Wojtek pisze:U mnie silnik wyraźnie zwalnia po wzbudzeniu prądnicy. Na wolnych obrotach są odczuwalne wahania prędkości obrotowej gdy zmienia się obciążenie alternatora. Stojąc na światłach można to obserwować. To samo widać gdy włączę przednie światło. Nawet te 35W odebrane silnikowi powoduje jest zwolnienie. Ciekawe jestem czy ktoś jeszcze zaobserwował to zjawisko.
U mnie jest tak samo, więc to na pewno normalne

Dodatkowo wirnik z Jawy pełni też rolę koła zamachowego bo jest cięższy od wueskowego, więc montaż np. oryginalnego z lewej strony wału jest raczej już niepotrzebny.
Tak samo odłączenie ładowania zmienia moc silnika na plus, ponieważ nie ma obciążenia

Podobnie jest w samochodach na wolnych obrotach, widać zawahania na obrotomierzu przez kilka sekund nawet przy zamykaniu okna.
Alternator to kapitalne rozwiązanie dla mnie ma same plusy, dzięki niemu wszystko mam z akumulatora, podłączony moduł a ładowania nie braknie.
Dodam, że poprawny montaż szczotek jest bardzo ważny, powinny one znajdować się po środku pierścieni, regulować to można podkładając podkładki pod szczotkotrzymacz. Ja na swoim koncie mam już kilka zniszczonych kompletów szczotek ale jak to się mówi jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz
Wojtek a zdarza Ci się, że w czasie jazdy żarzy (dosłownie żarzy, nie świeci) kontrolka ładowania??