Książki - fantasy/fantastyka

czyli rozmowy o wszystkim
Odpowiedz
Awatar użytkownika
nodek
GG: 5554430
Moje maszyny: .....
Kontaktowanie:

Książki - fantasy/fantastyka

Post autor: nodek » 2011-11-24, 22:56

Ktos z was czyta? Mi najbardziej odpowiadaja klimaty fantasy i fantastyki.

Dzis skonczylem czytac drugi tom "Pana Lodowego Ogrodu" - Jaroslawa Grzedowicza

Jak dla mnie wspaniala ksiazka, jeszcze dzis biore sie za czytanie trzeciego tomu.

A obok lampki nocnej czekaja na mnie jeszcze:

*Cala saga Wiedzmina-Sapkowskiego
*Seria "Dziedzictwo"-Paoliniego (Eragon, Blisinger, Najstarszy i na mikolaja zazyczylem od dziewczyny Dziedzictwo-tydzien temu byla premiera) - pare lat temu pozyczylem od kolegi Blisingera i naprawde mnie wciagnela, ale jak sie dowiedzialem, ze to nie jest pierwszy tom seri, rzucilem w kat zeby nie zepsuc sobie czytania calej seri w przyszlosci.
*Posiadam tez dwa pierwsze tomy seri Piesn Lodu i Ognia: Gra o Tron i Starcie Krolow.

Szykuje sie do zakupu reszty seri Piesni Lodu i Ognia, mam na oku jeszcze Ziemiomorze, Czarna Kompanie i chyba klasyke gatunku czyli Diune.

Co czytacie? co mozecie polecic?
Wyobraź sobie siebie w łodzi na rzece.
Z mandarynkami i marmoladowym niebem.

Awatar użytkownika
Szczepan
Moje maszyny: B3 Promot
Kontaktowanie:

Re: Ksiazki- fantasy/fantastyka

Post autor: Szczepan » 2011-11-24, 22:59

Naprawiam motocykl WSK niezłe fantasy jest ;)
Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
GG: 0
Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2011-11-24, 23:00

O KURW* NODEK, CZEMUŚ WCZEŚNIEJ NIE PISAŁ? :D
Poczekaj, skoczę zrobić fotkę swojej małej księgarni. :>

EDIT: Już mam - jutro postaram się to poopisywać ;-). Fajnie, że jest z kim o tym pogadać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Łukasz
Moje maszyny: Simson SR50 1991
Kontaktowanie:

Post autor: Łukasz » 2011-11-24, 23:25

Savier a od kiedy Puls Życia to fantasy :mrgreen: ... ale wracając do tematu to też czasem się zdarzy, że przeczytam coś z fantasy :-)

Awatar użytkownika
nodek
Kontaktowanie:

Post autor: nodek » 2011-11-24, 23:42

Widze tam "Zwiadowcy" dobra ksiazka?

Jeszcze zapomnialem, ze Brat ma dwa tomy "Swiat Dysku" Terry Pratchetta, ktore usilnie kiedys probowal czytac ale mu to nie wyszlo ^^

Ja na pewno dokupie reszte do kolekcji, bo to ponoc majstersztyk z dziedziny fantasy.

Awatar użytkownika
JueS
Moje maszyny: kolekcja 100+ motocykli =)
Kontaktowanie:

Post autor: JueS » 2011-11-25, 12:24

zdecydowanie polecam Czarną kompanię, szczególnie 3 pierwsze tomy. Jeśli chodzi o Grę o tron to mam mieszane uczucia, serial wydaje się być lepiej zrobiony niż oryginał
Kupię do kolekcji: polskie motocykle sportowe, motocykle sprzed 1945 slaaneshad@o2.pl

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2011-11-25, 13:16

To od początku ;-).
Trudi Canavan i jej Trylogia Czarnego Maga z tego co pamiętam. Książka bardzo fajna, miło się czyta. Udało mi się na niej pobić swój rekord w ilości przeczytanych stron na jeden dzień (+/- 320, nie pamiętałem gdzie zacząłem). Niechaj to świadczy o tym, że jest spoko. ;) Do tego wyszło trochę prologów i tak dalej, nie jestem aktualnie w temacie.

Co do Zwiadowców mam mieszane uczucia. Nie uchodzi wątpliwości, że to książka dla dzieci w wieku 12-13 lat. Ja kupiłem pierwsze 4 tomy bodajże 1.5 roku temu no i mi się spodobało. Czyta się mega przyjemnie, piękne tłumaczenie i łatwo wchodzi. Aż za łatwo. Lektura mało wymagająca, w przeważającej ilości przypadków do przewidzenia "co ten Will dalej wykombinuje", ale miejscami mile mnie zaskoczyła. Wracając jeszcze; czemu dla dzieci? Jeżeli zły rycerz trzyma nastolatkę w wierzy (na oko 19 lat) i przynosi jej herbatkę, ba, nawet nie zapoda jej tabletki gwałtu w fusach, mało tego - żadnych skojarzeń seksualnych - totalne zero. Głównie właśnie dlatego miałem mieszane uczucia po przeczytaniu "Czarnoksiężnika z północy". Niby fajne, jedna z najlepiej napisanych książek pod względem opisów, nie zanudza, bardzo wartka akcja, no ale... Generalnie na plus, po potem trochę wszystko się poprawiło w akcji. "Okup za Eraka" bardzo mi się spodobał. Następnie dwie części też były spoko, następna przygoda. Z tego jednak co wiem, to Flanagan kończy z tą serią.

Dalej mam cykl "Oko Jelenia" Pilipiuka. Do samego autora to mam mieszane uczucia, ale o tym później. "Oko Jelenia" musisz koniecznie kupić! Jedna z moich ulubionych serii, nie żałuję ani złotówki wydanej na nią. Napisana super, co prawda miejscami może zanudzać, ale cóż - akcja dzieje się w średniowiecznej Hanzie gdzie to ludzie przeniesieni z różnych okresów (późniejszych) muszą odnaleźć tytułowe Oko Jelenia. Wszystko napisane z pewną dozą humoru, ale jest on tam gdzie trzeba. Ogólnie rzecz biorąc to mistrzostwo, ale żałuję, że nie poczekałem z kupnem - wolałbym wszystkie tomy na raz, a tak to pozapominałem troszkę. Na pewno warto kupić, bo dowiesz się wiele nowych rzeczy o Hanzie i innych sprawach.

Cykl o Jakubie Wędrowyczu - :zdegustowany:. Żałuję, że to kupiłem. Zbiór opowiadań o pijaku, które ma swoje historie na wschodzie Polski. Do bólu śmieszne, ale ledwo przygoda się zaczynała i już koniec. Nie lubię opowiadań. W każdym bądź razie po 3 godzinach czytania zupełnie się odmóżdżyłem, takie to było bez ładu i składu.

Złodziej Pioruna napisany przez Riordiana i tam te dalej dwa jeszcze. Książka tradycyjna, fajna - przygoda 3 dzieciaków bez opieki rodziców (standardzik ;-) ). Świat, w którym bogowie olimpyjscy naprawdę istnieją i ingerują w świat. Główni bohaterowie to herosi (heros to dziecko boga i ziemskiej kobiety), no i trochę ich w tym świecie jest. Mają swoją szkołe i tak dalej, ale okazuje się... A co Ci będę spojler robił :). Wyszły następne tomy, myślę, że warto kupić nawet ze względu na informacje, które wchłoniesz o Grecji i jej historii.

Harry Potter - wiadomo. Super książka, ale czy stoi najwyżej w moim rankingu? Nie powiedziałbym.

Trylogia Husycka Andrzeja Sapowskiego. Trudna książka, do bólu nudna. Jakoś przetrwałem, ale miejscami to była mordęga. Rzecz dzieje się w średniowieczu, główny bohater to Reynevan, magik i lubi sobie podupczyć. Jak kupisz, to nic się nie stanie, bo czytając sporo nowego się na pewno się dowiesz. Wiele z kart historii stanie się dla Ciebie jaśniejsze, ale ciężko będzie je odsłonić.

Wiedźmin - moja ulubiona seria, najlepsze książki jakie kiedykolwiek czytałem. Wiesz ocb więc nie będę się rozpisywał. Żałuję tylko, że za szybko czytałem - pewnie sporo przeoczyłem, pogubiłem, nie odkryłem kilku zatajonych sensów czegoś tam, jakichś symboli... Na pewno do niej wrócę. Dziwię się tylko, że nie zrobili z tego pięknego filmu tak jak np. Władca Pierścieni. Toż to jest niemalże tak samo ***zajeb******! Ale polskie, więc od razu wiadomo...

Na koniec Władca Pierścieni i Hobbit. Druga pozycja to wg mnie kwintesencja przygody i fantastyki. Mag, krasnoludy, niziołki i smok! Pradawny las i tak dalej... Normalnie książka wymiata. Bardzo miło ją wspominam.

Władca Pierścieni książka piękna i jak najbardziej ***zajeb****, ale czytając ją byłem za młody, żeby wszystko zrozumieć. Obiecałem sobie, że wrócę do tego jak dorosnę :). Ale najpierw Sillmarilion i te inne, żeby to zrozumieć. Niewątpliwie tkwi tam wskazówka "jak żyć" tylko trzeba ją odkryć :).

To byłoby na tyle. Kuzyn polecał mi jeszcze Cheruba, powiadał, że niemalże równie dobry jak Wiedźmin. Czy nawet lepszy! Mógłbyś opisać te Ziemiomorze itp.?

Awatar użytkownika
nodek
Kontaktowanie:

Post autor: nodek » 2011-11-25, 14:00

Ziemiomorza nie opisze, bo nie czytalem, dopiero planuje zakup, przegladalem jakies fora tematyczne i ludzie polecali wlasnie ziemiomorze- jako ze nie lubie streszczen w stylu: "ktos tam, zrobil cos tam i stalo sie to i tam to przez co umarl" to zdradza tresc ksiazki... tego nie lubie, wole walic w nieznane i kupie troche na slepo, pozatym seria nie jest droga wiec nie bedzie czego zalowac ;)

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2011-11-25, 14:07

A o sądzisz o
"Pana Lodowego Ogrodu" - Jaroslawa Grzedowicza
?

Awatar użytkownika
nodek
Kontaktowanie:

Re: Książki - fantasy/fantastyka

Post autor: nodek » 2011-11-25, 16:54

Dla mnie naprawde rewelacja, ciezko mi pisac konkrety fajnie napisana historia Drakkainena - komandosa o nadludzkich mozliwosciach (troche stuningowany elektronicznymi bajerami) ktory zostaje wyslany z misja ratunkowa na inna planete gdzie nie ma elektroniki i nowczesnosci, sa za to magia i nadprzyrodzone zjawiska i dziwne stwory. Do tego wpleciona zostala inna historia, chlopaka-Tendzuka, nastepcy tygrysiego tronu ktory z przyczyn opisanych w ksiazce musi wykonac swoja misje.

Ksiazka warta kazdych pieniedzy i szczerze polecam, w pierwszym tomie mozna ujrzec (wyczytac?) nawet troche erotyki ;D

Nie musze mowic, ze ksiazka zdobyla mase nagrod. To raczej o czyms musi swiadczyc ;)

Przyjemnie sie czyta, az nie chce sie odkladac ksiazki, tylko czytac i czytac.

Na ta chwile sa trzy tomy, czwarty ma wyjsc jakos na poczatku roku 2012.

Za pojedynczy tom placilem 39 zł.

Awatar użytkownika
yahoo
Kontaktowanie:

Post autor: yahoo » 2011-12-05, 12:11

Przyłączam się. Zdjęcia nie zrobię, bo mi się dawno skończyło miejsce na regałach i upycham książki po kartonach;-)

Popieram JueSa z Czarną Kompanią, a teraz ten sam autor (Glen Cook) wydaje cykl "Tyrania Nocy" - w podobnym klimacie, z fajnym pomysłem. Są już dwa tomy.

Do tego oczywiście Frank Herbert i cały cykl Uniwersum Diuny ("Diuna" i dalsze), kontynuowany przez jego syna, Briana. Kto nie czytał, ten trąba. Nieprawdopodobna złożoność przedstawionej rzeczywistości, świetny pomysł i przepiękny język.

Do tego oczywiście Tolkien - najbardziej Silmarillion.

Wspomnianą Trudi Canavan czyta się świetnie, ale jednak moim zdaniem jest przesłodzona, do tego wszystkie jej książki są do siebie podobne, nawet gdy są odrębnymi cyklami.

Harry Potter, hmmm. Przeczytałem, czyta się świetnie - ale chyba jestem na to za stary, ja wiem, że to książka dla dzieci, ale jakoś...
Eragon - IMHO nieco lepiej niż HP, ale to ta sama liga.

Z polskiej fantastyki Lem. Wszystko, pasjami.

Pilipiuk, Piekara, Kossakowska - dla mnie wszystko to jedna półka, z niewielką przewagą Kossakowskiej. Ot, przyjemne czytadło, ale bez szału, do tego, zwłaszcza u Pilipiuka, po dłuższej znajomości drażni mnie język.

Najlepiej mi się czyta zbiory opowiadań różnych autorów - żaden autor nie zdąży mi się znudzić, bo i styl i pomysły całkiem różnorodne. Fabryka Słów (ci, co wydają min Pilipiuka) wydaje liczne antologie, spośród których polecam "Czarną Mszę" i "Mroczny Bies" - w tym drugim jest "Dzień Strachu" Wiery Kamszy, który jest dla mnie absolutnym mistrzostwem.

I pewno długo bym jeszcze wymieniał ;-)
--
yahoo
http://sarenka666.blogspot.com/
Kupię nowe obręcze 18" i szeroką kierownicę

Awatar użytkownika
nodek
Kontaktowanie:

Post autor: nodek » 2011-12-12, 21:28

Ja właśnie kończę czytać trzeci tom Pana Lodowego Ogrodu... jak najbardziej polecam całą serie!

Następnie biorę się za "Dziedzictwo": Eragon, Brisingr, Najstarszy i Dziedzictwo tom 1, ładnie się to prezentuje.

Awatar użytkownika
nodek
Kontaktowanie:

Post autor: nodek » 2011-12-24, 21:17

Dzis zostalem zasilony o dwie ksiazki a konkternie o dwa tomy Nawalnicy Mieczy z seri Piesni Lodu i Ognia.

Tak sie mniej wiecej prezentuja wszystkie moje ksiazeczki ;P

Sory za jakosc zdjecia :( robione telefonem, w aparacie akumulatory padniete.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
marian6666
Moje maszyny: WSK m06 b1 '69
WSK m06 b3 '74
Dżawa mustang
Kontaktowanie:

Post autor: marian6666 » 2011-12-24, 23:02

Pratchett. Wszystko:D
Tam skąd jestem najpiekniejszy las,dziewczyny w sukienkach najładniejsze! .

Awatar użytkownika
nodek
Kontaktowanie:

Post autor: nodek » 2012-01-08, 17:53

Dawno nikt nic nie pisal.

Juz jakis czas temu skonczylem Pana lodowego ogrodu- oczywiscie polecam.

Ostatnio wziolem sie za Eragona, juz go przeczytalem, wczoraj zaczalem czytac kontynuacje czyli Najstarszego. Co moge powiedziec... o Eragonie to, ze jest bardzo lekko napisany, szkoda ze dialogi czy sceny walki sa dosc uproszczone i nie ma fajnych dlugich opisow konkretnych zdarzen. Ale mimo wszystko fajnie sie czyta, tak wiec moge polecic komus kto lubi smoki elfy i krasnoludy. Ja czuje takie klimaty wiec mi odpowiada.

Zaciekawila mnie Mazyjska Ksiega Poleglych-Stivena Erriscona, duzo osob ja poleca, lecz 16'sto ksiag troche mnie odrzuca pod wzgledem kosztow... na allegro nie cale 500 zł za nowki. Ale mimo wszystko moze sie szarpne za jakis czas.

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2012-01-08, 23:03

Co moge powiedziec... o Eragonie to, ze jest bardzo lekko napisany, szkoda ze dialogi czy sceny walki sa dosc uproszczone i nie ma fajnych dlugich opisow konkretnych zdarzen
To samo odczułem. Ale jak się ma 16 lat, to i wyobraźnia nie pomoże :).

A ja znowu rypię oko jelenia. Dzisiaj połknąłem ok. 300 stron. Mimo, że to drugi raz, nadal jest fajnie ;-).

SHLnik
Moje maszyny: WSK 125
Kontaktowanie:

Post autor: SHLnik » 2012-01-09, 00:32

Po co jakieś fantasy czytać.Lepsza KAMASUTRA! ;D

Awatar użytkownika
nodek
Kontaktowanie:

Post autor: nodek » 2012-01-09, 01:01

Kamasutra to ciekawa lektura ale nie ma tam ciekawych scen walki a dialogi ograniczaja sie do "ohhh, ahhh".

Kto sie wkreci w fantasy szybko nie odpusci... to bardzo wciaga.

Awatar użytkownika
Savier
Administrator
M21W2 '76
Gil spec. '75
Kontaktowanie:

Post autor: Savier » 2012-01-09, 15:04

Kto sie wkreci w fantasy szybko nie odpusci... to bardzo wciaga.
Tru. Ale jestem zdania, że fantastyka osadzona w realiach naszego świata (np. Sapkowski A. Trylogia Husycka) jednocześnie wiele uczy a i ciekawi. ;-)

Awatar użytkownika
nodek
Kontaktowanie:

Post autor: nodek » 2012-01-27, 12:16

Wczoraj zostalem zasilony o 3 ksiazki, w ten sposob mam juz wszystkie dostepne tomy Piesni Lodu i Ognia, biore sie za czytanie jak tylko skoncze dziedzictwo, narazie jestem w polowie "Najstarszego", ale ostatnio nie moge znalezc motywacji na czytanie :(

Odpowiedz