Odpowiedz
Awatar użytkownika
Tukan
Moje maszyny: .....
Kontaktowanie:

Re: Rejestracja

Post autor: Tukan » 2009-03-05, 14:20

To może opiszę na przykładzie...

1. Mam Kosa, którym jeździł mój ojciec, motocykl ma tylko tablice rejestracyjną i kompletnie wytartą tabliczkę (można odczytać jedynie rok prod.)

2. Ojciec nie jest pewien czy motocykl był na niego przerejestrowany (przed ojcem miała go inna osoba) oraz czy ojciec go wyrejestrowywał przed odstawieniem go garażu na ok. 15 lat. (prawdopodobnie papiery gdzieś są).

3. Jeśli by się okazało, że nie ma papierów to idę do znajomego policjanta i pytam czy mógł by mi sprawdzić właściciela pojazdu o takim a takim nr. rej. (Pierwsze pytanie, czy policja lub inny organ trzyma takie informacje po tylu latach?)

4. Jeśli motocykl był zarejestrowany na mojego ojca a następnie przez niego wyrejestrowany to sprawa jest prosta.

5. Załóżmy jednak, że od policjanta dowiedziałem się, iż poprzednim właścicielem nie jest mój ojciec lecz osoba, która miała motocykl wcześniej a ojciec kupił go bez papierów czyli po prostu wyrejestrowanego.

6. Jadę do tej osoby i spisuję umowę k/s.

7. Idę do WK z umową k/s i mówię, że chciał bym zarejestrować motocykl na unikat oraz proszę o wydanie oświadczenia, o którym wspominałeś.

8. Na podstawie umowy k/s oraz powyższego oświadczenia wyrabiam opinię rzeczoznawcy. (Drugie pytanie, jak wygląda sprawa tabliczki, o której pisałem wyżej?)

9. Przegląd techniczny na podstawie powyższych trzech dokumentów.

10. Z umową k/s, oświadczeniem zastępującym dowód rej., opinią rzeczoznawcy oraz badaniem technicznym idę do WK i na podstawie tych papierów składam wniosek o rejestrację na unikat.

Jeśli coś pomieszałem to proszę mnie poprawić.

Awatar użytkownika
Maniekk
GG: 2028919
Kontaktowanie:

Post autor: Maniekk » 2009-03-05, 16:23

Tkn pisze:Pierwsze pytanie, czy policja lub inny organ trzyma takie informacje po tylu latach?
Zapytaj znajomego policjanta.
Tkn pisze:Drugie pytanie, jak wygląda sprawa tabliczki, o której pisałem wyżej?
Najlepiej nic nie ruszaj. Najwyżej jak ci szanowny Pan nie da przeglądu za to (w co szczerze wątpię) kup tabliczkę ze skutera-dębicy numerator 4mm , przebij i zanituj. Możesz też zrobić to w pełni zgodności z prawem, a mianowicie z "oblanym" badaniem technicznym iść do urzędu miasta poprosić o pozwolenie na wyrób nowej tabliczki, potem z nową tabliczką jedziesz na stacje diagnostyczną tam gdzie przeglądu ci nie dali. wybijają numerki przynitują, płacisz należność za tę usługę, wracasz do urzędu miasta ze wszystkim kwitami które otrzymujesz i koniec sprawy. Znam to jedynie z grubsza. Wiem natomiast, że ta operacja jest dość kosztowna i żmudna.
Tkn pisze:Z umową k/s, oświadczeniem zastępującym dowód rej., opinią rzeczoznawcy oraz badaniem technicznym idę do WK i na podstawie tych papierów składam wniosek o rejestrację na unikat.
TAK.

Zastanawia mnie dlaczego nie korzystasz z internetu, każde zapytanie kierujesz tutaj, kiedy spokojnie można to znaleźć w internecie. Tak samo dzienniki ustaw, które zawierają potrzebne Ci informacje. Nie zgrzeszyłbyś gdybyś poszedł do WK i pogadał. To też są ludzie mogę cie zapewnić i można zapytać, porozmawiać, upewnić się.. mimo wszystko życzę Ci powodzenia.

Pozdro
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Awatar użytkownika
Stary
GG: 3029753
Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
Kontaktowanie:

Post autor: Stary » 2009-03-05, 17:46

AMEN!

p.s. co do tabliczki to wybij sam. Tabliczka 10zł, dobre numeratory 40zł, a przydadzą się na lata.

Awatar użytkownika
Tukan
Moje maszyny: .....
Kontaktowanie:

Post autor: Tukan » 2009-03-05, 19:57

Pisze tutaj bo mam nadzieję, że następne osoby będą miały łatwiej, nie trzeba będzie latać po różnych stronach. Co do tabliczki to właśnie myślałem nad wybiciem nowej, ale co jeśli trafie na jakiegoś upierdliwego rzeczoznawce? Mógł by przez taki drobiazg nie wydać opinii? Z drugiej jednak strony szkoda płacić więcej kasy za wyrabianie nowej na stacji diagnostycznej, która nie wiadomo nawet jak wygląda. A i jeszcze jedno, jeśli okaże się, że przed wyrejestrowaniem właścicielem był mój ojciec to potrzeby jest jakiś dokument potwierdzający, iż moto rzeczywiście do niego należy?

Przepraszam za tę mnogość pytań, ale na pewno skorzystają też na tym inni czytający ten temat znajdujący się w podobnej sytuacji ze swoim motocyklem. :x

Awatar użytkownika
Maniekk
GG: 2028919
Kontaktowanie:

Post autor: Maniekk » 2009-03-05, 21:25

Tkn pisze:Co do tabliczki to właśnie myślałem nad wybiciem nowej, ale co jeśli trafie na jakiegoś upierdliwego rzeczoznawce?
Bez problemu będzie. Wyda opinie, sprawdza jedynie numerki na ramie i na silniku czy nie przebijane były.
Tkn pisze:Z drugiej jednak strony szkoda płacić więcej kasy za wyrabianie nowej na stacji diagnostycznej, która nie wiadomo nawet jak wygląda.
Dałbyś im tą ze skutera-dębicy. Nie mieliby o to żalu.
Tkn pisze:A i jeszcze jedno, jeśli okaże się, że przed wyrejestrowaniem właścicielem był mój ojciec to potrzeby jest jakiś dokument potwierdzający, iż moto rzeczywiście do niego należy?
Nie będzie potrzebne. Co twoje to twoje, jeżeli będzie rejestrowana w tym samym wydziale co było zarejestrowana wcześniej to możliwe że nawet ją mają w rejestrze. Jak nie to weź im tablice. Jeżeli WSK będzie na ciebie rejestrowana to spisz z nim akt darowizny, wtedy prawnie będzie twoja. Najpewniej będzie jak sam dowiesz się w WK bo ludzie są różni. Wiem z doświadczenia że niektóre wydziały nawet nie wiedzą że istnieją unikaty , sądzą że są tylko zabytki.

Pozdro
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Awatar użytkownika
sismon
GG: 1514345
Kontaktowanie:

Post autor: sismon » 2009-03-08, 13:16

Przeczytałem cały ten temat i mam jeszcze kilka pytań.

po pierwsze czy rejstrując wsk wyrejstrowana przed 97 r z ucietym dowodem wystarczy tylko dowód uciety i umowa? bo słyszałem ze wymagane jest jeszcze zaświadczenie o wyrejstrowaniu które to dostawało się gdy się wyrejstrowywało motocykl

po drugie czy ktos kombinował z tym prawem zasiedzenia? jakie dokumenty są potrzebne zeby uzyskac takie zaisedzenie?

Awatar użytkownika
175mirek
GG: 1103489
Kontaktowanie:

Post autor: 175mirek » 2009-03-08, 14:46

Więc tak przeczytałem to wszystko i mi sie pomieszało jedni mówią tak drudzy inaczej i juz nie wiem o co chodzi więc tak:
1)mam wsk 175 bez ŻADNEGO papierka na nią kompletnie NIC...
2)Maniekk powiedział mi że moge sporządzić umowe z sąsiadem i nie pisać daty zawarcia umowy i wpisać w tej umowie nr ramy mojego moto i na podstawie tej umowy zacząc przygode z rejestracją...
3)dzwoniłem do kolegi i ma dowód rejestracyjny do wsk 175 czy on sie na coś przyda?
4)czy organy prawne będą jakoś dochodzić kto jest włascicielem motocykla?
Prosił bym o wyjaśnienie jasne i dokładne co po kolei musze robić.
Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...

Awatar użytkownika
soltys_16
GG: 1961551
Kontaktowanie:

Post autor: soltys_16 » 2009-03-08, 15:10

Co do tego rzeczoznawcy...Jeśli motocykl był zarejestrowany na Twojego ojca, lub tam kogoś innego i był wyrejestrowany przed 97 r. to idziesz do WK po Zaświadczenie, że mają taki pojazd w bazie i rzeczywiście pochodzi od tego i tego właściciela jest legalny itp. - takie zaświadczenie wydadzą jedynie dla osoby na którą pojazd był ostatnio zarejestrowany. Gdy masz taki papier to nie potrzeba Ci żadnego rzeczoznawcy po prostu robisz rozszerzony przegląd techniczny (bajka) tak jakbyś rejestrował go poraz pierwszy w kraju - koszt ~100 zł. Wiem bo mam taki papier przed sobą, dziadek wziął go z WK i pani wszystko to napisała i wyjaśniła, mógł to od razu załatwić, ale nie potrzeba mi na razie opłacać OC :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
sismon
GG: 1514345
Kontaktowanie:

Post autor: sismon » 2009-03-09, 17:44

Wiem bo mam taki papier przed sobą, dziadek wziął go z WK i pani wszystko to napisała i wyjaśniła
A czy ty mając umowę z dziadkiem nie mógłbys wziąść tego zaświadczenia? Bo wiesz fajnie ze ty kupiłes moto od dziadka ale jak ja np mam moto wyrejstrowane przed 97 i spisąłem z właścicielem umowe i było to 5 lat temu a nie mam tego kwitka i nawet nie wiem czy ten właściciel teraz żyje to co znaczy ze już nie mogę zarejstrować wski?

Awatar użytkownika
Mateusz WSK
GG: 514342
Moje maszyny: 175 Kobuz 82r, B3 78r, Pannonia TLF 250 61r.
Kontaktowanie:

Post autor: Mateusz WSK » 2009-04-05, 14:18

mam zamiar kupić papiery zarejestrowane, Brat zapodał w linku w temacie co załozyłem w dziale sprzedam.jestem już z gościem po słowie.
mam pytanie, czy mozna coś zrobić ze ta rama zarejestrowana została uszkodzona i wymieniłem na swoją ? nie chce mi sie wszystkiego rozbierać i przekładać no i chciałbym żeby była ta rama bo jakoś tak głupio na innej ramie :P.czy w dowodzie jest nr silnika ? to chyba nic nie ma do rzeczy ?
proszę szybko o odp, jutro mam wpłacić pieniądze, za 300zł mi spuści ale bez ramy, mam brać rame też ? dodaje książke gwarancyjną itd co ma do niej.
prosze o pomoc.
pozdr.

Awatar użytkownika
soltys_16
Kontaktowanie:

Post autor: soltys_16 » 2009-04-05, 14:57

Oczywiście, że bierz rame, wiadomo co z nią potem zrobi? Poza tym najlepszym rozwiązaniem będzie przełożenie wszystkiego na tą co kupiłeś...

Do Sismon:
Odebrać takie zaświadczenie może chyba tylko właściciel. Możesz zawsze spróbować iść z umową do WK i powiedzieć jaka sprawa, że był tu zarejestrowany itd.

Awatar użytkownika
piotrek7533
GG: 8916094
Moje maszyny: WSK M06B3 125 1981r
MZ ETZ 250 1983r
Polonez Caro 1.4GLI
Kontaktowanie:

Post autor: piotrek7533 » 2009-04-05, 15:56

Bierz rame i nie kombinuj bo mogą być cuda na kiju później.

Ardzik
GG: 12278948
Kontaktowanie:

Post autor: Ardzik » 2009-04-08, 16:57

To pytanie pewnie padło już kilka razy, ale ja zapytam jeszcze raz .Mój brat kupił Jawe TS 350 spisał z gościem umowę dostał dowód . Jezdził nią ale nie rejestrował na siebie motor cały czas jest na tamtego gościa . Chcę teraz rarejestrować ten motor na siebie . Muszę pisać nową umowę z tym gościem ?
Artur

Awatar użytkownika
redbestja
GG: 12493507
Kontaktowanie:

Post autor: redbestja » 2009-04-08, 21:57

Umowa jest ważna( może nie ważna ale trzeba do 30 dni zarejestrować) 30 dni ale większość urzędów nie robi problemów. Zależy od urzędu ale ja bym nie pisał. Jak motor kosztował ponad 1000 PLN to musi być opłacony podatek do 14 dni.

Ardzik
GG: 12278948
Kontaktowanie:

Post autor: Ardzik » 2009-04-09, 20:25

Umowa jast na brata a ja chciałem motor na siebie zarejestrować .
Artur

Awatar użytkownika
Stary
GG: 3029753
Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
Kontaktowanie:

Post autor: Stary » 2009-04-09, 23:37

To spisz z nim ... albo on niech przerejestruje, a potem Ty weź na siebie jak już będzie ok.

Awatar użytkownika
RaPi
GG: 0
Moje maszyny: ze Świdnika
Kontaktowanie:

Post autor: RaPi » 2009-04-27, 22:23

Ja mam problem, mianowicie moj kos jest z 85 i wydział komunikacji odmowił mi zarejestowanania. Powołali się na przepis:

Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
...
3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego
za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii
motoryzacji;

Mam opinie rzeczoznawcy ze pojazd jest unikatowy ale ma 24 lata i kazali mi przyjsc w styczniu. czy ktos wie co robic?

Awatar użytkownika
soltys_16
Kontaktowanie:

Post autor: soltys_16 » 2009-04-27, 22:25

A w którym roku został wyrejestrowany ?

Awatar użytkownika
RaPi
GG: 0
Moje maszyny: ze Świdnika
Kontaktowanie:

Post autor: RaPi » 2009-04-27, 22:36

w 96 ale według urzędników w lublinie to nie ma żadnego znaczenia, macie jakąś podstawę prawna?
Ogolnie to byłem u szefa wydziału komunikacji w lublinie i zrobiłem awanture i też nic to nie dało.

Art 79 obowązującej ostawy (Prawo o ruchu drogowym):

4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
1) odzyskanego po kradzieży;
2) zabytkowego;
3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego
za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii
motoryzacji;

4) ciągnika i przyczepy rolniczej.

Awatar użytkownika
wueskajarka
GG: 5298596
Kontaktowanie:

Post autor: wueskajarka » 2009-04-28, 07:48

Wg mnie pojazd wyrejestrowany przed 1997 rokiem (czyli przed wejściem art. 79 ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym) poprostu jej nie podlega (prawo chyba nie działa wstecz ?) więc chyba powinni Ci zarejestrować. Ktoś kto wyrejestrował pojazd nie wiedząc, że za rok już nie będzie mógł ponownie go zarejestrować byłby poszkodowany.

http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec ... i-aut.html
Nie chcę kotka, nie chcę pieska - radość sprawi mi ... WUESKA !!

Odpowiedz