w sumie racja idziesz do wielkiego zakładu to oni się nie patyczkują ale jeśli byś poszedł do gościa który ma mały zakład ślusarski to pewnie koszt nie wyniósł by tyle (dokładnie nie mogę powiedzieć ile by coś takiego kosztowało i czy dało by się to zrobić na frezarce bo z pewnością jest z tym kupę zabawy)Stary pisze: Cena przesadna powiadasz? Cóż... fakt, tanio nie jest, ale takie są niestety ceny. Nie ma się co oszukiwać ...
Latające łożysko wału w karterze- Co zrobić?
- wujcio
- GG: 0
- Kontaktowanie:
Re: Latające łożysko wału w karterze- Co zrobić?
-
- Moje maszyny: wsk 175
- Kontaktowanie:
Biorąc pod uwagę że cena obróbki na centrach CNC waha się od 50 do 100zł za roboczogodzinę to za 700zł mamy od 7 do 14 godzin pracy. Przez ten czas pewnie dałoby radę wyciąć nowe kartery do junaka z litego bloku aluminium. Dokładność spokojnie +-0,01. Lekkie elementy typu kartery spokojnie można wsadzić w tokarkę w tzw plan szajbę lub w zwykłą frezarkę z wytaczadłem. Współosiowość otworów na łożyska wału w sportowych silnikach powinna wynosić mniej niż 0,05. Wystarczy że w junaku czy wuesce źle mimo kołków ustalających skręcimy kartery a nasza współosiowość staje się wspomnieniem. W wałkach skrzyni to w ogóle nie ma kłopotów bo i tak muszą mieć spory luz. Dosyć często robie takie rzeczy i wiele osób regeneruje piasty łożysk. Nie ma z tym kłopotu. Nie wiem co jeszcze macie do rozwiertaka. Otwory z pod niego sa dokładniejsze niż z tokarki.
- Stary
- GG: 3029753
- Moje maszyny: Wigry 3 + Gnom.
- Kontaktowanie:
Jakby to było takie proste to już bym na CNC siedział
Ale najpierw trzeba poprawić gniazda w bloku, potem dorobić tulejki, a potem dopiero rozwiercać je pod dany wałek. Jeśli możesz załatwić taką usługę stosunkowo tanio daj mi znać - nie żartuję teraz, nie ironizuję itp. - mówię poważnie - szukam dobrych speców którzy mi to zrobią.

Tutaj niestety, ale muszę zwrócić ci uwagę - nie wiesz co mówisz. Wyciąć to można kartery do wsk lub podobnego dwusuwa. Do junaka karterów niestety nie wytniesz (komplet) - można je jedynie odlać. Wynika to z ich budowy.Przez ten czas pewnie dałoby radę wyciąć nowe kartery do junaka z litego bloku aluminium.
Ciekawe ..... :>Nie wiem co jeszcze macie do rozwiertaka. Otwory z pod niego sa dokładniejsze niż z tokarki.
-
- Moje maszyny: WSK 175
- Kontaktowanie:
wsk to stara technologia wywodzaca sie z lat 20 (dkw rt 125) tam pewnie polowa elementow byla recznie robiona,
w wsk tez nie bylo pewnie lepiej, radzieckie obrabiarki, pracownicy do roznie przykladali sie do jakosci itd
pozatym jest wiele przypadkow, gdzie kartery yli sklaane z polowek z roznych okresow produkcji, one z wspolosiowoscia nie maja nic wspolnego
te silniki maja bardzo duze tolerancje na pasowania-co okupiaja niska trwaloscia
kolejna rzecza jest dobry wal, mialem w rekach taki ktory mial czopu przesuniete o jakies 0.2mm, golym okiem bylo widac ze zle nawiercone otwory-taki wal od razu rozwali nasze wyosiowane kartery
chociaz pewnie taki silniczek spasowany do 0.05mm, zrobiony na cnc w dobrym warsztacie dlugo i bezawaryjnie by sluzyl
wracajac do dyskusji, w moim poprzednim poscie nie widac linka, http://allegro.pl/item558740797_lut_do_ ... ratis.html" target="_blank
mozna brakujace alu nadlac takim lutem, albo tig'iem i nie trzeba dotaczac tulei z bronzu
w wsk tez nie bylo pewnie lepiej, radzieckie obrabiarki, pracownicy do roznie przykladali sie do jakosci itd
pozatym jest wiele przypadkow, gdzie kartery yli sklaane z polowek z roznych okresow produkcji, one z wspolosiowoscia nie maja nic wspolnego
te silniki maja bardzo duze tolerancje na pasowania-co okupiaja niska trwaloscia
kolejna rzecza jest dobry wal, mialem w rekach taki ktory mial czopu przesuniete o jakies 0.2mm, golym okiem bylo widac ze zle nawiercone otwory-taki wal od razu rozwali nasze wyosiowane kartery
chociaz pewnie taki silniczek spasowany do 0.05mm, zrobiony na cnc w dobrym warsztacie dlugo i bezawaryjnie by sluzyl
wracajac do dyskusji, w moim poprzednim poscie nie widac linka, http://allegro.pl/item558740797_lut_do_ ... ratis.html" target="_blank
mozna brakujace alu nadlac takim lutem, albo tig'iem i nie trzeba dotaczac tulei z bronzu
- wujcio
- Kontaktowanie:
DOkładnie mam wał w wsk 175 i rozpołowiłem go i wszystko cacy napawałem jeden czop bo był luz na łożysku wszystko ładnie wyszlifowane na szlifierce czop zamocowany idealnie na trzpieniach i teraz problem założyłem drugą połówkę i bicie jest nie do ustawienia wogóle żeby czopy nie biły (tam co nie było spawane nawet) udało mi się ustawić idealnie jedną stronę od strony koła zębatego ale druga strona bije ;/ a pod łożyska to nie wspomne (ustawiałem wszystko na stożkach prawie 2 dni !!) i co najciekawsze jest bicie jest właśnie góra dół gdzie nie można tego zniwelować bo czopa nie przesunę na swożniu do góry musiała być wywiercona dziura nie idealnie ;/ teraz pozostało mi zaspawać łożyska na czopach i ustawić do tego wszystko jeszcze raz z wyszlifowaniem na wymiar za jednym zamocowaniem na stożkach... dla mnie porażkaregis440 pisze: kolejna rzecza jest dobry wal, mialem w rekach taki ktory mial czopu przesuniete o jakies 0.2mm, golym okiem bylo widac ze zle nawiercone otwory-taki wal od razu rozwali nasze wyosiowane kartery
To też nie takie pewne bo czasami aluminium nie chce się spawać (migomatem) jak jest jakieś złej jakości ;/ co do takiego lutowania to nie wiem czy to dobrze połączy wg mnie jedynie trzeba było by migomatem to jakoś spawnąć i potem wyrównać na tokarceregis440 pisze: mozna brakujace alu nadlac takim lutem, albo tig'iem i nie trzeba dotaczac tulei z bronzu
- ŻbiKu
- Moje maszyny: WSK 175 KOBUZ CUSTOM 82`,
YAMAHA YZF 1000R THUNDERACE - Lokalizacja: Zielona Góra
- Kontaktowanie:
To jasna sprawa, myślałem że nie muszę o tym pisać.wujcio pisze:nie o to chodzi tylko że jak wprasujesz w otwór np w karteże to ją ściśnie i wymiar się zmniejszy i dlatego tuleki brązowe trzeba rozwiercać rozwiertakiem aby miały idealny wymiar w środku
Rykun świetnie wytłumaczył i sprawa jest jasna, Stary na Twoim miejscu podzwoniłbym po znajomych, pojeździł po zakładach i możliwe, że ktoś Ci po godzinach pracy zrobi takie coś, wszystko jest do załatwienia, tak samo jak fosforobrąz, ktoś na forum robił szopke, że to niewiadomo jak niedostępny towar, ja podzwoniłem, pojeździłem i okazało się że mogę mieć go ile chce na kilogramy od ręki;) Szukaj, dzwoń, chodź, pytaj, taka jest moja rada.
A co do wałów to z tego co słyszałem lepiej dać do regeneracji swój (ale takiej porządnej) niż kupować "rarytas" z PRLu bo mają podobno dużo mniejszą trwałość niż te porządne w erze kapitalizmu zregenerowane i faktem jest, że mój regenerowany ma lekko jakoś z 10tyś, może więcej a jest jak nówka sztuka.
- pawel15
- GG: 2782862
- Moje maszyny: WSK B3 i "Kos" 1980, WSK B3 1977, WSK B1 1969
- Kontaktowanie:
A czy aluminium da się pospawać migomatem? Bo osobiście słyszałem, ze nie- chyba, że zmieni się butlę z gazem. Jak to jest ze spawaniem aluminium migomatem?wujcio pisze: To też nie takie pewne bo czasami aluminium nie chce się spawać (migomatem)
- @ndi.pl
- Moje maszyny: Nieobecny
Ja z tego ci wiem to alu spawa się gazami szlachetnymi (argonem chyba)
Początkujący motórzysta .... 

- KoSzU
- GG: 8813802
- Kontaktowanie:
Spawa sie pod osłona argonu@ndi.pl pisze:Ja z tego ci wiem to alu spawa się gazami szlachetnymi (argonem chyba)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- @ndi.pl
- Moje maszyny: Nieobecny
Dzieki Koszu za poprawienie mnie 
Masz u mnie

Masz u mnie

Początkujący motórzysta .... 

-
- Moje maszyny: wsk 175
- Kontaktowanie:
Tyle razy ile widziałem kartery od junaka to nie zauważyłem niczego skomplikowanego co uniemożliwiłoby obróbkę z litego materiału.
1 kg fosforobrązu kosztuje w detalu do 40zł za 1kg. Wiec koszt materiału na tulejkę nie przekroczy pewnie 1zł.
Typowa średniej wielkości tokarka ma dokładność 0,05mm, bardziej precyzyjne, mniejsze maszyny maja dokładność 0,02mm. Dla przykładu otwór fi15H7 ma odchyłkę 0 , +0,018. Z prostej kalkulacji wynika że żadną tokarką nie wykonasz tego otworu. Nie mówię już o stosowaniu specjalnie robionego noża do tak małych otworów. Co innego jak zastosujesz rozwiertak stały 15H7. Wtedy jest pewność że mieścimy się w owych 0,018 mm luzu. Do rozwiercania można użyć też wiertarki, frezarki lub własnej ręki ale wtedy trzeba pilnować prostopadłości. Oczywiście rozwiertak można wsadzić w konik tokarki i rozwiercać otwór, ale wtedy dochodzi duża niedokładność mocowania niekształtnego karteru w uchwycie, więc nici z porządnych wymiarów.
Ktoś już wcześniej zauważył że brąz jest wredny w obróbce. Dodam że żadnej tulejki wciskanej w karter nie można zrobić na gotowo. Trzeba ją obrobić wykańczając rozwiertakiem o czym bębnią wszystkie serwisówki.
Firm co regenerują czopy otwory pod łożyska, korpusy, kadłuby i inne elementy maszyn jest wiele. Nawet na allegro sie ogłaszają. Kto szuka ten coś na pewno znajdzie.
1 kg fosforobrązu kosztuje w detalu do 40zł za 1kg. Wiec koszt materiału na tulejkę nie przekroczy pewnie 1zł.
Typowa średniej wielkości tokarka ma dokładność 0,05mm, bardziej precyzyjne, mniejsze maszyny maja dokładność 0,02mm. Dla przykładu otwór fi15H7 ma odchyłkę 0 , +0,018. Z prostej kalkulacji wynika że żadną tokarką nie wykonasz tego otworu. Nie mówię już o stosowaniu specjalnie robionego noża do tak małych otworów. Co innego jak zastosujesz rozwiertak stały 15H7. Wtedy jest pewność że mieścimy się w owych 0,018 mm luzu. Do rozwiercania można użyć też wiertarki, frezarki lub własnej ręki ale wtedy trzeba pilnować prostopadłości. Oczywiście rozwiertak można wsadzić w konik tokarki i rozwiercać otwór, ale wtedy dochodzi duża niedokładność mocowania niekształtnego karteru w uchwycie, więc nici z porządnych wymiarów.
Ktoś już wcześniej zauważył że brąz jest wredny w obróbce. Dodam że żadnej tulejki wciskanej w karter nie można zrobić na gotowo. Trzeba ją obrobić wykańczając rozwiertakiem o czym bębnią wszystkie serwisówki.
Firm co regenerują czopy otwory pod łożyska, korpusy, kadłuby i inne elementy maszyn jest wiele. Nawet na allegro sie ogłaszają. Kto szuka ten coś na pewno znajdzie.
-
- Moje maszyny: WSK 175
- Kontaktowanie:
niektorymi migami da sie- ale musi byc dosc duzy, potrzeba wiekszy prad, bo aluminium lepiej cieplo oddajeA czy aluminium da się pospawać migomatem?
najlepiej spawac tigiem,
mozna tez mma : http://allegro.pl/item558134950_elektro ... warka.html" target="_blank" target="_blank
tez trzeba mies dobra spawarke, na prad staly i z duzym pradem
- rzabik
- Moje maszyny: WSK 125
WSK 175
WFM - Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
- Kontaktowanie:
kartery natrysnąć łukowo tak jak regeneruje sie wyrobione czopy wałów - polecam
-
- Moje maszyny: WSK GIL 79'
- Kontaktowanie:
Panowie najprosciej wychromowac łożyska, dajemy 2 kpl do chromu i chromujemy kazdy kpl inna grubością i po sprawie. Najtansza opcja.
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
Natryskiwanie karterów i chromownie łożysk...Panowie próbowałem to sobie wyobrazić i nie dałem rady. Może rozwiniecie temat to się dokształcimy wszyscy 

-
- Moje maszyny: WSK GIL 79'
- Kontaktowanie:
Nie wiem jaka jest technika bo nie wiem jak wychromować samą "obręcz" łożyska ale tak własnie mój znojomy poskładal "sporta" 5 lat temu i do dziś chodzi jak zegarek. Przecież nie mówimy o sytuacji gdzie łożysko po włożeniu w gniazdo ma kilka mm luzu tylko o luzie w gnieździe. Po takim zabiegu łożysko jest minimalnie większe i pasowne. To taki nasz sposób na nieingerowanie w kartery jak ma się taki problem.
- Muciek
- Moderator
- Moje maszyny: Yamahy RD250 75 76 78
- Kontaktowanie:
NO to już chyba łatwiej kupić loctite 660 do montażu łożysk w luźnych obudowach....
- mundy1
- Moje maszyny: wsk B3, Mz Trophy 250
- Kontaktowanie:
Kleje loctite daja rade..
Z tym chromowaniem to lipa wgmnie. CO z tego ze polozysz np chrom techniczny na zewnętrzny piersciueń łożyska kulkowego , oszlifujesz na na okrąg, jak w kadłubie masz owal
. Nigdy gniazdo CI sie nie wyrobi rownomiernie -jak tam chcesz jakeikolwiek pasowanie wtedy uzyskać? CO innego jak bys łozysko zmetalizowal naddatkiem, a gniazdo obrobił , aby było okrągle z zachowaniem pasowąń.
Tylko wtedy już lepiej dac poprostu nowe lozysko, a otwor z karterze roztoczyć i wprasowac tuleje. Taniej wyjdzie tulejowanie niz chromowanie+obrobka pierscienia lozyska.
Czopy wałow można metalizowac , wtedy to wchodzi w gre poniewaz nie zastosujemy tulejowania.
Z tym chromowaniem to lipa wgmnie. CO z tego ze polozysz np chrom techniczny na zewnętrzny piersciueń łożyska kulkowego , oszlifujesz na na okrąg, jak w kadłubie masz owal

Tylko wtedy już lepiej dac poprostu nowe lozysko, a otwor z karterze roztoczyć i wprasowac tuleje. Taniej wyjdzie tulejowanie niz chromowanie+obrobka pierscienia lozyska.
Czopy wałow można metalizowac , wtedy to wchodzi w gre poniewaz nie zastosujemy tulejowania.
http://polskajazda.pl/Account/Vehicles moje pojazdy PJ
- Alien
- Moje maszyny: M21W2 '72, Romet Komar typ 100, Kobuz '82
- Kontaktowanie:
No właśnie: natryskiwanie czopa + szlifowanie go nie jest problemem. Ale jak natrysnąć kartery? 

- mundy1
- Moje maszyny: wsk B3, Mz Trophy 250
- Kontaktowanie:
Nie spotakelm sie z kadlubem w ktorym osadzenie lozysk mialo by tak cienkie scianki aby nie dalo sie tulejowac. Wiec to bylo by zbędne, a czy możliwe ..hm tylko w jakim celu
.Jesli juz to napawanie i freowanie gniazda pod wymiar , a nie metalizacja przez natryskiwanie .
Rzabik mowi natrysnąc lukowo, moze myślał o tym samym (spawanie powstaje tkzw łuk ) ALe łukowo nie spawasz aluminium tylko np tlenowo (argon) lub inne metody, a nie tam łukowe.Pod napawanie i frezowanie powierzchnia musi być jak najbardziej jednorodna->łukowo wlezie duzo zanieczyszczeń w strukture.

Rzabik mowi natrysnąc lukowo, moze myślał o tym samym (spawanie powstaje tkzw łuk ) ALe łukowo nie spawasz aluminium tylko np tlenowo (argon) lub inne metody, a nie tam łukowe.Pod napawanie i frezowanie powierzchnia musi być jak najbardziej jednorodna->łukowo wlezie duzo zanieczyszczeń w strukture.
http://polskajazda.pl/Account/Vehicles moje pojazdy PJ