
Grono motorków rośnie jak na drożdżach :)

Ekipa Południe

Odpowiedz