CDI W WSK 125
- AudioBas
- Administrator
- GG: 3615115
- Moje maszyny: www.WSK.AudioBas.pl
- Kontaktowanie:
Re: CDI W WSK 125
kur** wszystko masz opisane jak dla .......!
Nawet się czytać Wam nie chce lenie jedne!!!!!!!!!!
28 stron z czego 20 wałkowane po 1000 razy to samo!
Nawet się czytać Wam nie chce lenie jedne!!!!!!!!!!
28 stron z czego 20 wałkowane po 1000 razy to samo!
- Alien
- GG: 0
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Zrób opis, dodaj zdjęcia - i tak nie zrozumieją, każą podpisać sobie obrazki na forum.
Zacznij sprzedawać zestawy plug&play - nazwą cię handlarzem
Zacznij sprzedawać zestawy plug&play - nazwą cię handlarzem

Macie racje, przewaznie jak piszecie ze ktos zakupil 6 zestawow i nie wie sam ktory zalozyl ale wazne ze chodzi. Ok, ori podstawke trzeba zfrezowac na plasko i wystarczy przepiasc z chinola cewki. Super ale nadal nie wiadomo czy kazde magneto trzeba roztaczac i nikt nie powiedzial ktory zestaw jest najlepszy (dobre swiatla, ladowanie). Wstawiacie linki a za 2 posty okazuje sie ze zaplon nie pasuje i tak przez 20 stron.
Witam
Kupujecie: http://allegro.pl/iskrownik-magneto-cew ... 62234.html lub
http://allegro.pl/iskrownik-cewki-skute ... 82891.html lub
http://allegro.pl/stator-iskrownik-z-ko ... 05346.html lub allegro-szukaj- stator skuter-szukacie statora z kołem jak najtanszego kupujecie.
Przychodzi listonosz z paczką odpakowujecie..... dalej pisać??
Bierzemy starą podstawke kontówkę czyt.-boszke, gomowke ... nazwa zależy od WSI. Szlifujemy podstawkę i mocujemy do niej cewki. Następnie idziemy do tokarza z wałem od wsk 3(125ccm) kołem i mówimy jak ma zrobic stozek jak głęboko ma wchodzić proponuje zrobiś "płyciej" żeby nie dochodziło do końca gwintu co odsadzi nam trochę koło od silnika i nie będzie tarło o cewki. Zakładamy podlączamy 3 kable od zapłonu i 2 od ładowania i cała filozofiiiaaaaaa!!!!!! Stożek zrobi wam tokarz za 20-50 zł i mamy dzięki temu regulację.
http://allegro.pl/stator-iskrownik-z-ko ... 05346.html lub allegro-szukaj- stator skuter-szukacie statora z kołem jak najtanszego kupujecie.
Bierzemy starą podstawke kontówkę czyt.-boszke, gomowke ... nazwa zależy od WSI. Szlifujemy podstawkę i mocujemy do niej cewki. Następnie idziemy do tokarza z wałem od wsk 3(125ccm) kołem i mówimy jak ma zrobic stozek jak głęboko ma wchodzić proponuje zrobiś "płyciej" żeby nie dochodziło do końca gwintu co odsadzi nam trochę koło od silnika i nie będzie tarło o cewki. Zakładamy podlączamy 3 kable od zapłonu i 2 od ładowania i cała filozofiiiaaaaaa!!!!!! Stożek zrobi wam tokarz za 20-50 zł i mamy dzięki temu regulację.
Każdy zapłon o sr nie większej od org koła będzie pasował trzeba tylko wiedzieć jak założyć. Jak ktoś nie wie jak założyć po przeczytaniu tematu to nie założy nie będzie miał cdi i tyle. Mogę założyć w silnik na org podstawce za 200zł + częsci + wysyłka silnika w dwie strony jak ktoś by chciał miec cdi a nie wie jak po 29 strbear pisze:Wstawiacie linki a za 2 posty okazuje sie ze zaplon nie pasuje i tak przez 20 stron.
- wujcio
- Kontaktowanie:
No niestety tuning kosztuje i trzeba ponieść jego kosztów jak się chce coś modzić.bear pisze:Nie wiedzialem ze mamy takich bogaczy na forum co wywalaja na lewo i prawo po 200zl.
Chcemy z kolega sie dowiedziec jakie dokladnie kupic zestawy aby pozniej nie pluc sobie w brode.
Nie wiem czy za 200 kupisz cały org zapłon ZMD do wsk 175
oczywiście 200 zł to trochę przesadzona kwota

Ostatnio zmieniony 2012-08-06, 23:34 przez wujcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
hans pisze:Witam
ZADEN Z TYCH LINKÓW NIE BĘDZIE PASOWAŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szukaj magneta od 2t nic nie musisz toczyć@!
LOL juz ucieszony ze zaloze CDI a tu znowu sprzeczne informacje.
Audiobaas napisz ty jak to robiles i co kupiles do CDI.
Audiobaas napisz ty jak to robiles i co kupiles do CDI.
- Savier
- Administrator
- Moje maszyny: Lelek '76
M21W2 '76
Gil spec. '75 - Lokalizacja: Działdowo/Gdańsk
- Kontaktowanie:
Żadna sprzeczna informacja. Kolega z junakiem w avatarze zaproponował bardzo rozsądne rozwiązanie. Bo aktualnie (z tego co ja się orientuję) są 3 drogi:
.
* gdzieś wyczytałem, że chińskie komarki mają właśnie tzw gruby i cienki czop. Gruby pasuje na wał od WSK.
- - magneto i niskie cewki, zestaw P&P (Jak w B3 AudioBasa)
- magneto 3XG i tym samym wysokie cewki, trzeba stoczyć karter i/lub podstawkę o 3mm (tak jak w moich sprzętach: Lelek, M11W)
- magneto pod cienki czop* i wysokie cewki, trzeba toczyć stożek, ale mamy dzięki temu (jeżeli dobrze zrozumiałem?) idealnie pasujący czop i odpowiednie zdystansowanie z cewkami. (propozycja kolegi z junakiem w awatarze)

* gdzieś wyczytałem, że chińskie komarki mają właśnie tzw gruby i cienki czop. Gruby pasuje na wał od WSK.
- AudioBas
- Administrator
- Kontaktowanie:
Kur... muszę uruchomić wreszcie na stronie poradnik, bo widzę tu mega syf...!
Do oryginalnej podstawki czyli fabrycznej polecam to co wyżej kolega dał w linkach. Musimy stożek dorobić
Do staczania karteru lub jak kto woli mojej podstawki potrzebne są koła od 2t (ale nie musimy stożka zmieniać)
Do oryginalnej podstawki czyli fabrycznej polecam to co wyżej kolega dał w linkach. Musimy stożek dorobić

Do staczania karteru lub jak kto woli mojej podstawki potrzebne są koła od 2t (ale nie musimy stożka zmieniać)
Ja z Z-tomkiem jako jedni z pierwszych założylsimy cdi i był to właśnie najtanszy zestaw z allegro. Jemu trochę obcierało cewki jak pamiętam i coś tam szlifował dodatkowo dlatego zrobiłem od razu "płyciej" stożek i nie było u mnie żadnego problemu.
AudioBas nic nie uruchamiaj wszystko jest opisane a jak ktoś jest na tyle tępy że nie rozumie to nie założy choćbyś go za rękę prowadził.
I tak i tak trzeba toczyć a zrobienie stożka będzie chyba tańsze niż dorabianie podstawki i lepsze niż ingerencja w kartery.AudioBas pisze:Do oryginalnej podstawki czyli fabrycznej polecam to co wyżej kolega dał w linkach. Musimy stożek dorobić
AudioBas nic nie uruchamiaj wszystko jest opisane a jak ktoś jest na tyle tępy że nie rozumie to nie założy choćbyś go za rękę prowadził.
- Szczepan
- Moje maszyny: B3 Promot
- Kontaktowanie:
Święte słowaAudioBas nic nie uruchamiaj wszystko jest opisane a jak ktoś jest na tyle tępy że nie rozumie to nie założy choćbyś go za rękę prowadził.

To już jest kwestia wyboru jaki zestaw chcemy, ja bałem się dorabiać stożek, więc opracowaliśmy własny sposób montażu i teraz założenie CDI zajmuje chwile

Ekipa WSKTurbo.pl
Dawniej Borewicz.
Dawniej Borewicz.
-
- Kontaktowanie:
Chętnie bym pokazał jak zamontowałem ten zestaw u siebie w silniku z głębokim zapłonem ale obawiam się o szykany. handlarstwo i reklamowanie aukcji gdzie popadnie 

- jarek
- GG: 7482920
- Moje maszyny: WSK M06-64
- Kontaktowanie:
http://allegro.pl/silnik-wfm-125-z-zapl ... 62961.html
jednego nie kumam napisałeś, że jest nieinwazyjny, ale wnioskuję z opisu że karter jest frezowany więc w sumie jest inwazyjne
jednego nie kumam napisałeś, że jest nieinwazyjny, ale wnioskuję z opisu że karter jest frezowany więc w sumie jest inwazyjne

-
- Kontaktowanie:
Pare mm, których nie widać to nie ingerecja ludzie...
W mz ingerowałem staczając 100 g alu i wstawiając za to 200 g :d

W mz ingerowałem staczając 100 g alu i wstawiając za to 200 g :d
- jarek
- GG: 7482920
- Moje maszyny: WSK M06-64
- Kontaktowanie:
Ingerencja to ingerencja
a tak na poważnie to nie dało sie tego zrobić bez ruszania karteru, czy jak w przypadku zwykłych karterów te kilka mm psuje krew ludziom ??

a tak na poważnie to nie dało sie tego zrobić bez ruszania karteru, czy jak w przypadku zwykłych karterów te kilka mm psuje krew ludziom ??
-
- Kontaktowanie:
To są kartery od Wfm pod głęboki zapłon więc tu jestem pionierem
Nie dało się - wytoczenie podobnej podstawki jak kolegów pochłonęło by z 0,5 kg alu a już ja dobrze wiem ile to kosztuje. Tak więc stara podstawa iskrownika w tokarkę, karter w frezarkę i do dzieła Jak coś ma działać to ja się nie zastanawiam nad sentymentami tylko działam. W każdej chwili można dać stary iskrownik z magnetem i nie widać tego więc o co ten lament?

Nie dało się - wytoczenie podobnej podstawki jak kolegów pochłonęło by z 0,5 kg alu a już ja dobrze wiem ile to kosztuje. Tak więc stara podstawa iskrownika w tokarkę, karter w frezarkę i do dzieła Jak coś ma działać to ja się nie zastanawiam nad sentymentami tylko działam. W każdej chwili można dać stary iskrownik z magnetem i nie widać tego więc o co ten lament?
-
- GG: 44308602
- Moje maszyny: Wsk b3
- Kontaktowanie:
AudioBas Mógłbyś podać wymiary tej twojej podstawki ? 

Gdy umrę, pochowajcie mnie twarzą w dół, żeby cały świat mógł mnie pocałować w dupę .
-
- Administrator
- GG: 2507850
- Moje maszyny: Wsk MR16 T
Wsk 125 Kos,
Wsk 175 kobuz,
Romet chart 211 - Lokalizacja: Miłoszyce
- Kontaktowanie:
-
- Moje maszyny: WSK 175
- Kontaktowanie:
M11W już na CDI. Bez ingerencji w oryginał. Na razie prowizorka na testowej podstawce. Ale się narobiłem na darmo bo myślałem że iskra jest jak się zaczyna znacznik na magnecie a jest jak się kończy i musiałem dwa razy podstawkę impulsatora przerabiać. Podstawka i tak na śmieci więc nie ma problemu. Cewki oparte prosto na podstawce bez żadnych dystansów. W sumie niepotrzebne toczyłem całą podstawkę bo cewki mogły głębiej wchodzić w magneto. Pierwsze zdjęcie motor odpalony widać po zadymieniu. Zapłon ustawiony na 3,5 i strasznie odbija kopniak będę musiał troszkę opóźnić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.