[WSK 125 LELEK] Problem z przednim kołem...
- mikolaj211-1
- GG: 5692478
- Kontaktowanie:
[WSK 125 LELEK] Problem z przednim kołem...
Witam! Mam taki problem... Na sam koniec tamtego sezonu zrobiłem porządek z przednim kołem - nowe łożyska, szczęki hamulcowe... Złożyłem to i w sumie nie jeździłem na tym (już było zimno). Teraz z deka ogarniam wszystko przed nowym sezonem... Zauważyłem najpierw to, że coś trze się przy kręceniu kołem. Rozkręciłem koło i okazało się, że to szczęki hamulcowe trą o bęben (nie chodzi o regulację - nawet, gdy koło jest wyjęte z ramy, linka odpięta, to szczęki trą). Po prostu są jakby za duże (nowe podróby to są).
Druga sprawa (sam nie wiem, czy powiązana, czy nie) - złożyłem koło, nie mając pomysłu co zrobić z tymi szczękami. Dokręciłem nakrętkę osi do oporu, lagą ścisnąłem oś, a tu koło nie chce się przekręcić praktycznie... Bardzo trze, nawet nie wiadomo o co... Gdy popuszczam nakrętkę osi tarcie staje się coraz mniejsze, aż do stanu, gdy trze się tak jak nawet poza ramą (czyli pierwszy problem)... Tylko wtedy nakrętka osi jest mocno odkręcona, także nie bardzo można tak jeździć...
Ma ktoś jakieś pomysły?
Druga sprawa (sam nie wiem, czy powiązana, czy nie) - złożyłem koło, nie mając pomysłu co zrobić z tymi szczękami. Dokręciłem nakrętkę osi do oporu, lagą ścisnąłem oś, a tu koło nie chce się przekręcić praktycznie... Bardzo trze, nawet nie wiadomo o co... Gdy popuszczam nakrętkę osi tarcie staje się coraz mniejsze, aż do stanu, gdy trze się tak jak nawet poza ramą (czyli pierwszy problem)... Tylko wtedy nakrętka osi jest mocno odkręcona, także nie bardzo można tak jeździć...
Ma ktoś jakieś pomysły?
- sismon
- GG: 1514345
- Kontaktowanie:
Re: [WSK 125 LELEK] Problem z przednim kołem...
odkręć bęben od lagi i zobacz co się dzieje, a druga sprawa ze jak nabiłeś łożysko to potem powinien być taki filc z metalowa tulejką, może tego nie masz i dlatego tak się dzieje
- Maniekk
- GG: 2028919
- Kontaktowanie:
Co do skręcenia i tarcia : Dystans idzie pomiędzy bębnem a piastą na łożysko i pomiędzy ślimak a piastę, ja tak mam i hebel siekiera i lekko się obraca.
Co do tarcia okładzin : zmień je bo chinole nie hamują tylko spowalniają, a jak nie to weź na tokarke piasty i milimet przetocz więcej bieżnie.
Weź zdejmij bęben i obczaj czy nie trze o piaste spodem u mnie tak było kiedyś.
Co do tarcia okładzin : zmień je bo chinole nie hamują tylko spowalniają, a jak nie to weź na tokarke piasty i milimet przetocz więcej bieżnie.
Weź zdejmij bęben i obczaj czy nie trze o piaste spodem u mnie tak było kiedyś.
Ostatnio zmieniony 2010-03-26, 22:13 przez Maniekk, łącznie zmieniany 1 raz.
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE
- mikolaj211-1
- Kontaktowanie:
Tulejka z filcem jest, z drugiej strony to samo + napęd ślimaka. A w jakim sensie odkręcić bęben od lagi, bo nie rozumiem? Zdjąłem koło, bęben też i kręcąc samym kołem z bębnem dalej obciera...
- sismon
- Kontaktowanie:
jak zdjąłeś koło to w jakim sensie nim kręcisz? chodzi mi o to żeby koło było skręcone ośką ale nie przykręcaj tej śrubki szczkotrzymacza przy ladze,i zakęć kołem i zobacz czy nie tzre, bo tam czasem trzeba dać kilka podkładek a jak tego nie zrobisz tylko skręcasz na pałę to może coś trzeć
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
A ośki nie masz przypadkiem od zwykłej wsk?
- mikolaj211-1
- Kontaktowanie:
W takim sensie kręcę, ze do koła wkładam ośkę, wkładam bęben, trzymam ośkę, jedną ręką bęben, żeby nie kręcił się razem z kołem, rozpędzam koło o podłożę... Wtedy też hamulec trze...
Stary, a jak to rozpoznać? Na 99% jest to jednak ośka jest oryginalna...
Stary, a jak to rozpoznać? Na 99% jest to jednak ośka jest oryginalna...
- sismon
- Kontaktowanie:
od zwykłej wsk jest krótsza