W swoim motorze widocznym na awatarze mam tłumik samoróbkę od kiedy tylko wsiadłem na ten motor (czyli od kiedy go odziedziczyłem

No cóż fajnie wygląda, ale jak wiadomo dwusuw musi mieć dyfuzor czego w tym przypadku nie ma. Cylinder ma też troche rysek i motor fajnie chodził na niskich biegach ale prędkość maksymalna wahała się w granicach 80-90.
Dodam że jak cylinder był dobry to nie miał problemu rozpędzić się w 2 osoby do 100 i dalej się rozpędzał.
Ale w tej sytuacji kiedy na szlif cylindra muszę jeszcze trochę poczekać, postanowiłem wzmocnić go inaczej. Postanowiłem zdobyć oryginalny tłumik i wypróbować silnik. Udało mi się jak narazie pożyczyć tłumik z Jawy 350 TS i ku mojemu zdziwieniu silnik dostał spory przyrost mocy, mniej więcej taki jak na poprzednim tłumiku ale na dobrym cylindrze.
I teraz pytanie. Nigdy nie miałem oryginalnego tłumika, więc nie wiem jak silnik na nim pracuje, jak przyspiesza itp., wiem tyle że na tym z Jawy jest mocny i pracuje świetnie. Więc teraz gdybym chciał kupić tłumik to który byłby lepszy - oryginalny z Kobuza, czy może ten z Jawy

WIEM, wiem że najlepiej oryginalny bo jest obliczony pod ten silnik ale nigdy takiego nie miałem więc nie wiem jak on się sprawuje. Może ktoś z was kiedyś porównywał oryginalny tłumik do innych tłumików