Jaką multiszlifierkę wybrać?
- Savier
- Administrator
- GG: 0
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Jaką multiszlifierkę wybrać?
Cześć. Szukam jakiejś multiszlifierki do prac przy WSK i nie tylko. Jak na razie upatrzyłem sobie dwie firmy. Eurotec i Ferm, ale podobno ssą gałsona. Erotec niby niemiec, ale jednak chińczyk, takie opinie krążą po internecie.
http://allegro.pl/miniszlifierka-eurote ... ml#gallery tutaj mam dużo elementów w zestawie.
o, a tutaj jeszcze gwarancja na 12 miesięcy. http://allegro.pl/miniszlifierka-dremel ... 91525.html
Pytanie, którą multiszlifierkę polecacie? W ogóle nie jestem w temacie... A i kasy dużo nie chciałbym na to przeznaczyć.
http://allegro.pl/miniszlifierka-eurote ... ml#gallery tutaj mam dużo elementów w zestawie.
o, a tutaj jeszcze gwarancja na 12 miesięcy. http://allegro.pl/miniszlifierka-dremel ... 91525.html
Pytanie, którą multiszlifierkę polecacie? W ogóle nie jestem w temacie... A i kasy dużo nie chciałbym na to przeznaczyć.
-
- Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350 - Lokalizacja: Gliwice
- Kontaktowanie:
Re: Jaką multiszlifierkę wybrać?
Klasą samą w sobie jest firma Dremel. Fakt, że dremel jest synonimem multiszlifierki, mówi sam za siebie. Niestety cena jest wysoka. Mieliśmy dremele (oryginalne) w pracy i dosyć dobrze się to spisywało. Aczkolwiek muszę przyznać, że modele produkowane do marketów (niby oryginalne) mają zdecydowanie niższą jakość.
Co do FERMa to mam wkrętarkę. To też china ale z tzw. wyższej półki. Tak jak u Jacusia - towar trzymany na półce, koneserski
A tak poważnie - dobre opinie o Fermie słyszałem i sam też nie narzekam
Co do FERMa to mam wkrętarkę. To też china ale z tzw. wyższej półki. Tak jak u Jacusia - towar trzymany na półce, koneserski

A tak poważnie - dobre opinie o Fermie słyszałem i sam też nie narzekam

- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Dzięki Johnny za opinię.
A może miał ktoś Euroteca? Najtańsza pozycja zdaje się, dlatego mam uzasadnione obawy co do jakości... Ale jak dają znowu 12 miech. gwarancji, to szmelcu by nie puszczali.
A może miał ktoś Euroteca? Najtańsza pozycja zdaje się, dlatego mam uzasadnione obawy co do jakości... Ale jak dają znowu 12 miech. gwarancji, to szmelcu by nie puszczali.
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Ja uzytkuje Euroteca - kupilem bo byla najmocniejsza z najtanszych
generalnie zadowolony jestem, ale nie spodziewaj sie cudow w tej cenie. Walek gietki pracuje nie we wszystkich pozycjach, pod wiekszym obciazeniem czasem w ogole nie pracuje. Koncowki tez nie sa wieczne, ale do takich materialow jak alu na poczatek wystarcza. Frezem palcowym mozna dlubac precyzyjne robotki. Po pol roku intensywnej eksploatacji pojawilo sie lekkie bicie, takze frezik lata na boki co nie jest fajne przy obrotach rzedu 30kobr/min. No ale trudno sie dziwic bo jak rylem kanaly to dosc mocno dopychalem koncowke bokiem, nic nie jest wieczne. Na poczatek mysle ze Ci wystarczy, poxniej to juz bedziesz wiedzial czego potrzebujesz 

- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Dzięki Alien, liczyłem na Ciebie. 
Jeszcze taki jeden wspominał coś o Einhellu (chyba dobrze napisałem?), troszkę czytałem o tym i wydaje mi się, że to rozsądny wariant. Dobre ceny i jakość przyzwoita.
Więc teraz zastanawiam się nad Eurotec->Einhell, ale niewykluczone, że wezmę coś innego
.

Jeszcze taki jeden wspominał coś o Einhellu (chyba dobrze napisałem?), troszkę czytałem o tym i wydaje mi się, że to rozsądny wariant. Dobre ceny i jakość przyzwoita.
Więc teraz zastanawiam się nad Eurotec->Einhell, ale niewykluczone, że wezmę coś innego

- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Musiałbym sprzedać wueskę, żeby to kupić. A jakbym ją sprzedał, to w czym miałbym grzebać? 

Jeśli typowo chcesz to kupić pod korektę kanałów w cylindrze to i tak nie widzę tego ,żebyś byl w stanie dotrzeć nawet z wałkiem giętkim gdzieś indziej jak do kanału wydechowego.Z wnętrza tulei nic nie ruszysz,jedynie kanały płuczące od strony komory korbowej co najwyżej troche podjedziesz.
- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
No to co mam kupić w końcu?
Korygowałeś w ogóle kiedyś kanały w cylindrze? Bo ja nie i chciałbym spróbować. Okaże się.
http://allegro.pl/szlifierka-dremel-260 ... 62208.html kupuję to. Dobry wybór?

http://allegro.pl/szlifierka-dremel-260 ... 62208.html kupuję to. Dobry wybór?
Krociec gaznika i kanal wydechowy oszczyszalem i tyle.Wiem jak wałek giętki wygląda,jakie ma rozmiary i dlatego twierdzę ,ze się nim za duzo nie zdziała ;P
- Alien
- Kontaktowanie:
Identyczna jak moja, uważam ze na 'pierwsze targanie' wystarczy. Wałek giętki działa tylko trzeba zminimalizować zagięcia, no i wiadomo że nie kręci wtedy takich obrotów. To nie są wielkie pieniądze żeby nie spróbować 

- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Kurde, to czym ja teraz skoryguję te kanały jak nie tym... 

- Alien
- Kontaktowanie:
Przecież Ci pisze że wystarczy spokojnieSavier pisze:Kurde, to czym ja teraz skoryguję te kanały jak nie tym...

Ja też chyba kupie skoro są OK
Bo właśnie sie zastanawiałem jaką brać, jak te są całkiem to dobrze. W sumie 260W to nie tak mało powinna dawać rade.

- 125 arek
- GG: 6055683
- Moje maszyny: M 06 B1
- Kontaktowanie:
ja mam euroteca i tak jak napisał Alien końcówki nie są wieczne ale daje sobie radę
Ekipa Południe®
- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Dzięki wszystkim za opinię
Już kupiłem.

- bing17
- Moje maszyny: FSO 125p, CZ 516, Junak M10, Romet KadetM780,110
- Kontaktowanie:
Jak chcesz coś konkretnie porobić to kup pneumatyczną. Jest dużo wydajniejsza od elektrycznych, przydaje mi się przy obróbce głowic samochodowych w szczególności.
- Savier
- Administrator
M21W2 '76
- Kontaktowanie:
Widziałem już takie cuś, ale jak na razie myślę, że starczy mi taki dremelek. Konkretnie raczej nie będę robił...
Ale ślicznie dziękuję za pokierowanie w tę stronę
Ale ślicznie dziękuję za pokierowanie w tę stronę

- bing17
- Moje maszyny: FSO 125p, CZ 516, Junak M10, Romet KadetM780,110
- Kontaktowanie:
Konkretniej może nie, ale na pewno dłużej