Witam Szanownych starszych kolegów na forum. Niedawno zostałem posiadaczem ( mam nadzieję,że szczęśliwym

) dwóch motocykli wsk 125. Nie są one w dobrej kondycji ale chciałbym się nimi zająć. Mam pewne dylematy dotyczące oryginalności obu moich nabytków. Pierwszą kupiłem z papierami tzn mam dowód rejestracyjny z wbitą adnotacją o wycofaniu z ruchu w 1989r. Drugą kupiłem bez papierów.Pierwsza ma wbity w dowód rok produkcji 1974 i tu jest problem bo wg literatury w tym roku wychodziły "garbuski", nie jestem co prawda w tym temacie tak biegły jak większość forumowiczy, dopiero zaczynam moja przygodę z tym kultowym sprzętem. Doszedłem do tego, że może być to Gil, co prawda trochę "skundlony" - lampy tył i przód od nowszego modelu. Na Kos-a jest za stara, oprócz tego inne błotniki, przedni widelec i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy których jako początkujący jeszcze nie zauważyłem. Nr ramy i silnika zgadzają się z dowodem. Co do drugiej to jest wg mnie bardzo podobna. Poprzedni właściciel twierdzi ze jest z 76 albo z 78 roku co nie zmienia faktu, że nie ma do niej papierów a tabliczka jest zupełnie nieczytelna.
Przy okazji jak z Waszych doświadczeń wygląda sprawa z rejestracją takich sprzętów.
Z góry dziękuję za wszystkie przydatne informacje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.