Witam. Chciałbym wam przedstawić moją Jawkę. Jej historia jest długa ale trochę ją skrócę. Najpierw jednak trochę o motorze.
Marka - Jawa
Model - 20
Pojemność - 49,9 ccm
Moc - 3,5 KM przy 6500 obr/min
Rok produkcji - 1973
Cena - 550 zł
Motorower z papierami. Jednak ich sytuacja wygląda tak że niema OC i przeglądu od dłuższego czasu.
Jawkę kupiłem jesienią zeszłego roku. Podczas kupna paliła ładnie, przejechałem się nią i niby wszystko było OK. Kupiłem ją od starszego pana który trzymał ją w stodole

Podczas powrotu do domu w połowie drogi zgasła. Okazało się że zatkał się kranik. Resztę drogi przepchałem. Na drugi dzień wyczyściłem kranik, lecz dalej nie dawała oznak życia. Po ściągnięciu króćca z gaźnikiem okazało się że tłok ma rysy. Jawa była zatarta. Po zastosowaniu nowego tłoka zatarła się znów, a potem jeszcze raz na następnym tłoku. Zdenerwowałem się i kupiłem cylinder 50 firmy Moto-Impex. Niedawno skończyłem remont silnika (oczywiście wszystko robiłem sam). W silnik zostało włożone dużo pieniędzy (jak ktoś by chciał to mogę wymienić wszystko co kupiłem). Motor czeka jeszcze na założenie łańcucha i tłumika oraz wlania nowego paliwa. Myślę że jeśli włożę jeszcze trochę serca, tyśka odwdzięczy mi się długą i bezawaryjną eksploatacją.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.