Centrowanie Kół

Awatar użytkownika
maykii
GG: 6056769
Moje maszyny: M21W2 74r.
M21W2 83r
M06B3 79r.
Kontaktowanie:

Re: Centrowanie Kół

Post autor: maykii » 2009-12-15, 16:12

No czyli bez problemowo nie pasuje obręcz od pochodnych wersji... Ehh...
(-; Jak to mówią, "Za motórem, panny sznurem". ;-)

Awatar użytkownika
Kamil
GG: 8246388
Moje maszyny: Kilka WSK
Komar
Pony 301
Kontaktowanie:

Post autor: Kamil » 2009-12-15, 16:23

użyć standardowych szprych kiedy w zwykłym kole są duzo dłuższe .. ?? nagwintowac je ?

Awatar użytkownika
wujcio
GG: 0
Kontaktowanie:

Post autor: wujcio » 2009-12-15, 16:24

Brat pisze:Tak, obręcz od kosa jest inna, nie które dziurki ma pochylone w inne strony, jedynym sensownym rozwiązaniem jest tak jak Wujcio i Ja, zapleść rawkę od m21w2 chromowaną na bęben z kosa, przy czym trzeba zastosować standardowy zaplot słoneczko jak w każdym zwykłym kole wski, trzeba wtedy użyć zwykłych standardowych szprych, bo kosowskie są wtedy za krótkie. Dobrą alternatywą jeśli ktoś ma fabryczne kolo od kosa, a ma urwane szprychy, to szprychy od jawy 350, są takie same, wymiarami... sam na początku do koła w kosie zakładałem z jawy.
Co ty pieprzysz za przeproszeniem ;>
ja mam felgę od WSK SPORT z przedniego koła i wszystko się zgrywa,
mam też 2 obręcze od KOS'a i są identyczne porównując ze zwykłymi.
Zaplot mam taki sam jak oryginalnie w KOS'ie
wskkos1981 pisze:użyć standardowych szprych kiedy w zwykłym kole są duzo dłuższe .. ?? nagwintowac je ?
nie można ich nagwintować bo gwint w szprychach jest nagniatany po to aby wzmocnić jego wytrzymałość a poza za miejscem gwintu jest mniejszy wymiar pręta (tam gdzie gwint średnica szprychy jest grubsza o około 0.5 mm)

Tu sa foty mojego koła:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/014 ... 345ff.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/362 ... 518e7.html
Ostatnio zmieniony 2009-12-15, 16:31 przez wujcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maykii
M21W2 83r
M06B3 79r.
Kontaktowanie:

Post autor: maykii » 2009-12-15, 16:29

Oszz Kurczę :P TO ja nie wiem niech może wypowie się parę osób na ten temat i porównamy :D niestety nie mam na stanie dwóch obręczy więc nie porównam...

EDIT:
Po edytowaniu postu wujcia stwierdzam iż nie ma się co ceregielić ;-)
Ostatnio zmieniony 2009-12-15, 16:34 przez maykii, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamil
GG: 8246388
Moje maszyny: Kilka WSK
Komar
Pony 301
Kontaktowanie:

Post autor: Kamil » 2009-12-15, 16:33

Heh :-D no niewiem.. Dajcie mi tylko jakieś słuszne rozwiązanie. Bo zwykłą obręcz mam i to nie jedną bardzo dobrą . a kosowskich brak. :] Przychylam sie do prośby kolegi Majkiiego tak jak wcześniej mówiłem niech napisze kto tak ma zrobione. Czyli obręcz zwykła (nie kosowska, beben od kosa, szprych od kosa. ;) Może dojdziemy do jakiegoś kompromisu :idea:

Awatar użytkownika
wujcio
Kontaktowanie:

Post autor: wujcio » 2009-12-15, 16:33

ja to zaplotłem i nie było żadnego problemu z tym aby nie zgrywały się wyprowadzenia nypli, jeśli się nie zgadzają to jest coś pomylone, nie powiem szprychowanie koła w kosie to była męczarnia najgorsza robota bo szprychy są twarde i ciężko opanować system zaplatania.
Poza ten system jak w zwykłej WSK i w KOSie

Awatar użytkownika
Brat
Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
Kontaktowanie:

Post autor: Brat » 2009-12-15, 17:00

nie wiem jak ty ale chciałem zapleść chromowaną rawkę na bęben z kosa, na oryginalny zaplot kosowski i jak się okazało jest to nie możliwe ! bo dziurki są inaczej pochylone, jedyny zaplot jaki dało się zastosować to taki jak z zwykłym zaplocie słoneczko, przerabiałem to kupę czasu i też się nad tym głowiłem, po porównaniu felg gołym okiem widać że są inne pochylenia otworów.

tutaj podsyłam fotki :

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
maykii
M21W2 83r
M06B3 79r.
Kontaktowanie:

Post autor: maykii » 2009-12-15, 17:24

Nie chce nic mówić ale w tym kółku na nowo zaplecionym szprychy są odwrotnie bemben wsadzone.

Awatar użytkownika
Brat
Kontaktowanie:

Post autor: Brat » 2009-12-15, 17:29

są dobrze, przypatrz się na obu fotkach są wsadzone tak samo.., ale nie da się ich nawet założyć odwrotnie... bo ty pewnie uważasz że w ten wypust (czyt. większy otwór) na szprychę powinna wchodzić główka szprychy, ale tak nie jest , jeśli szprychy się tak założy jak ty myślisz to szprycha która jest główką w wypuście będzie dobrze zaś ta która nie jest w wypuście czyli w tym mniejszym otworze, wtedy ona całkiem odstaje na bok i nie jest osiowa względem rawki i niema opcji żeby to zapleść.
Ostatnio zmieniony 2009-12-15, 17:30 przez Brat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wujcio
Kontaktowanie:

Post autor: wujcio » 2009-12-15, 17:30

dokładnie ja mam odwrotnie czyli moje końcówki szprych te łebki wchodzą w te miejsca gdzie jest takie podfrezowanie, a u Ciebie na odwrót moim zdaniem jest to zaplot pod właśnie inna felge od KOS'a/Perkoza a jak dasz szprych odwrotnie to wtedy pasują pod zwykłą obręcz WSK.
Właśnie sam byłem zdziwiony bo wszystkie koła od kOSA'a były zaplecione jak pokazałeś na fotach... mi to jednak nie pasowało i zaplotłem odwrotnie i się zgodziło z felgą.
Patrzyłem właśnie u siebie na zaplecionym kole i ta różnica pochylenia jest naprawdę minimalna.

Awatar użytkownika
Brat
Kontaktowanie:

Post autor: Brat » 2009-12-15, 17:37

czyli były 2 rodzaje kół od kosa ?? ja zapewniam że miałem taki zaplot oryginalnie zresztą widać na fotce i nic nie było grzebane, dzięki temu ze główka siedzi tak jakby od tyłu pod-frezowania szprychą mogę manipulować w każdą stronę, zaś gdy jest na frezie, to szprycha siedzi za ciasno w niej, i jest ciagle w 1 pozycji , bez opcji manipulacji w zadną stronę (jest sztywna).

Awatar użytkownika
wujcio
Kontaktowanie:

Post autor: wujcio » 2009-12-15, 17:46

ale porównaj sobie piastę ze zwykłego koła i tą od kosa to zobaczysz że powinny te końcówki wejść w otwory tak żeby nie wystawały.
Była jedna piasta do kosa i wszystkie były zaplecione jak Ty masz czyli odwrotnie niż normalnie.
Ja zrobiłem tak jak jest w tylnym kole czyli łebki szprych w otwory w pieście (podfrezowania) , nic się nie blokuje bo jak?

Awatar użytkownika
maykii
M21W2 83r
M06B3 79r.
Kontaktowanie:

Post autor: maykii » 2009-12-15, 18:05

Brat pisze:czyli były 2 rodzaje kół od kosa ?? ja zapewniam że miałem taki zaplot oryginalnie zresztą widać na fotce i nic nie było grzebane, dzięki temu ze główka siedzi tak jakby od tyłu pod-frezowania szprychą mogę manipulować w każdą stronę, zaś gdy jest na frezie, to szprycha siedzi za ciasno w niej, i jest ciagle w 1 pozycji , bez opcji manipulacji w zadną stronę (jest sztywna).

Znaczy owszem jeśli zaplatasz obręcz to owszem dociskając w to frazowanie ładnie stabilizuje się i praktycznie sama nachodzi na otwór tylko, że ja nigdy nie plotłem koła od KOSa ale tak jak zrobiłto wujcio to jest mistrzostwo świata, bo widać, że zaplot jest idealnie taki sam jak w oryginale ;-)

Awatar użytkownika
Brat
Kontaktowanie:

Post autor: Brat » 2009-12-15, 18:10

Ciężko to opisać więc to narysowałem, wiem że nie jest to zbyt dokładne ale cóż.

Obrazek

Zielony- szprycha
Czerwony frez
niebieski- otwór przez który przechodzi szprycha.

A co do koła Wujcia nie mówię że on ma źle, po prostu tak jak on napisał, w Kosie oryginalnie zaplot jest taki jak mam Ja (widać to na fotkach) , i tego chciałem się tego jakoś trzymać, zresztą czy to ma jakąś znaczącą wagę ?? da się tak i da się tak.

Awatar użytkownika
wujcio
Kontaktowanie:

Post autor: wujcio » 2009-12-15, 18:19

no ale popatrz na to racjonalnie, po grzyba robili te podfrezowanie? żeby dawać szprychy odwrotnie? przecież felga w miejscu styku ze szprychą w Twoim przypadku jest zatoczona (na końcu piasty jest faza) tak że daje możliwość swobodnego oparcia się zagięcia szprychy o piastę
Jak mówię ja dałem je odwrotnie i udało mi się zapleść na innej feldze.

Z mojej strony to wszystko jak nie umiecie zapleść koła to już nie mój problem ;].
Jeśli to co mówisz Brat jest prawdą to dlaczego koła WSK z normalną piastą są zaplecione wg tego schematu o którym ja mówię?

Awatar użytkownika
Brat
Kontaktowanie:

Post autor: Brat » 2009-12-15, 18:28

podfrezowanie jest po to żeby nie było nadmiaru materiału który przeszkadzał by szprysze ułożyć się pod kątem względem bębna do rawki, przedstawiłem to na fotce, zresztą jak zaplatałem koło też chciałem zapleść tak jak ty i po prostu się nie dało, szprycha była pod kątem prostym względem bęba, musiał bym ją wtedy wyginać żeby doszła do rawki, a nie o to tu chyba chodzi, po co naprężać niepotrzebnie materiał szprychy ?? zaplotłem tak jak jest oryginalnie, mój zaplot jest oryginalny, twój nie, o co się tu więcej sprzeczać ??

Awatar użytkownika
maykii
M21W2 83r
M06B3 79r.
Kontaktowanie:

Post autor: maykii » 2009-12-15, 18:29

Tylko pozostaje ostatnia kwestia, Brat czy masz oryginalne szprychy KOSowskie ? Wydaje mi się, że troszeczke źle zabrałeś się do sprawy i xle Ci to wyszło i tyle też miałem jakiś czas temu problem kiedy to zaplatałem zwykłą od B3. Ale z perspektywy czasu nauczyłem się i wiem, że to prosta sprawa...
Co do umiejętności zaplatania koła to umiem zapleść i zaplote to Kamilowi bez problemu, bo wprowadziła mnie w błąd wypowiedź Brata, oczywiście nie twierdzę, że kłamie czy coś może itak ma ale patrząc na koło Wujcia od razu rozwiewa wszystkie wątpliwości ;-) Przedewszystkim szprychy są powsadzane tak jak panowie z WSK przykazali ;-) I kolego Brat pamiętaj, że te frezowania też są pod lekkim kątem i nie zawsze tak jak chcesz one podpasują, bo trzea albo przekręcić w drugą stronę albo coś ;-) W każdym bądź razie wszystkie wątpliwości są rozwiane i obręcz do nowego kółka pójdzie w chrom oczywiście obręcz od B3, oryginalne szprychy idą w ocynk i wszystko się zrobi jak należy ;-) Oczywiście przy tym kółku pomagać będe koledze wskkos1981, bo do wakacji coraz bliżej, aśmigać nie będzie z kim ! pozdrawiam ;-)

EDIT:

Moim skromnym zdaniem Brat twój zaplot wygląda na mniej oryginalny przypatrz się na kąt wychodzenia twoich szprych względem oryginału, a o kąt wyjścia szprych u wujcia względem oryginału. A szprychę owszem trzea troszke nagiąć... samo wszystko nie wejdzie isię nie ułoży...

Awatar użytkownika
Brat
Kontaktowanie:

Post autor: Brat » 2009-12-15, 18:55

szprychy mam ze zwykłego koła czyt. zwykły mały bęben, czyli szprychy są te dłuższe, przy tej feldze od m21w2 nie dało się zapleść szprych na typ kosowy bo nie zgrywały się dziurki, i nie rozumiem czemu uważasz że mam źle zaplecione, (chodzi mi o włożenie szprychy we frez) ja nie mam łebka we frezie, tak jest oryginalnie, i to nie mój wymysł, tak koła wychodziły fabrycznie, a dlaczego tak a nie inaczej ?? tego nikt nie wie ! zaplotłem tak bo inaczej się nie dało, nie ma tu żadnej filozofii. Wujcio ma pewnie jakieś cieńsze szprychy, i dlatego dał radę tak zapleść (szprycha w miarę się ułożą z stosunku do rawki) albo po prostu je doginał do rawki.

Awatar użytkownika
wujcio
Kontaktowanie:

Post autor: wujcio » 2009-12-15, 19:17

masz nie oryginalnie i koniec. szprychy muszą być grube i krótkie a nie od zwykłej wueski...
dziwne że mi się udało to zapleść...
nie będę się już kłócił bo nie mam na to czasu..

Awatar użytkownika
maykii
M21W2 83r
M06B3 79r.
Kontaktowanie:

Post autor: maykii » 2009-12-15, 19:20

Dobra robimy z kolegą tak jak zrobił wujcio i tak jak wychodzi po moim rozumowaniu... Jak już zaplote koło to chętnie się tym pochwale...

Odpowiedz