Obrotomierz WSK 175 by GRACJAN - w stylu RETRO

Modyfikacje oraz poprawa sprawności motocykla. Forum NIE popiera modyfikacji motocykli na crossy itp. Tematy będą usuwane bez uprzedzeń.
Awatar użytkownika
Gracjan
GG: 621142
Kontaktowanie:

Obrotomierz WSK 175 by GRACJAN - w stylu RETRO

Post autor: Gracjan » 2010-02-21, 23:10

:lol: No to obiecywałem, obiecywałem od roku czasu aż w końcu napisałem :lol:

No więc zgodnie z obietnicą postanowiłem dzisiaj opisać jak wykonałem swój obrotomierz w stylu retro. Obrotomierz wykonałem rok temu czyli w zimie 2008/2009 ale przepraszam że dopiero teraz pisze o tym temat :P ale ciągle brakowało mi czasu :P .

1. Zgromadzone materiały widać na zdjęciach: obrotomierz z Poloneza, puszka po filtrze paliwa z Fergusona, plastikowa puszka, pokrywka ze słoika, folia bukietowa (jak na pogrzeb), kabel z myszki kulkowej, żarówki 1,2W z kontrolek samochodowych, plastikowa rurka z namiotu etc. Niestety nie wszystkie te elementy wykorzystałem ponieważ robiłem ten obrotomierz metodą prób i błędów czyli wykorzystywałem różne elementy i wybierałem najlepsze rozwiązania. Wykorzystałem również: szybkę licznika z malucha, przeróżne kawałki plastiku, pudełko po pinezkach, blachy, farby, kable, papier fotograficzny no i najlepszy przyjaciel SUPER GLUE :P i inne rzeczy o których powiem później.

Obrazek
Obrazek

2. Z kwadratowego obrotomierza uzyskałem nożyczkami okrągły kształt, zrobiłem 2 otwory na kontrolki.

Obrazek

3. Plastikową puszkę musiałem skrócić do wymiaru bo była za długa (zdjęcie w 1 punkcie) po czym wykleiłem ją od środka błyszczącą folią bukietową, aby było lepsze podświetlenie w nocy. Niestety pomysł okazał się zły bo folia podczas różnych prac i przymiarek wytarła się. Dlatego pomalowałem w środku białą farbą tak jak jest w innych obrotomierzach.

Obrazek
Obrazek

4. Z plastikowych rurek od namiotu zrobiłem oprawki na kontrolki, w których za jedną szybkę posłużyła szybka świateł długich z malucha, a drugą czyli postojówek zrobiłem z kawałka matowego plastiku (wkład znicza).

Obrazek
Obrazek

5. Następnie zrobiłem połączenie 4 żaróweczek z których: 3 będą podłączone pod prąd postojówek (2 podświetlenie, 1 kontrolka postoju), a 1 pod światła długie (kontrolka).

Obrazek
Obrazek

6. Końcówki kabli są wykonane z pociętych szpilek i wygięte w kształcie litery L, co posłuży do zrobienia wtyczki wewnętrznej co opisze dalej.

Obrazek

7. Wtyczkę wewnętrzną kabli zrobiłem z dwóch kawałków plastiku w których zrobiłem 4 rowki a w jednym z nich dodatkowo 4 dziurki. Wspomniane wcześniej końcówki kabli w kształcie L umieściłem jednym ramieniem „L” w tych dziurkach, a drugim ramieniem w rowkach po czym skleiłem obie połówki. I na zdjęciach widać już zamocowane żarówki. Na zdjęciu widoczny jest kabel z myszki który przylutowany jest do płytki z elektroniką od obrotomierza. 2 wolne żyły w tym kablu doprowadzają prąd do podświetlenia i kontrolek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

8. W między czasie przygotowywałem cyferblat. Cyferblat jest wykonany ręcznie gdyż chciałem uzyskać styl licznika czyli styl retro. Do tego celu użyłem czarnego papieru w połysku oraz programu Word w którym czcionką Haettenschweiler napisałem cyferki i literki co wydrukowałem na białym papierze fotograficznym w połysku. Następnie wycinanie, obmierzanie, sklejanie, czyli podstawówka. Na jednym ze zdjęć na 2 planie widać szkice na których obliczałem na jaki procent mam zmienić wymiary poszczególnych elementów w stosunku do prędkościomierza aby wszystko było dokładnie ;)

Obrazek
Obrazek

9. „Chromowaną” ob-ramówkę zrobiłem z …… pokrywki od słoika. Najpierw jakimś 40 letnim rozcieńczalnikiem powłok lakierowych potraktowałem powłokę lakierową po czym farbę zmyłem pędzelkiem. Następnie wykonałem prowizoryczny przyrząd polerski do wiertarki i przy pomocy pasty polerskiej wypolerowałem na „chrom” potrzebną część pokrywki. Potem specjalnym naostrzonym cyrklem wyciąłem środek pokrywki. Na koniec wygładziłem ostrą krawędź papierem ściernym i pilnikiem. Na 2 zdjęciu dla porównania obwódka z Fergusona.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

10. Wskazówkę wykonałem z czerwonego plastiku oraz ze srebrnego kółeczka z obrotomierza Fergusona. Z czerwonego plastiku musiałem wyrzeźbić w odpowiednich wymiarach czerwony pasek. Następnie zrobiłem poprzeczne nacięcie od tej strony gdzie wskazówka jest przy osi mechanizmu. W nacięcie umieściłem wspomniane srebrne kółeczko. Pod kółeczka dokleiłem jeszcze 2 półokrągłe kawałki czerwonego plastiku (podobnie jak w prędkościomierzu) aby wyrównać powierzchnię styku. Wszystko skleiłem Super Glue.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przyszedł czas na montaż cyferblatu i wskazówki. Cyferblat wyciąłem nożyczkami potem nakleiłem taśmę dwustronną. Niestety nie udało mi się idealnie wyciąć w cyferblacie otworów na kontrolki więc obrobiłem to blachą najpierw z puszki od piwa ale nie wyglądało to najlepiej, więc dałem blachę cynkowaną, którą wypolerowałem. Wskazówkę przykleiłem do osi mechanizmu taśmą dwustronną. Diabelstwo trzyma bardzo dobrze :evil: .

Obrazek

11. U spodu puszki porobiłem potrzebne otwory i przykleiłem gniazdo na wtyczkę zewnętrzną (wtyczka kabla z myszki) która połączy się z wtyczką wewnętrzną.

Obrazek

12. Szybkę zrobiłem z szybki z licznika Malucha. Musiałem ją tylko zmniejszyć.

Obrazek

13. Do plastikowej puszki podoklejałem kawałki plastiku które stworzyły zęby mające zazębiać się z zębami oprawki. Całość pomalowałem na czarno. Dokleiłem jeszcze uszczelki zarówno w puszce jak i w oprawce. Może to dziwnie wyglądać że jedną uszczelkę zamalowałem na biało ale musiało tak być żeby nie odbiegało stylem od prędkościomierza, gdyż w prędkościomierzu nie ma w tym miejscu uszczelki i jest biało to też zrobiłem biało :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oprawkę leciutko pomalowałem białym podkładem w miejscu gdzie styka się z uszczelką od puszki zewnętrznej - krawędź na której znajdują się wspomniane zęby.

14. Całą elektronikę umieściłem w pudełku po pinezkach, w którym zrobiłem potrzebne otwory i dokleiłem kawałek pudełka po Tic-Takach bo jeden pierdzielnik elektroniczny się nie mieścił. Do tego dorobiłem uchwyt z blachy aluminiowej aby można to było zamocować do uchwytu przedniej lampy motoru. Całość pomalowałem dokładnie na czarno.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

15. Do tego wszystkiego skompletowałem śrubki, podkładki i nakrętki.
16. Cały obrotomierz umieściłem w puszce po filtrze paliwa z Fergusona.

Obrazek
Obrazek

17. Dodam że na każdej powierzchni styku skręcanych śrubami elementów dałem różnorakie gumowe podkładki w celu amortyzacji – mechanizm obrotomierza/podkładka gumowa/puszka wewnętrzna (czarna) potem puszka wewnętrzna/gumowe wężyki/puszka zewnętrzna (blaszana po filtrze) i wreszcie puszka zewnętrzna/gumowe podkładki/uchwyt do lampy.
18. Tak wyglądał prototyp.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

19. Ale jak wspomniałem wcześniej ta blaszka z puszki od piwa wyglądała brzydko więc po krótkim okresie eksploatacji wymontowałem obrotomierz i zrobiłem kilka poprawek. Dałem blachę ocynkowaną, wypolerowaną zamiast tej od piwa i zmieniłem trochę skalę obrotomierza (dokładniej to co było zaznaczone kolorami ponieważ podczas obrotów użytkowych wskazówka była w żółtym polu a powinna być między żółtym a zielonym)

Obrazek

20. Na niektórych zdjęciach w poprzednich punktach widać zabrudzenia a to dlatego że są one aktualne czyli po roku eksploatacji (robione jeszcze w grudniu przed zimowym myciem i konserwacją). Niestety nie mam więcej zdjęć nowego obrotomierza, mam za to więcej tych po roku (sezonie) eksploatacji które zamieszczam poniżej. Postanowiłem zrobić w nim kilka poprawek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może nie wszystkim spodobał się sposób wykonania cyferblatu, jednak z pozycji kierowcy nie widać że cokolwiek było tam wyklejane. Musze powiedzieć że każdy kto widział ten obrotomierz nabierał się że to oryginał :cool: :cool: :cool: ;D ;D.
Jak już mówiłem obrotomierz teraz jest rozebrany i postanowiłem w nim zrobić kilka poprawek m. in. robię na komputerze piękny cyferblacik który dam zamiast tego wyklejanego. ;D

ps. Musze się przyznać że pisanie tego tematu zajęło mi bardzo dużo czasu - uploadowanie zdjęć, przypominanie sobie co i jak robiłem itd, itp i piszę go już w roboczych od miesiąca po trochę bo ciągle czasu brak, a większość opisów zrobiłem w Wordzie już rok temu ;D ;D ale jednak dopiero teraz zdołałem to napisać do końca. Może też się zdarzyć parę błędów w opisie, gdyż jest tego tyle że mogłem coś przeoczyć. ;)

Jeżeli macie jakieś pytania to walcie śmiało :D :P :D .

Awatar użytkownika
Brat
Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
Kontaktowanie:

Re: Obrotomierz WSK 175 by GRACJAN - w stylu RETRO

Post autor: Brat » 2010-02-22, 01:28

a skąd wsiąść elektronikę do obrotka ?? domyślam się że nie ma jej z obrotomierzem, trzeba cokolwiek przerabiać w układzie ?? jakieś rezystory itp ??

Awatar użytkownika
PrzeMOC
GG: 3661413
Moje maszyny: MZ ETZ 250 / KOBUZ - znów w częściach
Kontaktowanie:

Post autor: PrzeMOC » 2010-02-22, 01:58

Właśnie też mnie to ciekawi, bo na elektrodzie jest to opisane troszeczkę inaczej i chyba prościej, bo bez tej puszeczki, więc jeśli możesz to oświeć nas schematem lub opisem :)
Hej, co zrobiłaś?
Jaka głupia byłaś!
KOBUZA spotkałaś,
pojechałaś...

Awatar użytkownika
wskocyklista04
GG: 8553257
Kontaktowanie:

Post autor: wskocyklista04 » 2010-02-22, 08:53

i takie pytanko małe twój obrotomierz działa na instalacji 12V czy 6V ??

Awatar użytkownika
bigsoft
GG: 16126214
Moje maszyny: Romet Ogar 200,
WSK 175 Kobuz,
Romet Pony M-1
Jawa 50 M
Kontaktowanie:

Post autor: bigsoft » 2010-02-22, 11:43

Brat pisze:a skąd wsiąść elektronikę do obrotka ?? domyślam się że nie ma jej z obrotomierzem, trzeba cokolwiek przerabiać w układzie ?? jakieś rezystory itp ??

Autor pisał, że zastosował obrotomierz z poloneza, wygląda na to, że to ten "kwadratowy". Elektronika przy nim jak najbardziej jest i taki obrotomierz działa z powodzeniem w WSK. Mam identyczny obrotek, testowałem go w swoim Kobuzie (instalacja 12V).

Obrazek Obrazek

Co do przeróbek - moim zdaniem najlepiej jest przerobić skalę na cyferblacie x2 zamiast mieszać coś w elektronice obrotka, ale jak kto woli. Ta elektronika jest dość dziwna, nigdzie nie mogę schematu do niej znaleźć, a te które widziałem - nie zgadzają się z tym co jest na płytce.

Awatar użytkownika
PrzeMOC
Kontaktowanie:

Post autor: PrzeMOC » 2010-02-22, 14:19

ah, faktycznie. Obrotomierz od nowszych poldków (abimex) ma już elektronikę ładnie zintegrowaną i wystarczy w nim praktycznie zmienić kondensator ustalający wychylenie wskazówki (C2 z tego co pamiętam, w oryginale 220uF, a po zmianie chyba 450 lub 470uF), niestety nie orientuję się konkretnie jak to jest w przedstawionym obrotomierzu, ale pewnie podobnie.
Większym problemem jest instalacja elektryczna, bo większość z nas ma 6V i tu jakiś tutorial kogoś kto się zna by się przydał - ma elektrodzie jest sporo tego, ale konia z rzędem temu kto to rozkmini, jeśli ludzie mieszają obrotomierze, nie wiedzą o różnych zapłonach Poloneza, o podwójnych cewkach w nich i nie mówią czy we WSK mają instalacje 6V czy 12V :)
Hej, co zrobiłaś?
Jaka głupia byłaś!
KOBUZA spotkałaś,
pojechałaś...

Awatar użytkownika
125 arek
GG: 6055683
Moje maszyny: M 06 B1
Kontaktowanie:

Post autor: 125 arek » 2010-02-22, 15:28

jeśli chodzi o to to własnie na elektrodzie napisali że po zastosowaniu stabilizatora lm7812 i dwóch kondensatorów 4700uF do filtracji działa na 6 i 12 v po uprzednim przelutowaniu kondensatora w układzie jak napisał to poprzednik

o i dodaje link wszystko jasno napisane
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic878178-30.html

gracjan brawo za wykonanie może administracja jakoś za to cię wynagrodzi :)
Ekipa Południe®

Awatar użytkownika
mmajdr
GG: 11918102
Kontaktowanie:

Post autor: mmajdr » 2010-02-22, 17:12

Co do wykonania to pochwale się że widziałem ten obrotomierz na własne oczy i przyznam że robi wrażenie :D

Awatar użytkownika
wskocyklista04
Kontaktowanie:

Post autor: wskocyklista04 » 2010-02-22, 18:13

masz sprawny silnik?? nagraj filmik jak chodzi wska z kamerką na obrotek, jakie obroty ma na wolnych, jak się wkręca itd...

Awatar użytkownika
Gracjan
Kontaktowanie:

Post autor: Gracjan » 2010-02-22, 18:46

Brat pisze:a skąd wsiąść elektronikę do obrotka ?? domyślam się że nie ma jej z obrotomierzem, trzeba cokolwiek przerabiać w układzie ?? jakieś rezystory itp ??
Tak, elektronika jest razem z obrotkiem zamocowana, jednak ja musiałem dać ją osobno gdyż nie zmieściła się do jednej puszki z mechanizmem obrotomierza. Co do przerabiania. Jest to stary typ obrotomierza z pierwszych Polonezów 1.5 - Borewiczów. Obrotomierz działa na tej zasadzie że odbiera sygnał z przerywacza zapłonu i stąd wie kiedy wał obraca się szybciej a kiedy wolniej. W silnikach tych występują 2 zwarcia przerywacza czyli 2 iskry na 1 obrót wału. W WSKach mamy 1 iskre na 1 obrót wału. Stąd obrotomierz przy orginalnej polonezowskiej skali pokaże nam 2 razy mniej. Tak więc - na płytce znajduje się duży zielony kondensator 220 uF. Aby uzyskać poprawne wskazania musimy go zmienić na 2 razy większy, czyli 440uF, ale z tego co pamiętam takich w sprzedaży nie ma więc bierzemy popularny 470 uF.

ALE SŁUCHAJCIE UWAŻNIE. Jak napisał bigsoft lepiej jest zrobić 2x większą skalę i tak też sam zrobiłem (widać skala do 14 tys.). Dlaczego? Początkowym powodem było to że nie miałem dostępu do sklepu elektronicznego. Jednak teraz stwierdzam że zmiana skali jest lepszym rozwiązaniem gdyż występuje tutaj podobne zjawisko jak w Jawie 350 - czyli słynne zamachiwanie się wskazówki przy gwałtownym przygazowaniu. Krótko mówiąc wskazówka musi mieć troche miejsca gdyby się zamachła za daleko.
Zmieniając kondensator mamy skale do 7 tys. i wskazówka nie ma miejsca na zamachnięcie.
PrzeMOC pisze:ah, faktycznie. Obrotomierz od nowszych poldków (abimex) ma już elektronikę ładnie zintegrowaną i wystarczy w nim praktycznie zmienić kondensator ustalający wychylenie wskazówki (C2 z tego co pamiętam, w oryginale 220uF, a po zmianie chyba 450 lub 470uF), niestety nie orientuję się konkretnie jak to jest w przedstawionym obrotomierzu, ale pewnie podobnie.
Większym problemem jest instalacja elektryczna, bo większość z nas ma 6V i tu jakiś tutorial kogoś kto się zna by się przydał - ma elektrodzie jest sporo tego, ale konia z rzędem temu kto to rozkmini, jeśli ludzie mieszają obrotomierze, nie wiedzą o różnych zapłonach Poloneza, o podwójnych cewkach w nich i nie mówią czy we WSK mają instalacje 6V czy 12V :)
W nowszych obrotomierzach czyli z Poloneza 1.6 (abimex) nie trzeba zmieniać żadnych kondensatorów. Wierzcie mi, jak rok temu robiłem swój obrotomierz to przeczytałem wszystkie tematy o tych obrotkach na elektrodzie i innych forach.
W nowszych obrotomierzach zamiast zmieniać kondensator wystarczy zmostkować jakieś ścieżki na płytce i gotowe. Ale jak mówiłem lepiej jest zmienić skalę z resztą WSK 175 to wysokoobrotowy silnik.

Jeśli chodzi o zasilanie to zaobserwowałem ciekawe zjawisko. Po odłączeniu AQ odpaliłem silnik na samym ładowaniu. Napięcie widocznie wynosiło mniej bo obrotek wskazywał więcej niż powinien. Stąd wniosek że wskazania można również regulować napięciem wejściowym, także można by w ten sposób dostosować go pod 6V. Ale tą kwestie pozostawmy ekspertom.
wskocyklista04 pisze:masz sprawny silnik?? nagraj filmik jak chodzi wska z kamerką na obrotek, jakie obroty ma na wolnych, jak się wkręca itd...
Właśnie teraz nie mogę nagrać :P . Po pierwsze jak już mówiłem w pierwszym poście obrotomierz mam rozebrany bo robię poprawki, o których napisze później, a po drugie motory na zimę konserwuje :D i nie za bardzo mam jak odpalić (układ korbowy zalany olejem). Ale jak zrobię poprawki to na pewno coś nagram. Wprawdzie mam coś tam nagrane z poprzedniego sezonu ale obrotek był w trakcie testów i wskazówka się zacinała.

Awatar użytkownika
wskocyklista04
Kontaktowanie:

Post autor: wskocyklista04 » 2010-02-22, 19:12

to pokaż chociaż to co masz:)

z-tomek
Moje maszyny: WSK M06 64
WSK M21W2
Kontaktowanie:

Post autor: z-tomek » 2010-02-22, 19:50

Teraz już chyba nikt nie będzie miał problemów z wykonaniem takowego obrotomierza. Jak już kiedyś zrobię moją 175 to zainstaluję w niej taki obrotomierz. Do 64 nie pasuje. Dobra robota i dobry materiał będzie w przyszłości z kogo ściągać

Awatar użytkownika
wskocyklista04
Kontaktowanie:

Post autor: wskocyklista04 » 2010-02-22, 20:10

a tak na marginesie to nie dało by radę to wszystko wcisnąć do oryginalnego licznika?? A co do skali to nie dałoby rady zaadoptować z jawy 350 albo z czegoś innego??

Awatar użytkownika
Gracjan
Kontaktowanie:

Post autor: Gracjan » 2010-02-22, 20:25

wskocyklista04 pisze:a tak na marginesie to nie dało by radę to wszystko wcisnąć do oryginalnego licznika?? A co do skali to nie dałoby rady zaadoptować z jawy 350 albo z czegoś innego??
Do licznika?? Mógł byś to troche rozwinąć?

Dało by rade dać cyferblat z jawy tylko po co. Nie będzie to pasować to skali licznika, no chyba żeby zmienić też licznik.

Jak już mówiłem robie teraz programem Corel Draw X4 (cudowny programik :D :D ) cyferblacik do tego obrotka, który będzie wydrukowany na papierze fotograficznym. Jeżeli ktoś by chciał zrobić obrotomierz to chętnie wyśle cyferblat na maila czy jakoś inaczej i wtedy można go przykleić ;) ;) ;)

Awatar użytkownika
PrzeMOC
Kontaktowanie:

Post autor: PrzeMOC » 2010-02-22, 20:44

to ja bym chętnie poprosił na jakiś serwer albo mail (p.segrecki@gmail.com), najlepiej w wersji edytowalnej z CD X4 (trochę na łatwiznę chce pójść, no ale co tam) :P
Jak już skołuje sobie obrotomierz to będę miał gotowe :D
Hej, co zrobiłaś?
Jaka głupia byłaś!
KOBUZA spotkałaś,
pojechałaś...

Awatar użytkownika
wskocyklista04
Kontaktowanie:

Post autor: wskocyklista04 » 2010-02-22, 20:51

No chodzi mi o to żeby np dorwać jakiś obrotomierz np od jawy rozbieramy go, wyciągamy skale i pod nią podkładamy mechanizmy wszystkie z tego obrotomierza z poldka robimy podświetlenie itd.. zakładamy oryginalne szkiełko i ramke i po sprawie. na koniec tylko dorabiamy jakąś puszkę na to noi podciągamy tam elektryke...

Awatar użytkownika
Gracjan
Kontaktowanie:

Post autor: Gracjan » 2010-02-22, 21:24

wskocyklista04 pisze:No chodzi mi o to żeby np dorwać jakiś obrotomierz np od jawy rozbieramy go, wyciągamy skale i pod nią podkładamy mechanizmy wszystkie z tego obrotomierza z poldka robimy podświetlenie itd.. zakładamy oryginalne szkiełko i ramke i po sprawie. na koniec tylko dorabiamy jakąś puszkę na to noi podciągamy tam elektryke...
No można by też tak tylko na to jeszcze walnąć cyferblat który robie w Corelu i będzie git ;) .
PrzeMOC pisze:to ja bym chętnie poprosił na jakiś serwer albo mail (p.segrecki@gmail.com), najlepiej w wersji edytowalnej z CD X4 (trochę na łatwiznę chce pójść, no ale co tam) :P
Jak już skołuje sobie obrotomierz to będę miał gotowe :D
Musisz jeszcze poczekać bo jeszcze go nie skończyłem.
Najlepiej najpierw skołuj obrotomierz i wszystko, wtedy możesz podać mi średnice tarczy, a ja w Corelu ustawie dany wymiar, ponieważ gdybyś chciał to zrobić sam jakimś innym programem to podczas zmiany rozmiaru obrazka mógł by się zniekształcić lub wyszły by piksele (każdy wie jak to psuje wygląd).
Mogę pokrótce to wyjaśnić. Programy do grafiki dzielą się na te do grafiki rastrowej i na te do grafiki wektorowej. Grafika rastrowa jest najpopularniejsza czyli zdjęcia, tapety, które jak powiększymy do paruset procent to w końcu ujrzymy duże kwadratowe pojedyncze piksele. W grafice wektorowej możemy powiększyć miliard procent i żadnych pikseli nie będzie widać. Corel Draw jest właśnie programem do grafy wektorowej dlatego lepiej gdybym sam zmieniał co trzeba i wysyłał zainteresowanym :D . Oczywiście jeżeli ktoś ma Corela to nie ma problemu albo możecie ściągnąć wersje próbną lub inny program do grafy wektorowej.
No ale nie będe sie rozpisywał :P bo może troche za bardzo odbiegłem od tematu :P.

Awatar użytkownika
wskocyklista04
Kontaktowanie:

Post autor: wskocyklista04 » 2010-02-22, 21:46

a masz możliwość zmierzenia mniejwięcej ile potrzeba miejsca w tej puszce na obrotomierz?? czyli konkretnie w jakiej najmniejszej średnicy zmieściłoby się to wszystko?? nobo gdyby obrotomierz był mniejszy to byłby poręczniejszy.

Awatar użytkownika
PrzeMOC
Kontaktowanie:

Post autor: PrzeMOC » 2010-02-22, 22:09

Gracjan pisze: Musisz jeszcze poczekać bo jeszcze go nie skończyłem.
Najlepiej najpierw skołuj obrotomierz i wszystko, wtedy możesz podać mi średnice tarczy, a ja w Corelu ustawie dany wymiar, ponieważ gdybyś chciał to zrobić sam jakimś innym programem to podczas zmiany rozmiaru obrazka mógł by się zniekształcić lub wyszły by piksele (każdy wie jak to psuje wygląd).
Mogę pokrótce to wyjaśnić. Programy do grafiki dzielą się na te do grafiki rastrowej i na te do grafiki wektorowej. [...]
właśnie dlatego, że również "troszkę" się znam na grafice to poprosiłem o format z Corela jako format edytowalnej grafiki wektorowej, a że sam nie zdecydowałem w jaką puszkę włożę omawiany obrotomierz to nie chciałem absolutnego gotowca w jpg, bo i może coś od mojego pióra będę chciał dodać :D
Co prawda na codzień operuję Photoshopem, ale i Corela dostać w dzisiejszych czasach to nie problem :D
W każdym razie jak już skończysz to udostępnij nam - uważam, że wyszło Ci to bardzo ładnie, więc nie ma sensu, żebym robił od podstaw coś co masz pięknie wykonane :)

Jeśli tylko znajdę troszkę czasu, żeby przeszperać jakiś szrot w poszukiwaniu obrotomierza to od razu wezmę się za jego modyfikację do WSKi i mam nadzieję, że jak już oficjalnie zaprezentuję mój sprzęt wszystkim to będzie już miała Twój patent :D
Hej, co zrobiłaś?
Jaka głupia byłaś!
KOBUZA spotkałaś,
pojechałaś...

Awatar użytkownika
wskocyklista04
Kontaktowanie:

Post autor: wskocyklista04 » 2010-02-22, 22:34

na allegro te obrotomierze albo całe liczniki z obrotomierzami można za 20 zł kupić. Tylko że przesyłka...

Odpowiedz