Po piaskowaniu
- Tukan
- Moje maszyny: .....
- Kontaktowanie:
Po piaskowaniu
Cześć, mam do Was pytanko. Czy po piaskowaniu przelecieć papierkiem elementy do gołej blachy czy kłaść podkłady itp na chropowatą powierzchnię?
Lakierowanie planuję przeprowadzić tak:
1. Podkład reaktywny
2. Bezpośrednio na podkład reaktywny szpachlówka natryskowa (tu mam wątpliwości)
3. Szlifowanie
4. Podkład (tu pytanie: jaki?)
5. Szlifowanie
6. Baza
7. Bezbarwny
Co o tym myślicie?
Lakierowanie planuję przeprowadzić tak:
1. Podkład reaktywny
2. Bezpośrednio na podkład reaktywny szpachlówka natryskowa (tu mam wątpliwości)
3. Szlifowanie
4. Podkład (tu pytanie: jaki?)
5. Szlifowanie
6. Baza
7. Bezbarwny
Co o tym myślicie?
- Brat
- Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
- Kontaktowanie:
Re: Po piaskowaniu
nie ma sensu jeszcze tego papierem przecierać.
Jaki podkład ?? hmmm
Siland - profi car, ecko - Sam go używam, a także wszyscy znajomi lakiernicy, wiec na pewno nie jest to jakaś chała śnieżko podobna. Aa i ten podkład jest anty korozyjny, wiec od razu można kłaść podkład, oszlifować i walić bazę.
Jaki podkład ?? hmmm
Siland - profi car, ecko - Sam go używam, a także wszyscy znajomi lakiernicy, wiec na pewno nie jest to jakaś chała śnieżko podobna. Aa i ten podkład jest anty korozyjny, wiec od razu można kłaść podkład, oszlifować i walić bazę.
- Tukan
- Kontaktowanie:
Ok a jak sprawa szpachlówki? Przed chwilą czytałem, że jak się kładzie bezpośrednio na reaktywny to złazi. Pisali coś o epoksydowym na reaktywny?
- Brat
- Kontaktowanie:
ja zawsze kładłem szpachel na golą blachę wiec ciężko mi powiedzieć 

- sylwestro150
- GG: 0
- Kontaktowanie:
Nie ma czegoś takiego że po piaskwoaniu trzeba szlifować do gołej blachy bo blacha już jest odsłonięta. Po piaskowaniu podkład epoksydowy np. Ranal 1:1+ rozcieńczalnik Epoxy. Następnie na sucho przeszlifować epoksyd 240 lub około 320. Na to podkład akrylowy np. Gold Car bądź Ranal + rozcieńczalnik. U nas w sklepie są te najczęściej brane i są one najbardziej uniwesalne. Całość na mokro 800, później bazą i na koniec bezbarwny.\
Szpachle można kłaść na gołą blachę przed epoksydowym bądź na przeszlifowany P240 epoksyd.
Przed każdym malowaniem podkłądem, bazą, szpachowaniem przemywaj miejsca zmywaczem. Nie przemywa się pomięzy bazą a bezbarwnym, W tym przypadku używa się ściereczki antystatycznej.
Do rozcieńczania nie używaj Nitra, bo będzie kibel. Do tego stosuj z reguły aCryl przez C
do rozcieńczania bazy stosuj już lepsze rozcieńczalniki bo jak rozcieńczysz zwykłym Acrylem to będzie słabo krył. W sklepie z lakierami są na setki takie.
Szpachle można kłaść na gołą blachę przed epoksydowym bądź na przeszlifowany P240 epoksyd.
Przed każdym malowaniem podkłądem, bazą, szpachowaniem przemywaj miejsca zmywaczem. Nie przemywa się pomięzy bazą a bezbarwnym, W tym przypadku używa się ściereczki antystatycznej.
Do rozcieńczania nie używaj Nitra, bo będzie kibel. Do tego stosuj z reguły aCryl przez C

- Tukan
- Kontaktowanie:
Źle to ująłem, chodzi bardziej o wyrównanie powierzchni...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Brat
- Kontaktowanie:
jak pisałem wyżej nie trzeba, tego jeszcze gładzić papierem, nie ma to sensu, podkład i tak to zaleje i ładnie wyrówna.
- ADRIANO1992LBN
- GG: 9516828
- Kontaktowanie:
Na podkład reaktywny kładzie się podkład zwykły dopiero potem można dawać szpachlę i bazę itp gdyż do reaktywnego wiązanie ma tylko zwykły podkład...
Kupię jedną lagę nieruchomą do: Bąka, Dudka, Lelka etc.!
- 175mirek
- GG: 1103489
- Kontaktowanie:
Tak jak Adriano napisał... No i jak mówią,nie docieraj po piaskowaniu,to nie ma sensu... Na powierzchnie piaskowane najlepiej połozyć podkład reaktywny z firmy NOVOL czyi Wash Primer. Ten: http://allegro.pl/item1143549849_novol_ ... od_ss.html
Malujesz tym baaaaardzo cienko,ma być widać blache,tzn ma przebijać jak pomalujesz i wyschnie.No i wtedy leciutko matowisz to na sucho najlepiej gąbką ścierną(taki papier tylko na gąbce) o gradacji 320.Dopiero na to możesz kłaść zwykły podkład akrylowy i na niego szpachle,albo też szpachle natryskową czy tam zwykłą i na nią podkład.Napewno nie odpadnie jak dobrze zmatowisz...
Możesz też pomalować tym epoksydem: http://allegro.pl/item1143549861_antyko ... od_ss.html
Też jest bardzo dobry.Nim możesz troszke grubiej pomalować,no i też na sucho go docierasz i na niego kładziesz zwykły podkład lub natryskową,kolejność dowolna,ale najlepiej najpierw szpachle.Szpachla natryskowa jak i zwykła nie odpada od tych dwóch produktów do których podałem Ci linki.To jest pewne bo używamy ich w lakierni i nigdy nic sie nie stało złego...
Aha i pytałeś o podkład,wiec może być ten: http://allegro.pl/item1109478499_podkla ... ajacy.html
Albo ten: http://allegro.pl/item1144310134_podkla ... dzacz.html
Nie używaj innych epoksydów ani reaktywnych podkładów z jakichś niewiadomo jakich firm,bo albo zacznie Ci sie utleniać,albo poodpada wszystko... Kupuj produkty z firmy NOVOL,LECHLER,FARECLA i STANDOX,HS a napewno wszystko będzie OK!. Inne to gówno... Pozdro
Malujesz tym baaaaardzo cienko,ma być widać blache,tzn ma przebijać jak pomalujesz i wyschnie.No i wtedy leciutko matowisz to na sucho najlepiej gąbką ścierną(taki papier tylko na gąbce) o gradacji 320.Dopiero na to możesz kłaść zwykły podkład akrylowy i na niego szpachle,albo też szpachle natryskową czy tam zwykłą i na nią podkład.Napewno nie odpadnie jak dobrze zmatowisz...
Możesz też pomalować tym epoksydem: http://allegro.pl/item1143549861_antyko ... od_ss.html
Też jest bardzo dobry.Nim możesz troszke grubiej pomalować,no i też na sucho go docierasz i na niego kładziesz zwykły podkład lub natryskową,kolejność dowolna,ale najlepiej najpierw szpachle.Szpachla natryskowa jak i zwykła nie odpada od tych dwóch produktów do których podałem Ci linki.To jest pewne bo używamy ich w lakierni i nigdy nic sie nie stało złego...
Aha i pytałeś o podkład,wiec może być ten: http://allegro.pl/item1109478499_podkla ... ajacy.html
Albo ten: http://allegro.pl/item1144310134_podkla ... dzacz.html
Nie używaj innych epoksydów ani reaktywnych podkładów z jakichś niewiadomo jakich firm,bo albo zacznie Ci sie utleniać,albo poodpada wszystko... Kupuj produkty z firmy NOVOL,LECHLER,FARECLA i STANDOX,HS a napewno wszystko będzie OK!. Inne to gówno... Pozdro

Motocykle to nie wszystko ale bez nich wszystko jest niczym...
- Tukan
- Kontaktowanie:
Dzięki.
Z tego co się dowiedziałem to na epoksydowy (bo taki mam zamiar użyć) kładzie się podkład akrylowy techniką mokro-mokro, tak?

- 175mirek
- Kontaktowanie:
Że jak mokro mokro?
Normalnie sucho sucho xD Haha
Malujesz epoksydowym,jak wyschnie dobrze to docierasz na sucho papierem 320 na gąbce,potem malujesz akrylowym i jak wyschnie to matowisz papierem wodnym 800 i kładziesz lakierek.

- sylwestro150
- Kontaktowanie:
Podkład epoksydowy z reaktywnym nie może się zlać, więc jak epoxy dobrze zaschnie to dopiero akrylowy. A warstwy podkładów to jak jedna warstwa przysycha to druga i tak dalej.Tukan pisze:Dzięki.Z tego co się dowiedziałem to na epoksydowy (bo taki mam zamiar użyć) kładzie się podkład akrylowy techniką mokro-mokro, tak?
175Mirek, pracujesz jako pomocnik lakiernika może?
- 175mirek
- Kontaktowanie:
sylwestro150 on miał na myśli podkład epoksydowy i akrylowy a nie reaktywny
Czytaj dobrze
Tzn pomocnik... Nie wiem jak się nazwać,bo z bratem założyliśmy lakiernię samochodową która funkcjonuje już prawie 3 lata,więc nie wiem jak szacować swoją rangę,bo pracujemy tylko we dwóch 

- sylwestro150
- Kontaktowanie:
A sory chodziło mi o akrylowy i epoksydowy
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
Przepraszam, że trochę odbiegnę od tematu- czy na gołą blachę(nie piaskowaną, tylko czyszczoną mechanicznie) można od razu położyć podkład akrylowy(z marek w/w przez 175mirek)?
EDIT: I czy te podkłady można kupić w 0,5l puszkach? Bo chyba tyle na WSK wystarczy(2 warstwy)?
EDIT: I czy te podkłady można kupić w 0,5l puszkach? Bo chyba tyle na WSK wystarczy(2 warstwy)?
- sylwestro150
- Kontaktowanie:
Na gołą blachę trzeba zawsze stosować epoksyd bo inaczej będzie Ci od wewnątrz rdzewnieć a i epoksyd jest twardy więc cieżko bd go uszkodzić by w tym miejscu tworzyły się ogniska rdzy. Epoksyd to taka bariera dla rdzy.
- 175mirek
- Kontaktowanie:
Tak jak sylwestro150 napisał. A co do puszek 0,5l to nie ma takich. Są tylko w sprayu z NOVOLa podkłady akrylowe.To są te same co z puszki ale za bardzo rozcieńczone(musi jakoś wylecieć rozpylaczem) no i miękkie są troche po pomalowaniu więc nie warto...
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
I na podkład epoksydowy należy położyć podkład akrylowy, czy można od razu nakładać lakier(akrylowy)?
- sylwestro150
- Kontaktowanie:
Na epoksyd trzeba położyć podkład akrylowy.