Zmierzyłem dzisiaj obwód koła i policzyłem że przy obrotach mocy maksymalnej czyli 6600obr/min WSK 175 powinna jechać z prędkością 115km/h z zębatkami 14:41 oraz 123km/h z zębatkami 15:41.
Oczywiście to nie rozwiązuje sprawy. Po pierwsze ogumienie znacznie odkształca się w trakcie jazdy. Znaczenie ma także ciśnienie pompowania. Nie znane są opory toczenia, powietrza itp. Ogólnie nie jest powiedziane że uda się na 4 biegu rozkręcić motocykl do obrotów mocy maksymalnej. Moc oporów może przekroczyć moc napędową. A może także się zdarzyć ze moc silnika przy obrotach wyższych niż 6600/min wciąż będzie przewyższać moc oporów ruchu czyli prędkość maksymalna byłaby jeszcze wyższa.
Obwód zmierzyłem na przednim kole. Opona Mitas zdaje się 90/90. Wyszło 1,99m.
Nie wiem czy nie pomyliłem się przy przełożeniu pierwotnym. Mała zębatka ma 15 zębów a duża 35. Jeśli jest inaczej to poprawcie. Bieg czwarty jest bezpośredni czyli i=1,0. Nic więcej nie potrzeba.
Pozostaje jeszcze kwestia wskazań prędkościomierza. Ostatnim razem porównywałem wskazania mojej wueski z samochodem i przy 80km/h z grubsza się zgadzało. Trzebaby przeprowadzić dokładniejszą próbę.
Piszcie co wiecie. Skoro producent deklarował 105km/h to chociaż tyle powinno się udać