Jaka to WSK ???

Odpowiedz
milenium5
GG: 0
Moje maszyny: simson wsk
Kontaktowanie:

Jaka to WSK ???

Post autor: milenium5 » 2011-01-07, 15:55

Wiatajcie
zakupilem dzisiaj wsk sportowa ale nie wiem co to za model
krotki opis;
waski bak, aluminiowe polki (bez otworow na blotnik gorny, widac na foto), kierownica sportowa, przelacznik swiatel chromowany metalowy z dlugim tym cypkiem, konsola jak w sportach, lampa sport, na baku byly znaczki wsk te wytloczki ale nie przykrecane na srobki!!, boczki plastikowe, rama sportowa wzmacniana na dole, kierunki byly aluminiowe takie zwykle jak w wsk, kola chromowane, trudno powiedziec co to za model bo w dowodzie tylko M06B3, tabliczki znamionowej brak, jak by miala gorny blotnik to przednie lagi byly by bez uchwytow jak sie nie myle a te maja i sa raczej oryginalne,
teraz troche historii;
wsk przwalala sie po wioskach u roznych bambrow , z tego co udalo mi sie dowiedziec to miala wydech gorny i blotniki inne ale po wypadku miala zmienione na te co sa , moze tez przod zmienili, na ramie i w dowodzie jest silnik 125 , po uchwytach ciezko okreslic czy bylo cos dlubane ale przedni mogl byc spawany, bagaznik zalozony od charta, nalezy wykluczyc mozliwosc adoptowania czesci od innych sportowych wsk bo poprostu tego nie bylo a od zwyklych to mogli wszystko zalozyc
dowod jest ok ale bez umow , gosciu nie zyje, sprobuje sie dogadac z rodzina moze beda mieli jakies fotki albo wspomnienia co to za model byl
http://milenium5.fotosik.pl/albumy/808284.html
jezeli zle trafilem w dzial to prosze o przeniesienie do odpowiedniego
i sorry za bledy ale pisalem "na kolenie"

SHLnik
Moje maszyny: WSK 125
Kontaktowanie:

Re: Jaka to WSK ???

Post autor: SHLnik » 2011-01-07, 20:21

Żadna sportowa ona nie jest.Zwykła B3

Rafal82r70r
Moje maszyny: WSK mo6 B3 82r. WSK mo6 B1 70r.
Jawa Ts 350 89r
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal82r70r » 2011-01-07, 23:35

SHLnik- człowieku weż się zastanów czasami co mówisz to jest wegług ciebie B3 z pojemnością 175 ccm więc informuje cię że nigdy nie było wuesek B3 175 co najwyżej m21w2 175 ;) A ten dowód nie jest od tego motocykla ;)

Awatar użytkownika
gabste
Moje maszyny: wsk 175
636B 04
Kontaktowanie:

Post autor: gabste » 2011-01-08, 00:32

Ło kurde ale kaskaderka ;) ile za cos takiego dałeś??

Agresives
Kontaktowanie:

Post autor: Agresives » 2011-01-08, 02:52

Niezmiernie ciężko będzie dojść do tego co to aktualnie jest za model. Sportem bym tego nie nazwał w obecnej formie. Jest to z pewnością mix części z różnych roczników różnych wuesek. Przednie zawieszenie najbardziej zgadza się z tym montowanym w S1 ze względu na zgodność kierownicy, ssania oraz konsoli z typową dla 175 stacyjką. Silnik 060 z przednią osłoną łańcucha typową dla pełnej osłony oraz długą występującą w rocznikach 75 wzwyż. Sądząc po kole tylnym na którym znajduje się część od pełnej osłony to jeszcze do niedawna tutaj była. Podnóżki kierowcy oraz pasażera z motocykla SHL M17. Filtr powietrza masz jeszcze starego typu łapiący powietrze od góry a nie spod baku montowany na pewno w pierwszej połowie lat 70tych (czy później nie wiem bo nie siedzę w rocznikach 75 wzwyż). Nie jestem pewny ale tylny bęben wygląda jak by posiadał automat stopu w środku a to są również początkowe lata. Jeśli rama ma wzmocnienia podnóżków to zakładam że może pochodzić od s1. Dudka wykluczam bo nie ma elementów dla niego typowych. Mocowania stelaża tylnej lampy masz starego typu. Sprawdź koniecznie pod bakiem czy masz selen albo mocowanie pod niego. Najpewniej ta mieszanka widoczna na zdjęciu powstała w oparciu o ramę S1 z częściami wuesek które wcześniej wyzionęły ducha. Nie wiem co myśleć o papierach i widocznych spawach na przedniej łapie silnika. Raczej wersja że to kiedyś była b3 odpada bo tylne mocowania silnika z rurką w której biegnie oś wahacza ciężko by było przeszczepić z 175 do 125 tylko po to aby założyć czwórkowy szerszy wachacz.

Awatar użytkownika
sopi220
Moje maszyny: wsk...i jescze troszkę
Kontaktowanie:

Post autor: sopi220 » 2011-01-08, 03:22

w dowodzie ciężar własny 107kg ,a normalnie w b3 98kg,nr ramy coś ok.roku 74-75.silnik z dowodu to niewiem 57r?rama od 175.taki galimatias że cho cho...

milenium5
Kontaktowanie:

Post autor: milenium5 » 2011-01-08, 11:08

dalem za to 350 zl + drugi silnik 3 gazniki skrzynie biegow i inne graty, nowy akumulator,
jak miala by dalej walac sie po wioskach zajezdzana i "wykrwawiac sie" to wolalem sie nia zaopiekowac zwlaszcza ze mam S1 bez konsoli z lampa wiec chociaz na czesci , warto by bylo przywrocic oryginalny wyglad
a ten bak waski bez przykrecanych znaczkow ?? S1 miala garbaty a watpie zeby ktos zmienil
a ten przelacznik swiatel? slyszalem gdzies ze byl charkterystyczny wlasnie taki dla jakiegos modelu
a pod polka dolna powinny byc otwory pod blotnik gorny czy nie? bo "podobno" ma go gdzies pod kupa drewna i na wiosne sie dokopie
ten co to przerabial siedzi w pierdlu na wiosne wyjdzie na przepustke

jutro jade do rodziny zmarlego zalatwic pesel i ich podpis do umowy moze oni podpowiedza co to bylo , wezme zdjecia S!, S2 dudka i lelka , zapomnialem dodac ze miala jeszcze latem zamknieta oslone lancucha
zmierze wachacz i porownam , wieczorem dodam zdjecia ramy lysej
i dzieki wszystkim za pomoc ;)

Awatar użytkownika
Stary
GG: 3029753
Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
Kontaktowanie:

Post autor: Stary » 2011-01-08, 13:52

Nawet nie wiesz jak ciekawie może się skończyć! Marek poszalał to co tu więcej pisać. Polać mu tam herbaty, a temat do zamknięcia.

milenium5
Kontaktowanie:

Post autor: milenium5 » 2011-01-09, 18:10

bylem u poprzedniego wlasciciela ktory ktory nie zyje juz od 13 lat ....
wsk byla zarejestrowana na niego a synowie uzytkowali
dowiedzialem sie ze miala taki okragly bak nie taki jak ma zupelnie inny , blotnik podobny do tego co jest i wydech gorny , oslony duze , i kolor zolty czyli wychodzi ze to byla S1
zapytalem od silnik i mowil ze od poczatku miala silnik 175 ale na ramie nabite S01 i w dowodzie 125 a gosciu sie zapieral ze miala
czyzby postawili byka w urzedzie

Awatar użytkownika
sopi220
Moje maszyny: wsk...i jescze troszkę
Kontaktowanie:

Post autor: sopi220 » 2011-01-09, 18:53

zobacz jeszcze czy ma wzmocnienie ramy pod silnikiem,w miejscu gdzie jest przyspawana belka od przednich podnużków.albo zapodaj zdięcie tego miejsca na forum.masz chyba rację że się walneli w urzędzie.jak okaże się że to sport to masz dużooo roboty i kupe kasy do włożenia w odbudowe

milenium5
Kontaktowanie:

Post autor: milenium5 » 2011-01-09, 23:15

pisalem wczesniej ze rama wzmacniana w tamtym miejscu ....
tak sie milo zdazylo ze pol roku temu kupilem S1 w tragicznym stanie ale na szczescie ma te czesci ktorych tej brakuje i dzieki temu mam silnik z dolkiem , tlumik gorny blotnik przod wachacz oryginal jak w gazeli , lagi polki w chromie ideal kola jak nowki w chromie tylko jak sie nie myle tylne ma jakis nalot, siedzenie z listewka, bak korek, musze tylko blotnik tyl kupic
remont ruszy jak zrobie kosa albo wfm zebym mial czym jezdzic

ale jak wyjasnic pojemnosc w dowodzie jak gosciu kupil nowa ze sklepu ???!!!
a na ramie poczatek numeru S01 wnioskuje ze to model silnika a S01 jak wiadomo to zwykla 125

Awatar użytkownika
wujcio
Kontaktowanie:

Post autor: wujcio » 2011-01-09, 23:38

Numer seryjny na ramie w każdej wuesce jest rozpoczęty od S0 i potem są cyfry, jeśli nie masz tabliczki to i tak nic się nie dowiesz ale jeśli rama faktycznie ma te wszystkie detale które powinien mieć sport to jest to sport :)

milenium5
Kontaktowanie:

Post autor: milenium5 » 2011-01-10, 23:46

no sport jest bo juz mam druga taka jak pisalem
a jest mozliwosc zmiany pojemnosci na 175 w trakcie rejstracji?
cos typu ide na przeglad mowie zeby zaznaczyli ze ma 175 i zeby na nowym dowodzie bylo 175
bo niechce miec problemow masci "a w dowodzie 125 wiec dlaczego pan jezdzi z innym silnikiem"

Awatar użytkownika
Alien
Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
Kontaktowanie:

Post autor: Alien » 2011-01-11, 00:01

milenium5 pisze:cos typu ide na przeglad mowie zeby zaznaczyli ze ma 175 i zeby na nowym dowodzie bylo 175
Do zmiany tego typu będziesz potrzebował tzw. dużego przeglądu, który wiąże się z większymi kosztami w stosunku to zwykłego oraz nową tabliczka znamionową wielkości wueskowego boczka :D

Odpowiedz