Uchwyty przedneiego błotnika Lelek i S2 - porównanie
- JueS
- GG: 0
- Moje maszyny: kolekcja 100+ motocykli =)
- Kontaktowanie:
Uchwyty przedneiego błotnika Lelek i S2 - porównanie
ktoś chciał porównanie mocowań przedniego błotnika w lelku i s2, jak dla mnie to jest to samo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię do kolekcji: polskie motocykle sportowe, motocykle sprzed 1945 slaaneshad@o2.pl
-
- GG: 4713017
- Moje maszyny: WSK M21W2S2 75'
WSK DUDEK 76'
MR1 RYŚ 62' - Lokalizacja: Jaworzno
- Kontaktowanie:
Re: Uchwyty przedneiego błotnika Lelek i S2 - porównanie
Miałem dwa typu uchwytów , zarówno te stosowane w LELKU jak i w S2 , i śmiało mogę powiedzieć że się różnią.
O tyle o ile, tylne mocowania są identyczne o tyle przednie uchwyty są inne w S2 <tulejki gwintowane=mocowania przednie> są krótsze . Niedowiarkom załączam zdjęcie , widać na nim że tulejki w żadnym stopniu nie były skracane <posiadają "frezy" z tłoczenia >.
Przypuszczam że zastosowanie innych "wieszaków" było chociażby spowodowane , zamontowaniem koło 19 calowego ... <której ni jak i tak nie miało szans dobicia do błotnika>, zawsze jednak była to część w jakimś stopniu inna.
Rozmawiałem kiedyś z pracownikiem zakładu w Świdniku i wytłumaczył mi on "prosto" jak to było wtedy:
-[hala montażowa] do [Magazynu] : zamawiam wieszaki błotnika mocowanego do półki górnej.
-[Magazyn] do [hala montażowa] : OK
O tyle o ile, tylne mocowania są identyczne o tyle przednie uchwyty są inne w S2 <tulejki gwintowane=mocowania przednie> są krótsze . Niedowiarkom załączam zdjęcie , widać na nim że tulejki w żadnym stopniu nie były skracane <posiadają "frezy" z tłoczenia >.
Przypuszczam że zastosowanie innych "wieszaków" było chociażby spowodowane , zamontowaniem koło 19 calowego ... <której ni jak i tak nie miało szans dobicia do błotnika>, zawsze jednak była to część w jakimś stopniu inna.
Rozmawiałem kiedyś z pracownikiem zakładu w Świdniku i wytłumaczył mi on "prosto" jak to było wtedy:
-[hala montażowa] do [Magazynu] : zamawiam wieszaki błotnika mocowanego do półki górnej.
-[Magazyn] do [hala montażowa] : OK

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
WSK DUDEK 76'
- Kontaktowanie:
Konkluzja : Zapewne większość S2 wychodząca z zakładu .. miała montowane "wieszaki " z LELKA
<który był znacznie powszechniejszą konstrukcją >

- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Dziwna sprawa, w moim lelku było podtoczenie w dolnej półce pod te tulejki gwintowane, a same tulejki były dłuższe niż na Twojej fotce, Tomuś.
-
WSK DUDEK 76'
- Kontaktowanie:
Masz może jakąś fotkę tych podtoczeń ? aż jestem ciekaw jak to wygląda ?
Nie mniej jednak , fajny smaczek dla kogoś kto składa S2 i ma takie wieszaki < z krótszymi tulejkami >
No nie "WSK_weteran"
??
Kto jednak ma "wieszaki" typ "LELEK" , myślę że i tak nie ma się czym przejmować
Nie mniej jednak , fajny smaczek dla kogoś kto składa S2 i ma takie wieszaki < z krótszymi tulejkami >
No nie "WSK_weteran"

Kto jednak ma "wieszaki" typ "LELEK" , myślę że i tak nie ma się czym przejmować

- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Fotkę zrobię jak będę w garażu. Normalnie podtoczenie pod wymiar tulejki, tak, żeby wchodziła głębiej.
Ja też mam fajny smaczek, oryginalnie stosowany w lelku olej lux 10. Myślę, że jest to niewątpliwie ważny szczegół.
Ja też mam fajny smaczek, oryginalnie stosowany w lelku olej lux 10. Myślę, że jest to niewątpliwie ważny szczegół.