Sprzedawałem już kilka samochodów i ani razu nikt z mojej rodziny nie szedł do WK, tylko do ubezpieczalni.Sprzedajacy idzie do WK i wyrejestrowywuje pojazd na podstawie umowy K/S.
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK M06 B1, WSK M06 B3 3x, Iż 49
- Kontaktowanie:
Re: Rejestracja
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- Shoei
- GG: 1233445
- Moje maszyny: www.wsk-perkoz.blogspot.com
- Kontaktowanie:
Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności.
Patrz na sam dol.
http://www.adcentral.pl/kupnoSprzedazSa ... zyPojazdu/" target="_blank
Google działa cuda.
Patrz na sam dol.
http://www.adcentral.pl/kupnoSprzedazSa ... zyPojazdu/" target="_blank
Google działa cuda.
http://wsk-perkoz.blogspot.com Kupie motocykl oraz części do WSK Perkoz
- Wężu
- Kontaktowanie:
Wiesz, matka w tym siedzi i jakoś nigdy nie mówiła, że jest taka potrzeba.
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- Shoei
- GG: 1233445
- Moje maszyny: www.wsk-perkoz.blogspot.com
- Kontaktowanie:
To ze Ona nie wie nie znaczy ze tak nie powinno sie robic. Jako sprzedajacy masz obowiazek powiadomic WK ze nie jestes juz wlascicielem pojazdu ktory sprzedales, potwierdzeniem tego jest umowa K/S. Jest to tzw. krycie dupy. Tak samo idziesz do ubezpieczalni zeby w razie W ze znizek nie potracili jak kupujacy w kogos przywali, tak samo w wydziale komunikacji powiadamiasz o fakcie sprzedazy pojazdu zeby byc krytym.
http://wsk-perkoz.blogspot.com Kupie motocykl oraz części do WSK Perkoz
- LukaSS
- GG: 6429228
- Kontaktowanie:
Obowiązkiem sprzedajacego jest powiadomienie WK o zbyciu pojazdu.
tak somo powinno isć sie do ubezpieczalni.
tak somo powinno isć sie do ubezpieczalni.
!!! Yamaha XTZ 750 Super Tenere !!!
- Jarek_kam
- Kontaktowanie:
Shoei ma racje.
W ciągu 30 dni musisz powiadomić urząd o zbyciu pojazdu.
W ciągu 30 dni musisz powiadomić urząd o zbyciu pojazdu.
- Mateusz WSK
- GG: 514342
- Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
- Kontaktowanie:
mam dylemat.
chcę jeszcze zapytać o taką rzecz:
gdy wyrejestrowuje się moto to zabierają tablice rejestracyjną.
skoro mam przy motorze tą blache to chyba nie jest wyrejestrowana ?
tak wiem, mogę podejść do WK.ojciec ma pogadać tam własnie o tym, lecz praca i nie ma czasu, więc gdy będzie miał czas to odwiedzi WK bo ciągle mu o tym przypominam.chcę się prędzej uspokoić z tym bo ciągle sie tym zamartwiam i nie daje mi to spokoju.
proszę o podpowiedzi.
pozdr.
chcę jeszcze zapytać o taką rzecz:
gdy wyrejestrowuje się moto to zabierają tablice rejestracyjną.
skoro mam przy motorze tą blache to chyba nie jest wyrejestrowana ?
tak wiem, mogę podejść do WK.ojciec ma pogadać tam własnie o tym, lecz praca i nie ma czasu, więc gdy będzie miał czas to odwiedzi WK bo ciągle mu o tym przypominam.chcę się prędzej uspokoić z tym bo ciągle sie tym zamartwiam i nie daje mi to spokoju.
proszę o podpowiedzi.
pozdr.
- Wężu
- Kontaktowanie:
Nie zawsze zabierają tablicę. Moja CZ jest wyrejestrowana i mam tablicę.
Jeżdżę motocyklem WSK 
Ekipa Południe®

Ekipa Południe®
- @ndi.pl
- Moje maszyny: Nieobecny
Ja też mam tablice ale dali taki papier że został wyrejestrowany itd i dowd uciety
Początkujący motórzysta .... 

- Mateusz WSK
- Kontaktowanie:
aha...
jeszcze jedno, czy jeżeli dajmy na to jest wyrejestrowana, nie mam dowodu a mam umowe z 1 właścicielem ( który nie wie gdzie jest dowód, być moze zgubił ) to tylko na zabytek można rejestrować ? na białą blache nie da rady ?
ojciec mówił że jeżeli jest zarejestrowana to dostane jakiś papier ściągnięty z WK gdzie jest zarejestrowana i będe mógł zarejestrowac.
z umową tylko i wyłącznie na zabytek ?

jeszcze jedno, czy jeżeli dajmy na to jest wyrejestrowana, nie mam dowodu a mam umowe z 1 właścicielem ( który nie wie gdzie jest dowód, być moze zgubił ) to tylko na zabytek można rejestrować ? na białą blache nie da rady ?
ojciec mówił że jeżeli jest zarejestrowana to dostane jakiś papier ściągnięty z WK gdzie jest zarejestrowana i będe mógł zarejestrowac.
z umową tylko i wyłącznie na zabytek ?

- Gaceczkos
- Kontaktowanie:
Jeśli pierwszy właściciel zgubił dowód rejestracyjny, spróbuj namówić go, aby udął sie do WK w celu uzyskania zaświadczenia (koszt o ile dobrze pamietam 16 zł), że dany pojazd figuruje w ewidencji Wydziału Komunikacji. Jest to dokument, który w trakcie rejestrowania zastępuje dowód rejestracyjny. W ten sposób zarejestrowałem jedną ze swoich wuesek, nie było żadnych problemów.
WSK - Wrócisz Szybciej Koleją
- Mateusz WSK
- Kontaktowanie:
właśnie dokładnie nie wiem czy tamten były właściciel zgubił dowód, czy moze ma gdzieś a nie chce mu sie poszukać poprostu.
gośc jest śmieszny.gość od którego kupiłem proponował spisanie umowy, ale gdy przedzwonił do tego 1 właściciela to okazało sie że chce za pisanie umowy kase
trzeba nie mieć wstydu żeby za kilka podpisów w takiej sprawie chciec zedrzeć z kogoś.
niestety ten gośc ma dwa sklepy jakies i nie ma czasu i zapewne nie chce mu sie jeździć po WK.bo były też takie zamiary moje i gościa co kupiłem od niego no ale tamten gośc jest dziwny.w dodatku za jazde do WK też chciał kase.to sie zdaje dziwne wszystko, ale tak jest niestety
mam nadzieje że nie jest wyrejestrowana i uda mi sie zarejestrowac.jak nie to załamka...
karta z wszystkimi danymi w WK już jest, mam sie dowiedzieć niedługo jaka jest sytuacja.
pozdr. i dzięki za pomoc
gośc jest śmieszny.gość od którego kupiłem proponował spisanie umowy, ale gdy przedzwonił do tego 1 właściciela to okazało sie że chce za pisanie umowy kase

trzeba nie mieć wstydu żeby za kilka podpisów w takiej sprawie chciec zedrzeć z kogoś.
niestety ten gośc ma dwa sklepy jakies i nie ma czasu i zapewne nie chce mu sie jeździć po WK.bo były też takie zamiary moje i gościa co kupiłem od niego no ale tamten gośc jest dziwny.w dodatku za jazde do WK też chciał kase.to sie zdaje dziwne wszystko, ale tak jest niestety

mam nadzieje że nie jest wyrejestrowana i uda mi sie zarejestrowac.jak nie to załamka...
karta z wszystkimi danymi w WK już jest, mam sie dowiedzieć niedługo jaka jest sytuacja.
pozdr. i dzięki za pomoc

- Tukan
- Moje maszyny: .....
- Kontaktowanie:
No dobra, a co jeśli sytuacja wygląda np. tak:
1. Kupiłem za 100zł Wsk 125 bez papierów, jedynie tablica jest.
2. Motocykl został już dawno wyrejestrowany.
3. Chce to zarejestrować na zabytek "w świetle nowej ustawy".
No i co teraz? Przecież chyba potrzebna jest jakaś umowa kupna-sprzedażny, bez niej nie został bym przypadkiem posądzony o kradzież? Dobrze by było jak by ktoś opisał jak to wygląda ta "ustawa o rejestracji pojazdów zabytkowych bez dowodu rej" jeśli np. motocykl jest kupiony od sąsiada, który już go dawno wyrejestrował.
Tylko błagam, proszę bez idiotycznych odpowiedzi typu: "kup wske szrot z papierem, przebijaj numery albo szukaj ramy z papierami"
1. Kupiłem za 100zł Wsk 125 bez papierów, jedynie tablica jest.
2. Motocykl został już dawno wyrejestrowany.
3. Chce to zarejestrować na zabytek "w świetle nowej ustawy".
No i co teraz? Przecież chyba potrzebna jest jakaś umowa kupna-sprzedażny, bez niej nie został bym przypadkiem posądzony o kradzież? Dobrze by było jak by ktoś opisał jak to wygląda ta "ustawa o rejestracji pojazdów zabytkowych bez dowodu rej" jeśli np. motocykl jest kupiony od sąsiada, który już go dawno wyrejestrował.

Tylko błagam, proszę bez idiotycznych odpowiedzi typu: "kup wske szrot z papierem, przebijaj numery albo szukaj ramy z papierami"
- Maniekk
- GG: 2028919
- Kontaktowanie:
Bez aktu własności nic nie zrobisz. Możesz zapytać w WK czy zamiast aktu własności możesz napisać oświadczenie pod groźbą odpowiedzialności karnej ale to oświadczenie bardziej jest uznawane gdybys zastępował nim dowód rejestracyjny. Zależy od ich łaski jak sie zgodzą to nie ma problemu a jak nie to musisz spisać umowe k/s z tymże sąsiadem. Dodam że od daty na umowie k/s masz miesiąc na zarejestrowanie pojazdu.
P.S - nie lepszy unikat od zabytku?
P.S - nie lepszy unikat od zabytku?
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE
- Tukan
- Kontaktowanie:
Unikat, zabytek byle co. Ważne żeby można było zarejestrować. A jeśli chodzi o umowę k/s lub jakieś inne oświadczenia to wydaje mi się, że motocykl po wyrejestrowaniu w świetle prawa to tylko kawałek metalu, który powinien być dawno w hucie. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę i jeśli możne to niech odpowie na moje pytania w poście wyżej. 

- Maniekk
- Kontaktowanie:
Widze, że sam nie wiesz czego chcesz.Tkn pisze:Unikat, zabytek byle co.
Mylisz się, pojazd wyrejestrowany na stałe lub czasowo podlega powtórnej rejestracji jak jest to zawarte w Art. 79. punkt 3.Tkn pisze:motocykl po wyrejestrowaniu w świetle prawa to tylko kawałek metalu, który powinien być dawno w hucie
Art. 79. 1. (61) Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:
.............................
4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
1) odzyskanego po kradzieży;
2) zabytkowego;
3) mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;
4) ciągnika i przyczepy rolniczej.
Ponadto:
Będąc właścicielem pojazdu zabytkowego wszelkie naprawy musisz dokumentować u Konserwatora Zabytków, nie wolno ci zbyć pojazdu ani wyjechać nim za granicę. Do przystąpienia do rejestracji na zabytek pojazd musi mieć 25lat i od 15 lat nie być produkowanym. Pojazd unikatowy jest zwolniony z dokumentowania napraw, możesz nim wyjechać gdzie chcesz, i możesz go sprzedać, nie potrzebujesz mieć na niego 25lat, ale musi mieć 15lat od ukończenia produkcji. Na oba pojazdy przysługuje ci ubezpiecznie OC kwartalne, czyli wykupujesz sobie na lato i jeździsz a potem wiesia zimuje. Pojazdy te różnią się też kolorem tablic, zabytki-żółte, natomiast unikaty-białe. Warto też zaznaczyć, że rejestracja na zabytek jest dużo droższa a nie przynosi szczególnych korzyści oprócz szpanerskiej żółtej blachy.
Podsumowując do rejestracji będziesz potrzebował umowy k/s lub jakiegoś aktu darowizny, dowodu rejestracyjnego(lub jak nie masz to dostaniesz za to takie małe oświadczenie o którym już Ci wspominałem), opini rzeczoznawcy 150-300zł, oraz ważnego badania technicznego. Gdy te wszystkie rzeczy załatwisz w WK dostaniesz jeszcze Wniosek o rejestrację który wypełnia się 5 minut.
Blacha w łape dowód w kieszeń i jeździsz.
- Tukan
- Kontaktowanie:
Ok, wielkie dzięki, wreszcie ktoś wyjaśnił co i jak. Aha, z co jeśli pojazd został wyrejestrowany po 97r.? Gdzieś pisało, że już nie ma wtedy możliwości rejestracji, czy to może jakiś mit?
- Maniekk
- Kontaktowanie:
Zarejestrować można wszystko co wyrejestrowane ale nic co zezłomowane. Jak tylko wyrejestrowany po 97r to bez przypału.
Pozdro
Pozdro
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
Maniekk pisze:
Podsumowując do rejestracji będziesz potrzebował umowy k/s lub jakiegoś aktu darowizny, dowodu rejestracyjnego(lub jak nie masz to dostaniesz za to takie małe oświadczenie o którym już Ci wspominałem), opini rzeczoznawcy 150-300zł, oraz ważnego badania technicznego. Gdy te wszystkie rzeczy załatwisz w WK dostaniesz jeszcze Wniosek o rejestrację który wypełnia się 5 minut.
Blacha w łape dowód w kieszeń i jeździsz.
Czy ktoś mi może powiedzieć ile razy już tłumaczyłem nową ustawę? Maniek bardzo dokładnie wyjaśnił !
UWAGA !!! W pierwowzorze nie było potrzeba dosłownie NIC - warunkiem było złożenie owego oświadczenia o własności pojazdu, które zastępowało i umowę k/s i dowód. Niestety ostatecznie zmieniono tą wersję i UMOWA K/S NADAL JEST POTRZEBNA! Jedynie dowód można zastąpić oświadczeniem. Każdy myślący powinien teraz sam wywnioskować - jak motocykl jest od dawien dawna wyrejestrowany i nie ma go w ewidencji, umowę można spisać z osobą od której kupujemy maszynę. Gorzej jeśli w systemie sprawdzają kto był ostatnim właścicielem, a osoba z którą spisujesz umowę nim nie jest. Z drugiej strony - kto Ci będzie szukał wsk ....
UWAGA - jeszcze raz ktoś się zapyta o tą ustawę to zabije - jest taka opcja na forum "szukaj".
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... #rozdzial2" target="_blank" target="_blank" target="_blank <- art. 72 par. 2b
I jeszcze jedna ważna rzecz - nie wiem czy mam aktualny tekst ustawy "Prawo o ruchu drogowym" ale jeśli tak to uwaga - skreślone zostały stare zapisy ustawy o pojeździe zabytkowym. Czasowo był wprowadzony przepis, że pojazd który ma powyżej 40lat jest z automatu pojazdem zabytkowym. Teraz art. 39 wymienia jedynie, że pojazd zabytkowy jest definiowany przez odrębne przepisy - CZYTAJ NIE MA W OBECNEJ USTAWIE określonego czym jest pojazd zabytkowy = potrzebujesz papier od rzeczoznawcy + wypis do rejestru.
(czcionkę zwiększyłem)
- ŻbiKu
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
Proponuję żebyś Stary pogrubił czcionkę w całym swoim poście, może dotrze do wszystkich jego wartość merytoryczna