Obręcze w białym kolorze?
Obręcze w białym kolorze?
Witam,
Zastanawiam się, jak by to wyglądało - WSK B3 '78, jestem w trakcie przygotowań do lakieru. Kolor motocykla będzie oczywiście czarny, błotniki będą miały białe szparunki na błotnikach, bebny kół właśnie się polerują, szprychy - nie wiem jeszcze - albo nowe, chromowane, albo stare czyszczone i polerowane. I stoję przed dylematem koloru obręczy.... białe, wiem, że nie zgodne z oryginałem - ale może...? Co sądzicie?
Zastanawiam się, jak by to wyglądało - WSK B3 '78, jestem w trakcie przygotowań do lakieru. Kolor motocykla będzie oczywiście czarny, błotniki będą miały białe szparunki na błotnikach, bebny kół właśnie się polerują, szprychy - nie wiem jeszcze - albo nowe, chromowane, albo stare czyszczone i polerowane. I stoję przed dylematem koloru obręczy.... białe, wiem, że nie zgodne z oryginałem - ale może...? Co sądzicie?
- mateo88k
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125 M06-Z2 z 1960 r.
YAMAHA XV1000 TR1 z 1983 r. - Lokalizacja: Siedlce
- Kontaktowanie:
Re: Obręcze w białym kolorze?
Szczerze mówiąc to najlepszym wyjściem byłoby, abyś zrobił obręcze tak, jak było w oryginale na Twoim motocyklu. Zapewne kolor srebrny. Kolor biały, moim skromnym zdaniem nie pasuje 

M06-Z2 1960 r. stan 90%
Widziałem jego dzieło - robi wrażenie, ale wg mnie jego felgi mają jasny odcień szarości. Ja zastanawiam się nad białym - śnieżnobiałym 

- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Nie, nie, nie. Według mnie tutaj może być tylko szary, każdy inny kolor jest tam nie wskazany. Ewentualnie chrom
.

Chyba raczej nie zrealizuję tego pomysłu.... Wczoraj zacząłem się zastanawiać, bo dotarło do mnie, że nie zamówiłem lakieru w kolorze szarym
. Lada chwila przyjdzie przesyłka z czarnym na motocykl i białym na szparunki... o felgach zapomniałem, bo miały iść w proszek - jednak ceny proszkowego lakierowania w moich okolicach przyprawiają mnie o zawrót głowy, więc pewnie felgi pewnie pójda też w akryl. Chociaż w przyszłym tygodniu może uda się jeszcze załatwić po małej znajomości proszek "przy okazji" lakierowania innych - nie moich części....nie ukrywam - byłoby to dla mnie najlepsze rozwiązanie

- Brat
- Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
- Kontaktowanie:
Akryl na felgi to zły pomysł. Tylko proszek
-
- Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350 - Lokalizacja: Gliwice
- Kontaktowanie:
Pozwoli kolega, że zapytam ile kosztuje lakierowanie proszkowe, że jest to zaporowa kwota 

- Szczepan
- Moje maszyny: B3 Promot
- Kontaktowanie:
Dobrze położony lakier na mokro, też dobrze się trzyma 

Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
- Brat
- Moje maszyny: Wsk m21w2 "Kobuz"
- Kontaktowanie:
Nie jak naciskasz o niego łyżką do oponBorewicz pisze:Dobrze położony lakier na mokro, też dobrze się trzyma

-
- Moje maszyny: WSK 125 B1
WSK 125 B3
WSK 125 B3 Bąk
JAWA TS 350 - Lokalizacja: Gliwice
- Kontaktowanie:
Ja już dawno "wyrosłem" ze ściągania opon łyżkami. Mam akurat sąsiada co ma "wulkanizację". Każdemu polecam. Felga nie uszkodzona, opona nieuszkodzona, pot, łzy, a czasami i krew nie wylane .... Jednym słowem rewelacja. Po co się męczyć jak gumiarz Cię wyręczyBrat pisze:Nie jak naciskasz o niego łyżką do oponBorewicz pisze:Dobrze położony lakier na mokro, też dobrze się trzyma

250 zł za dwie gołe obręcze - już wypiaskowane. IMO to zdecydowanie za dużo. Ale wciąż szukam...Johnny pisze:Pozwoli kolega, że zapytam ile kosztuje lakierowanie proszkowe, że jest to zaporowa kwota
Może nie tyle zły pomysł, co proszek jest zdecydowanie lepszy. Mam tego świadomość, i w dalszym ciągu skłaniam się do lakierowania proszkowego. Ale jeżeli nie znajdę nic w cenie akceptowalnej przeze mnie - będę zmuszony do natryskowego akrylu. Wtedy oczywiście o łyżce nie ma mowy. Poza tym, moja WSK nie będzie nigdy motocyklem użytkowym. Ot - chcę mieć kolejny pojazd w stanie "igła", który będzie stał w garażu i cieszył oko i dawał satysfakcję z przywrócenia mu życia. Raz na jakiś czas, w piękną słoneczną pogodę będzie służył do krótkich przejażdżek z moimi synami.Akryl na felgi to zły pomysł. Tylko proszek

Ostatnio zmieniony 2011-10-11, 20:12 przez Grzaniec, łącznie zmieniany 1 raz.
heh chyba kogoś poj... u mnie to tyle biorą za piaskowanie calego motoru i malowanie calego proszkowo. no dobra przesadzilem bo okolo 300. Johny nie kazdy ma kolege wuklanizatora. a 20zl za zmiane opony placic sie nie usmiecha.
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Owszem, ja się ma normalne opony. Stomila to się w rekach założyJohnny pisze:Ja już dawno "wyrosłem" ze ściągania opon łyżkami. Mam akurat sąsiada co ma "wulkanizację". Każdemu polecam. Felga nie uszkodzona, opona nieuszkodzona, pot, łzy, a czasami i krew nie wylane .... Jednym słowem rewelacja. Po co się męczyć jak gumiarz Cię wyręczyBrat pisze:Nie jak naciskasz o niego łyżką do oponBorewicz pisze:Dobrze położony lakier na mokro, też dobrze się trzyma

A cena za malowanie naprawdę złodziejska, standard do 30zł/szt.
Widzisz...a piaskowanie całego moto wyniosło mnie 70złhartman pisze:heh chyba kogoś poj... u mnie to tyle biorą za piaskowanie calego motoru i malowanie calego proszkowo. no dobra przesadzilem bo okolo 300. Johny nie kazdy ma kolege wuklanizatora. a 20zl za zmiane opony placic sie nie usmiecha.

-
- Moje maszyny: wsk 125 M06B1
- Kontaktowanie:
Witam
Czy moglibyście poradzić mi jak się pozbyć tych okropnych czerwonych felg? Pewnie najlepiej wypiaskować, a potem pomalować.
1. Czy proszkujecie całą felgę łącznie ze szprychami i później do malowania?
2. Czy lepiej zakupić samemu farbę proszkową i zanieść do malowania? Jeżeli tak to jaka to farba.
Czy moglibyście poradzić mi jak się pozbyć tych okropnych czerwonych felg? Pewnie najlepiej wypiaskować, a potem pomalować.
1. Czy proszkujecie całą felgę łącznie ze szprychami i później do malowania?
2. Czy lepiej zakupić samemu farbę proszkową i zanieść do malowania? Jeżeli tak to jaka to farba.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Rozszprychowujesz koło, bęben z piastą do szkiełkowania, nowe szprychy/ocynk na stare, obręcz do piaskowania i malowania proszkowego, całość na końcu dajesz do fachowca żeby Ci to złożył i masz wszystko ładnie pięknie (oprócz portfela).
Są 2 szkoły. Można rozszprychowywać lub nie. Nie wiem tutaj na forum każdy krzyczy ,żeby rozplatać koło. Z drugiej strony przyjrzyj się ruskim motorom. Każdy jeden ma malowane w całości. Wybór należy do ciebie.
Szprycha mimo wszystko, jednak trochę pracuje podczas jazdy. IMO pomalowanie zaplecionego koła po pierwsze nie wygląda dobrze, po drugie może powodować, że farba/lakier popęka na styku nypla z obręczą. Zresztą - dla mnie ceniącego sobie oryginał, pomalowanie całego koła to nieporozumienie:) Radzieckie motocykle były takie w oryginale? Jeżeli tak, to odbudowując takie moto bym tak zrobił - w WSK nigdy