Biegi wsk 125.
Biegi wsk 125.
Witam, mam pytanie..Śwager kupił wske i oczywiście ja przetestowałem ale sprawa jest taka że z biegami jest problem.W ogóle nie czuje kiedy bieg wskoczy na swoje miejsce. Leje się po wałku od biegów i kopniaka, i biegi tak jakby sie zakleszczają tzn. chce zedukować pod górke i przy wciskaniu nic...Teraz próbowałem ja odpalic ale na 3 biegu staneło.
- Savier
- Administrator
- GG: 0
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
- Karlicek
- GG: 7162090
- Moje maszyny: M21 W2
M06 B3 - Lokalizacja: Gniezno
- Kontaktowanie:
Re: Biegi wsk 125.
Dźwignia biegów odbija normalnie? Porusza się lekko, nie zacina się?
Ja się z panem zgadzam. Oczywiście, że jest to ukartowana robota określonych kół.
Trójka...jesli 125-logiczne.nie zacina się ale wałek lata jak ...może jakieś uszczelki czy oringi?
- Kamil*
- GG: 4510460
- Moje maszyny: WSK 125 M06B3 79'
WSK 175 M06B3 86'
YAMAHA DT 125 98' - Lokalizacja: Świeżawy
- Kontaktowanie:
Powinny być oringi pomiędzy wałkiem kopniaka a zmiany biegów i pomiędzy kopniakiem i pokrywą. Ale powiem tyle ja mam nowe oringi i olej tak i tak leci jak sie silnik rozgrzeje ;/
Ale czy one mają coś do tego że nie zmienie biegu.?...Coś mi się wydaje że musze rozpołowić silnik.
- maykii
- GG: 6056769
- Moje maszyny: M21W2 74r.
M21W2 83r
M06B3 79r. - Lokalizacja: Piaseczno / Siemiatycze
- Kontaktowanie:
Może po prostu jeśli lata Ci dźwignia zmiany biegów to pękła Ci sprężyna od zmieniacza ? Ja stawiam na sprężynę, ewentualnie do tego jeszcze coś ze sprężynką i kulką ustalającą bieg.
(-; Jak to mówią, "Za motórem, panny sznurem". 

Spoko, dzisiaj udało się odblokować to poruszając dzwignią...ale jak jechałem pod górke to 2 razy w tym samym miejscu podczas redukcji sie zablokowało...Może jutro znajde troche czasu to rozpołowie silnik.Pzdr i dzieki za odp.

Jak tak miałem podłożyłem podkładke na wałek biegów pod dźwignie biegów i sie nie klinowała. Zobacz na postoju jeśli pociągniesz dźwignie do siebie i na dół a bieg sie zredukuje to to jest problemem- po rozłożeniu musisz dać pod wałek zm. biegów podkładke. Jak dźwignia lata podbij bolec od spodu silnika.
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK B03 '78/79
- Kontaktowanie:
Mam taki problem. Mógłbyś proszę dać jakieś zdjęcia jak to rozwiązałeś? Albo rysunek chociaż. Nie mam pomysłu jak zblokować ten wałek.Irek.S. pisze: Zobacz na postoju jeśli pociągniesz dźwignie do siebie i na dół a bieg sie zredukuje to to jest problemem- po rozłożeniu musisz dać pod wałek zm. biegów podkładke. Jak dźwignia lata podbij bolec od spodu silnika.
No robisz tak jeśli o podkładke idzie dajesz tak: dźwignia zm.biegów->podkładka->kopniak i cała sprawa. A ten bolec dobijasz tak by biegi wchodziły z lekkim oporem i kliknięciem.