czy umowa musi byc rejestrowana w urzedzie skarbowym?
- Weros
- GG: 0
- Kontaktowanie:
czy umowa musi byc rejestrowana w urzedzie skarbowym?
Mam pytanie odnośnie Wizyt w urzędzie skarbowym. mam motocykl zarejestrowany. Chce go sprzedać i tu zaczynają sie schody. koleś od którego go kupiłem nie przerejestrował na siebie tylko stoi jeszcze na poprzedniego właściciela oczywiście mam umowy wszystkie tylko nie wiem jak to jest z tym podatkiem bo on go pewnie nie zapłacił, ja tez nie i czy przyszły właściciel bez takich kwitków ze skarbówki będzie mógł go bezproblemowo na siebie zarejestrować po opłaceniu tej składki czekam na szybkie i pewne odpowiedzi.
- soltys_16
- GG: 1961551
- Kontaktowanie:
Re: czy umowa musi byc rejestrowana w urzedzie skarbowym?
Wpisz w umowe mniej niz 1000 zł i do skarbówki nie ma po co iść. OC oplacane na bierzaco ??
- Weros
- Kontaktowanie:
no nie wlasnie oc nie ma od kwoty w umowach to 350 i 500pln
- soltys_16
- Kontaktowanie:
Czyli ten na którego obecnie zarejestrowany jest motocykl będzie musiał opłacić zaległe składki.
EDIT: Plus odsetki of course. Jeśli pojazd jest tańszy niż 1000 zl nie trzeba zgłaszać tego w urzedzie. Do zarejestrowania potrzebne są dowód z tablicą, umowa k/s oc i wazny przegląd.
EDIT: Plus odsetki of course. Jeśli pojazd jest tańszy niż 1000 zl nie trzeba zgłaszać tego w urzedzie. Do zarejestrowania potrzebne są dowód z tablicą, umowa k/s oc i wazny przegląd.
- Weros
- Kontaktowanie:
to pewne?
czy przyszły wlasciciel nie moze tego
czy przyszły wlasciciel nie moze tego
Ostatnio zmieniony 2009-10-18, 21:52 przez Weros, łącznie zmieniany 1 raz.
- soltys_16
- Kontaktowanie:
No raczej tak, OC musi być opłacone prędzej czy później.
- Weros
- Kontaktowanie:
czy nie moze przyszły wlasciciel tego wykupic bo cos mi sie kojarzy ze nawet ten watek byl poruszany na forum
- soltys_16
- Kontaktowanie:
Dokładnie tego nie wiem. Przyszły właściciel opłaci chyba składki od daty podpisania umowy. Stary właściciel bedzie musiał opłacić zaległe składki do daty podpisania umowy.
- 1angel
- GG: 10200026
- Moje maszyny: Kilka legend PRLu
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem opłacić to będzie musiał sąsiad kupca tego motocykla . Ale dokładnie tego nie wiem , chyba opłaci albo nie jak nie będzie chciał ...
no stop signs, speed limit, nobody’s gonna slow me down
- Weros
- Kontaktowanie:
Czekam na poważne wypowiedzi
jeszcze jedno moje pytanie czy ja będę musiał płacić zaległe oc? motocykl kupiłem 10 miesięcy temu nie ma mnie w dowodzie tylko jak pisałem od osoby z dowodu jestem trzecim właścicielem licząc go.
????????????????????

????????????????????
- KoSzU
- GG: 8813802
- Kontaktowanie:
Zaległe OC oczywiście jeśli się dochrapią będzie musiał zapłacić właściciel z dowodu jeśli oczywiście przy sprzedaży pojazd nie miał OC i to tylko wyłącznie za 1 rok ponieważ OC automatycznie przedłuża się tylko na 12 miesięcy. Drugi właściciel będzie musiał oczywiście gdy odpowiednie służby się dowiedzą zapłacić karę za brak OC w czasie gdy pojazd widniał w umowach na niego. A ty tak samo jak drugi właściciel dostaniesz karę jeśli odpowiednie służby dowiedzą się. Przyszły właściciel nic nie będzie musiał płacić ubezpiecza pojazd od daty spisania umowy i rejestruje normalnie. Powtarzam że te kary i zaległe OC mogą przyjść do zapłaty w każdej chwili bądź w ogóle wszystko się okaże w praniu...
Pozdro mam nadzieję ze już wszystko wiesz![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdro mam nadzieję ze już wszystko wiesz
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- GG: 9296900
- Moje maszyny: FSM 126 BIS '89
- Kontaktowanie:
Zaległe OC to problem poprzedniego właściciela nawet jeśli sprzedał motor to za zaległe OC i tak będzie go ścigał ubezpieczyciel, Krótko mówiąc zaległe OC cię nie dotyczy.
Przy rejestracji zawierasz nową umowę OC i zawozisz moto na przegląd.
Jeżeli wartość pojazdu określonego w umowie nie przekracza 1000zł to skarbówka nie ma nic do gadania.
Amen
Przy rejestracji zawierasz nową umowę OC i zawozisz moto na przegląd.
Jeżeli wartość pojazdu określonego w umowie nie przekracza 1000zł to skarbówka nie ma nic do gadania.
Amen
- Weros
- Kontaktowanie:
Czekam na dalsze wypowiedzi bo te dwie z góry to się wykluczają
i kto ma racje?:P
Dla jasności
właściciel MZ na którego stoi dowód miał ją od 27.06,05 (przynajmniej taka jest data pierwszej rejestracji dokładnie nie wiem czy od tej pory ale tak sądzę
) do 04,09,2006
właściciel nr2
04,09,2008 do 12,02,2009
no i właściciel 3 czyli ja '
od 15,02,09
mogę dostać kare? możne lepiej zapłacić zaległe oc? czy tak się da zapłacić zaległe?
proszę o jakies konkretne wiadomości bo za motocyklem sie ogląda dużo osób a ja nie wiem czy sprzedać bo jak mają mi wjebać duzą kare to wole na części puścić

Dla jasności
właściciel MZ na którego stoi dowód miał ją od 27.06,05 (przynajmniej taka jest data pierwszej rejestracji dokładnie nie wiem czy od tej pory ale tak sądzę

właściciel nr2
04,09,2008 do 12,02,2009
no i właściciel 3 czyli ja '
od 15,02,09
mogę dostać kare? możne lepiej zapłacić zaległe oc? czy tak się da zapłacić zaległe?
proszę o jakies konkretne wiadomości bo za motocyklem sie ogląda dużo osób a ja nie wiem czy sprzedać bo jak mają mi wjebać duzą kare to wole na części puścić
- 1angel
- GG: 10200026
- Moje maszyny: Kilka legend PRLu
- Kontaktowanie:
To może zróbmy ankietę ?
Do puki w odpowiedziach na pytanie będą pisane przypuszczenia nie możesz mieć żadnej pewności , czyli wychodzi na to że temat jest zbędny bo i tak się nic nie dowiesz . A jeżeli byś potrzebował tego na poważnie sam byś znalazł dużo szybciej w internecie odpowiedź popartą jakimś paragrafem . Wcale nie wykluczając że odpowiedź może być na forum w temacie rejestracja który jest obszerny i nie chciało mi się go czytać bo jest mi to aktualnie do niczego nie potrzebne .
Ot taki farmazon co do pisania bezsensownych postów .
Do puki w odpowiedziach na pytanie będą pisane przypuszczenia nie możesz mieć żadnej pewności , czyli wychodzi na to że temat jest zbędny bo i tak się nic nie dowiesz . A jeżeli byś potrzebował tego na poważnie sam byś znalazł dużo szybciej w internecie odpowiedź popartą jakimś paragrafem . Wcale nie wykluczając że odpowiedź może być na forum w temacie rejestracja który jest obszerny i nie chciało mi się go czytać bo jest mi to aktualnie do niczego nie potrzebne .
Ot taki farmazon co do pisania bezsensownych postów .
no stop signs, speed limit, nobody’s gonna slow me down
- wujcio
- Kontaktowanie:
Weros nie możesz poprostu iść do WK i się o to zapytać w okienku? Przecież zapytać zawsze można bez konsekwencji napewno dadzą CI rzetelną informację.
Najlepiej nie wspominaj o sobie jako właścicielu tylko że tak sytuacja wygląda że są trzy umowy i kto ma zapłacić zaległe OC
Najlepiej nie wspominaj o sobie jako właścicielu tylko że tak sytuacja wygląda że są trzy umowy i kto ma zapłacić zaległe OC
- soltys_16
- Kontaktowanie:
Czytajcie posty ze zrozumieniem. Tak jak napisał Koszu i ja. Ten kto spisuje umowe i kupuje motocykl płaci OC właśnie od tego momentu. Od daty podpisania umowy. Wszystko co jest przed tą datą ( na umowie ) płaci poprzedni właściciel.
- KoSzU
- GG: 8813802
- Kontaktowanie:
Tłumacz do słupa a słup jak du..a
Jest Tak jak napisał soltys_16 i ja