Pół wieku na Jawie!!!

czyli rozmowy o wszystkim
Odpowiedz
Awatar użytkownika
KoSzU
GG: 8813802
Kontaktowanie:

Pół wieku na Jawie!!!

Post autor: KoSzU » 2010-09-10, 22:13

adolf.jpg
Adolf Gajda vel Alek ostatnie pół wieku przejeździł na motocyklu. I choć koledzy z klubu motocyklowego mówią mu: -Teraz jest epoka japońskich maszyn, Alek zmień motocykl, kup coś lepszego.

On odpowiada:- Piękne macie motocykle, ale ja mojej Jawy na nic innego nie zamienię i póki będę mógł, będę na niej jeździł! I to się nazywa pasja.
- Mając 79. lat wciąż jeżdżę na motocyklu. Moją Jawę 250 mam od 1961 roku. To jest dla mnie wielka atrakcja i przyjemność. Mój motocykl jest pięknie odrestaurowany, inni kierowcy często go podziwiają, pokazują O.K. Kiedy nie mieliśmy jeszcze z żoną samochodu zjeździliśmy nim cały kraj, a w ówczesnej Czechosłowacji byliśmy wielokrotnie.
Teraz pan Alek samochód ma, ale mimo to jazda na motocyklu daje mu najwięcej przyjemności. I mimo tego, że koledzy jeżdżą na szybszych motocyklach, on sędziwej Jawy zdradzić nie zamierza. Jak motocykl pojawił się w jego życiu? To chyba było przeznaczenie. Pierwszy jednoślad WFM wygrał w 1960 roku podczas losowania wśród posiadaczy książeczek oszczędnościowych. Po roku ów wygraną zamienił na kolejny model z którym nie rozstaje się do dziś. Jak wspomina- na początku nie jeździł zbyt wiele, bo zwyczajnie brakowało na paliwo. Szybko to jednak nadrobił.
Największa duma Adolfa Gajdy, to fakt że mimo przejechanych trzystu tysięcy kilometrów nie spowodował żadnego wypadku. - Jeżdżąc pięćdziesiąt lat na motocyklu nie spowodowałem żadnego wypadku. Nie zrobiłem krzywdy nikomu, ani sobie. Oczywiście kilka razy się przewróciłem, ale na motocyklu i przewrócić się trzeba.
Teraz trwają prace przy odnawianiu kolejnych Jaw. Motocykl ten tak wpisał się w życie Alka, że postanowił spędzać czas w garażu na renowacji swoich maszyn, by na końcu obdarować nimi synów i by tradycja była kontynuowana.

Artykuł skopiowałem na wypadek gdyby kiedyś się ulotnił :)

Teraz Toruń
http://www.mmtorun.pl/artykul/pol-wieku ... 97037.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Co Boskie Bogu, resztę temu co Kocham! Wueska! :D
http://imageshack.us/g/11/dsc04225hc.jpg/

Awatar użytkownika
Sebastian440
Administrator
Moje maszyny: .
www.mr16bp.blogspot.com
Lokalizacja: Thorn Kupie polskie motocykle sportowe seba440t2@wp.pl
Kontaktowanie:

Re: Pół wieku na Jawie!!!

Post autor: Sebastian440 » 2010-09-10, 22:52

W końcu jakiś motocyklista z Torunia :)
Kupię polskie motocykle sportowe, kontakt: seba440t2@wp.pl
http://www.mr16bp.blogspot.com ®

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2010-09-11, 11:30

Miałem Jawę - piękny motocykl.

Bardzo ciekawa historia. Co prawda, trochę szkoda, że to nie Gazela albo M11-nastka, ale i tak jest "OK". Niech stara myśl techniczna będzie sławna!

Awatar użytkownika
misiek125
GG: 5981881
Kontaktowanie:

Post autor: misiek125 » 2010-11-04, 22:09

No niezły koleś , teraz Toruń nie będzie mi się tylko z rydzykiem kojarzył , oby tak dalej i wszystkim życzę takich lat na wueskach i innych sprzętach :D
Freedom Riders

Odpowiedz