Witam nadeszła chwila w której postanowiłem się zabrać za renowacje mojej wsk 125 potem wkleje zdjecia i moze pomozecie mi ocenic jaki to jest model mi sie zdaje ze M06B03. I podstawowe pytanie co mam zrobic bo nie ma papierow? Tzn byla wyrejestrowana i zostala gdzies tam potem trafila w rece mojego dziadka a potem dziadek dal ja mi zebym pojezdzil po lesie ale od kilku lat juz stoi oparta pod wiata. Idzie ja zarejestrowac jako zabytek czy co mam z nia zrobic? Czy poszukac ramy z papierami choc bym wolal nie bo mam do niej sentyment...
Jesli zalozylem temat w zlym dziale to przepraszam
Pomysl na renowacje
-
- GG: 0
- Moje maszyny: WSK 125
- Kontaktowanie:
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Re: Pomysl na renowacje
Cześć!
Gorąco witamy nowego zapaleńca
.
Z którego roku jest Twoja bryka? Musisz mieć świadomość, że odrestaurowanie motocykla "zgodnie ze sztuką" to rzecz bardzo ciężka na pierwszy raz. Wydasz dużo pieniędzy, a efekt może być niezadowalający. Jednak wystarczy robić to powoli i pytać się bardziej doświadczonych o każdą duperelę, nie robić niczego pochopnie i tak dalej - a będzie super!
Remont motocykla sprawia dużo przyjemności, to nie uchodzi wątpliwości. Musisz jednak dużo dać od siebie - jesteś pewien, że podołasz temu zadaniu?
Z rejestracją trudna sprawa. Jeżeli nie masz umowy ani dowodu z właścicielem, to najrozsądniejszym (i najtańszym) wyjściem byłoby przejęcie własności poprzez zasiedzenie (koszty śmieszne, ale musisz założyć sprawę w sądzie). Zostaje jeszcze zabytek, ale koszty są srogie i to opcja z plusami i minusami.
Pozdrawiam!
Gorąco witamy nowego zapaleńca

Z którego roku jest Twoja bryka? Musisz mieć świadomość, że odrestaurowanie motocykla "zgodnie ze sztuką" to rzecz bardzo ciężka na pierwszy raz. Wydasz dużo pieniędzy, a efekt może być niezadowalający. Jednak wystarczy robić to powoli i pytać się bardziej doświadczonych o każdą duperelę, nie robić niczego pochopnie i tak dalej - a będzie super!
Remont motocykla sprawia dużo przyjemności, to nie uchodzi wątpliwości. Musisz jednak dużo dać od siebie - jesteś pewien, że podołasz temu zadaniu?
Z rejestracją trudna sprawa. Jeżeli nie masz umowy ani dowodu z właścicielem, to najrozsądniejszym (i najtańszym) wyjściem byłoby przejęcie własności poprzez zasiedzenie (koszty śmieszne, ale musisz założyć sprawę w sądzie). Zostaje jeszcze zabytek, ale koszty są srogie i to opcja z plusami i minusami.
Pozdrawiam!
-
- Moje maszyny: WSK 125
- Kontaktowanie:
chcialem dodac zdjecie ale cos nie moge w tym dziale zdaje sobie z tego sprawe ze to czasochłonny proces ale mi sie nie pali z tym krok po kroku sie bedzie dlubac zbierac czesci...rok nie wiem jeszcze dokladnie bo nie moge rozszyfrowac tabliczki znamionowej bym musial ja wyczyscic ale ciezke dojscie tam jest numer ramy odczytalem tylko ale to nic nie daje
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Podaj numer ramy a ja powiem Ci jaki to rok i jaka powinna być specyfikacja dla M06B3
.