Znalazłem odpowiedź na pytanie: czy membrana pod gaźnik fi 20 i 24 jest taka sama?
Otóż okazało się, że koleś od którego chciałbym kupić membranę od TZR 80 ma również membranę od DT 175. Wymiarami są one identyczne a jak wiadomo gaźniki te maszyny mają zupełnie różne. Wnioskuję więc, że membrana nie ogranicza w jakiś sposób przepływu mieszanki i nie obchodzi jej, jaki gaźnik pod nią podepnę (w granicach rozsądku oczywiście, pod membranę od CR 500 nie zamontuję gaźnika z AM6). W takim razie przy pomyłce z doborem wielkości gaźnika wiele nie stracę, trzeba będzie wymienić tylko sam gaźnik i króciec.
Na tym dobre informacje się kończą, bo membrana jest pokaźnych rozmiarów. Wiem już teraz, że nie zmieszczę jej w kartery tak jak zrobił to Irek w W2B. Zdjęcia membrany od TZR 80 z króćcem: Wymiary: 70,5 x 61,5 (licząc całość) a wysokość gniazdo na listki 48.
Muszę dokładnie to wszystko sobie rozrysować... Ale rodzi się w mojej głowie pomysł. Jak wiadomo, w membranie interesuje mnie samo gniazdo na listki (ten ostrosłup jakby, wiecie ocb). Tamtędy leci mieszanka, więc tylko to muszę zmieścić w komorze korbowej. Gniazdo pod membranę może wepchać się na zapłon i na sprzęgło (zależy ile jest miejsca do łańcuszka i ile ma ścianka komory korbowej).
Uogólniając, muszę mieć jeszcze wymiar tego wystającego gniazda na listki i jeżeli nie będzie za duże, to będę kombinował dalej.
Jeśli membrana z TZR 80 zawiedzie, to rozglądam się za taką od AM6. Ciekawe czy nie będzie za mała...
PS. Jak membrana ma listki karbonowe to jeszcze lepiej?